Vulkanen in Griekenland

by

Griekenland heeft een grote vulkanische boog, dat is een boog gevormd door verschillende vulkanische eilanden, gevormd door plaattektoniek, als het ware schuift een tektonische plaat onder een andere tektonische plaat. De vulkanische boog van Griekenland is miljoenen jaren geleden gevormd door het zinken van de Afrikaanse tektonische plaat die als gevolg daarvan onder de Euraziatische plaat is gaan schuiven. Veel Griekse eilanden zijn dan ook ontstaan door vulkanen en lavastromen.

Tegenwoordig zijn de meeste vulkanen in Griekenland inactief. Enkelen die nog actief zijn vind je op de eilanden: Santorini, Nisyros, Methana en Milos. Vanwege de toeristische aantrekkingskracht van deze vulkanen worden er veel wandel- en klimtochten georganiseerd die je naar de voet van de krater brengen, waarbij je een goed beeld krijgt van de natuurlijke krachten die zijn vrijkomen bij een vulkaanuitbarsting.

Ben je van plan om zelf een vulkaan te bezoeken in Griekenland? Dit zijn de populairste vulkanen waar jaarlijks duizenden bezoekers op af komen:

Vulkaan van Santorini

De beroemdste vulkaan van Griekenland is die van Santorini. Met een hoogte van 300 meter en een krater diameter van 11 kilometer is dit de grootste krater ter wereld. Wat deze krater erg bijzonder maakt is dat deze is ondergelopen met zeewater. Tegen de kliffen van de krater zijn de authentieke witte huisjes van Santorini gebouwd. In het jaar 1640 voor Christus heeft deze vulkaan een gigantische uitbarsting gehad die grote delen van Griekenland en omliggende eilanden onder meters puin hebben bedolven. Tegenwoordig is deze vulkaan slapende en niet heel actief, de laatste uitbarsting dateert van 1950 en was zeer klein in omvang. Om de vulkaan te bezoeken vertrekken er dagelijks boottochten vanuit de haven van Fira richting de vulkaan.

Vulkaan van Nisyros

Op het kleine eiland Nisyros in de Dodekanesos vind je de op een na beroemdste vulkaan van Griekenland. Ongeveer 25.000 jaar geleden zijn er twee enorme uitbarstingen geweest die ervoor gezorgd hebben dat de vulkaan is ingestort en de huidige caldera (krater) is ontstaan. Tegenwoordig is de vulkaan van Nisyros slapende en de laatste activiteiten zijn waargenomen in 1956 toen er rookpluimen werden gezien. Vanuit de hoofdplaats Mandraki rijden dagelijks bussen naar het toeristische gebied van de krater.

Vulkaan van Methana

Ten oosten van de Peloponnesos vind je het schiereiland Methana. Het hele schiereiland is opgebouwd door lavakegels en lavastromen. De vulkanische activiteiten op Methana zijn ruim een miljoen jaar geleden begonnen en in het jaar 258 voor Christus vond de laatste grote uitbarsting plaats, de krater van deze vulkaan heeft een diameter van 100 meter en is 25 meter diep. Tegenwoordig is de vulkaan slapende en worden er veel wandel- en klimtochten naar de krater georganiseerd, toch vermoeden geologen dat een nieuwe uitbarsting binnen afzienbare tijd zal plaatsvinden.

Vulkaan van Milos

Het eiland Milos in de zuidelijke Egeïsche zee is een vulkanisch eiland, dat is gevormd door een vulkanische uitbarsting. Mede dankzij deze uitbarsting heeft het eiland een rijkdom aan mineralen. Milos maakt deel uit van de Helleense vulkanische boog waaronder ook de eilanden Santorini en Nisyros onder vallen. De vulkaan is tegenwoordig slapende en de laatste uitbarsting dateert al van 90.000 jaar voor Christus.

Door de geografische ligging van Griekenland vinden er veel verschuivingen van tektonische platen plaats in de aardbodem, door de verschillende uitbarstingen zijn er rondom vulkanen veel thermische waterbronnen ontstaan, waarvan de Grieken al eeuwenlang geloven dat ze een helende werking zouden hebben.

Meer verhalen

css.php