Wandelen in Samos

by

De lokale bevolking van Samos hoor je vaak zeggen de enige manier om volop van het schitterende landschap te kunnen genieten is om te wandelen. “me ta pódia”, wat betekent: te voet! En dan vooral door alle verschillende landschappen die het eiland te bieden heeft; dus de bergen en de heuvels in, door weelderige valleien, naar inhammen en kreken, over ruige rotsen of over een tapijt van purperkleurige anemonen. Samos heeft veel afwisseling te bieden en is al sinds de jaren ’70 een populaire bestemming bij actieve wandelaars.

Er zijn tal van mogelijkheden om Samos te voet te ontdekken. Waar de een bijvoorbeeld kiest voor een georganiseerde wandelvakantie, kiest de ander ervoor om op eigen houtje, en niet zelden buiten het zomerseizoen, door het landschap te marcheren. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen voorkeur en vrijwel alles is mogelijk. Voor onervaren wandelaars is de eerste optie waarschijnlijk de beste; voor Samos is er een groot en gevarieerd aanbod georganiseerde wandelvakanties, waarbij men altijd in een groep en met ervaren begeleiders loopt.

Bent u intussen zélf een ervaren wandelaar geworden of heeft u gewoon liever geen vast programma, dan is er natuurlijk niets dat u ervan weerhoudt uw eigen route uit te stippelen, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Goede voorbereiding

Onbekommerd de vrije natuur intrekken en volop van ieder moment genieten. Dit vergt wel enige voorbereiding, hier volgen daarom wat tips om u alvast op weg te helpen:

  • Koop het Nederlandstalige boekje ‘Samos’ uit de Sunflower Wegwijzer serie, geschreven door Brian & Eileen Anderson (druk 2005). Dit is een uiterst nuttige wandelgids met veel oriëntatiefoto’s en gedetailleerde beschrijvingen.
  • Koop een goede topografische kaart van Samos, de beste kaarten op de markt zijn die van Road Editions (nr.201), Orama en Skaï.
  • Download hier (binnenkort) de actuele KTEL busdienstregeling (2011)
  • Zorg voor stevige, ingedragen wandelschoenen; bij voorkeur met dikke rubberzolen, zodat u beter uit de voeten kunt op een natte en glibberige bodem.

Wandelvakantie checklist

Welke spullen moet je mee nemen tijdens een dag wandeling? In grote lijnen kan je de checklist hieronder aanhouden, en voor een deel is het ook persoonlijk of je veel eet of drinkt onderweg. Een ander deel heet ook met het soort wandeling te maken en natuurlijk wat het weer is. Een stelregel is eigenlijk dat hoe langer de wandeltocht, hoe meer spullen je mee moet nemen.

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste items in een complete dag uitrusting. Meer tips zijn altijd welkom!

kleine rugzak (20-30 liter voor dagtochten) contant geld (kunnen pinnen is schaars)
verstelbare wandelstokken fluitje
ingelopen wandelschoenen snoeischaar
extra schoenveters zaklantaarn
extra paar (lange sokken) aansteker of 9 volt batterij en staalwol
shirt met lange mouwen (bescherming tegen de zon) messen en opener
lange broek (bescherming tegen de zon en teken) plastic grondzeil
anorak (met ritssluiting) lichtgewicht borden, bekertjes enz.
waterdichte regenkleding (’s zomers n.v.t.) brood, fruit of snacks (extra meenemen!)
wollen muts en handschoenen veldfles en/of thermoskan
een trui of vest rehydratiepakket (vooral bij heet weer)
een kleine handdoek EHBO-set, incl. rekverband en pleisters
zonnehoed, zonnebril antiseptische lotion
routebeschrijving en/of topografische kaart middelen tegen insecten
kompas en/of GPS-ontvanger middelen tegen blaren
mobiele telefoon beschermende zonnebrandcrème
actuele KTEL busdienstregeling (zie boven) lippenbalsem

Probeer nooit over onherbergzaam terrein of over terrein dat niet in kaart is gebracht uw doel te bereiken (dit kan uiterst gevaarlijk zijn). Ook het oversteken van privéterrein kan problemen opleveren. Betreed nooit militair terrein en maak ook nooit foto’s in de directe omgeving ervan (ook niet als het alleen maar gaat om het fotograferen van een bloem). De consequentie van het fotograferen in militair gebied is het moeten inleveren van een fotorolletje of geheugenkaart, wat toch het verlies van een paar waardevolle vakantieherinneringen betekent.

Pas op voor de zon en voor uitdroging door vochtverlies. Laat u niet misleiden door een bewolkte hemellucht; ook dan kunt u huid verbranden. Het is verleidelijk om tijdens wandelingen een korte broek aan te trekken, maar daarbij wordt vaak vergeten dat ook de benen flink kunnen verbranden.

Het is verder geen prettige ervaring om in een korte broek door doornige, met teken overladen struiken te moeten lopen. Neem dus altijd een lange broek mee en een hemd met lange mouwen. Trek deze aan wanneer u genoeg zon hebt gehad en draag altijd een zonnehoed. Geniet van uw lunch op een plekje in de schaduw en zorg ervoor dat u voldoende water en fruit bij u hebt.

Meer verhalen

css.php