Wandelen op Lesbos

by

Lesbos is een populaire bestemming in het Middellandse zeegebied voor wandelaars en vogelliefhebbers. Het eiland biedt een fantastische combinatie van natuurlijke landschappen en pittoreske dorpjes om te voet of met de auto van te genieten.

Het eiland is rijk aan oude archeologische opgravingen die dateren van 7 voor Christus en is beroemd om het mooiste natuurlijke monument van Europa: het Versteende Woud, een bos dat meer dan 20 miljoen jaar geleden is ontstaan. Het eiland is begroeid met vele walnoot- en eikenbossen en in de lente ruikt het landschap naar een geurige bloemenzee. Het eiland heeft de meest prachtige wilde orchideeën, zo zijn er meer dan 65 soorten te vinden waaronder de zeldzame Ophrys Lesbis.

In de uitgestrekte bossen en glooiende heuvels liggen ontelbare historische voetpaden en ezel routes verborgen. Deze maken het eiland tot een fascinerende wandelbestemming.

Zoals gezegd is Lesbos uitermate geschikt voor prachtige wandelingen, dit komt met name door de grote variëteit in ongerepte natuurgebieden. De beste tijd om te wandelen is het voorjaar (april en mei). Het is dan nog niet zo warm en de natuur staat in volle bloei. Ook de vogeltrek is in deze periode op zijn hoogtepunt. In het najaar (september en oktober) is de temperatuur ook uitermate geschikt om te wandelen (al kunnen daar ook heel warme dagen tussen zitten), wel staan er in deze periode minder bloemen in de bloei.

In de winter valt de meeste regen, maar zelfs dan zijn de meeste dagen droog en kan je mooie wandelingen maken.

Zwaarte van de wandelingen

Je kan de wandelingen zo zwaar maken als je zelf wilt. De weggetjes zijn overal goed begaanbaar, dus het is vooral de lengte van de wandeling die de zwaarte bepaalt. Ook het seizoen bepaalt natuurlijk hoe zwaar een wandeling is, in de hete maanden juli en augustus is het niet aan te raden lange stukken te wandelen. Stevig schoeisel zoals bergschoenen met goed profiel is aan te raden. Mensen met hoogtevrees zullen hier op Lesbos niet snel last van hebben, want er zijn bijna geen paden langs steile hellingen.

Wandelkaarten

De hoofdwegen zijn op alle kaarten redelijk goed weergegeven maar als wandelaar gaat het natuurlijk om de kleine weggetjes en paden. Hiervoor zijn niet echt goede kaarten beschikbaar. De beste kaarten zijn (maar missen wel veel kleine weggetjes):

  • Lesbos, Road Editions, nr. 212, schaal 1:70.000.
  • Lesbo Autokarte, Freytag & Berndt, schaal 1:75.000.

In het boek Birding on the Greek Island of Lesvos van Richard Brooks staan een aantal nuttige kaarten. Deze schetsen zijn bedoeld voor vogelaars maar bevatten ook bruikbare details voor wandelaars. Ze dekken echter niet het hele eiland, maar voornamelijk de moeras gebieden.

Wandelboeken

Het is makkelijker om wandelingen te maken aan de hand van de speciaal hiervoor geschreven boeken. Het beste boek dat er is heet Te voet in Noord-Lesvos met de Engelse vertaling On foot in North Lesvos. Geschreven door Mike Maunder en Sigrid van der Zee. Een zeer goede en gedetailleerde gids die het gebied van Noord Lesbos bestrijkt.

Daarnaast hebben deze schrijvers een nieuw boek uitgegeven Te voet (Engels: ‘On foot’) met 27 wandelingen verspreid over het gehele eiland. De wandelingen zijn circulair en niet al te zwaar. Het begin/eindpunt is gemakkelijk bereikbaar met een auto en beginnen/eindigen bij een taverna.

Voor meer informatie en het bestellen van de boeken zie: http://lesvoswalks.net/html/nederlands.html.

Ook het boekje Lesvos, autotochten en wandelingen (in het Engels ‘Lesvos car tours and walks’) van Brian & Eileen Anderson (Sunflower Guides) is aan te raden. Het bevat autotochten en 28 wandelroutes. Dan is er nog het Duitstalige boekje Lesbos van Thomas Schroder. Een goede reisgids met ook 20 wandelroutes.

Meer verhalen

css.php