Versteende Woud op Lesbos

by

In de buurt van het Heilige Klooster van Hypsylou en in het gebied bij Eressos, vindt u het Versteende Woud van Lesbos (Lesvos). Dit natuurlijke monument is uniek voor heel Europa. Nergens ter wereld is een vergelijkbaar bos te vinden, met uitzondering van Arizona in de Verenigde Staten. Dit bos is alleen veel kleiner en heeft daarom ook een aanmerkelijk mindere betekenis.

In de prehistorie bestonden er in het gebied rondom Lesbos een groot aantal actieve vulkanen en het is door deze aanwezigheid dat het versteende woud is ontstaan.

De ouderdom van het monument wordt geschat op ongeveer 20.000.000 jaar. In die tijd was het gebied enorm bosrijk. De wouden bestonden uit dennen, beuken, platanen, palmen en sequoia’s. Deze flora groeit hier nu niet meer, noch in Europese gebieden, noch rondom de Middellandse Zee. De boomsoorten worden uitsluitend nog aangetroffen in subtropische gebieden. 

Een historische periode met veelvuldige vulkanische uitbarstingen, veroorzaakte een chemische kettingreactie waardoor het woud uiteindelijk versteend is geraakt. Vandaag de dag zijn een beperkt aantal bomen zichtbaar geworden, doordat het vulkanische materiaal, dat hen bedekte, uit elkaar gevallen is. De meeste zijn echter nog steeds bedolven onder de vulkanische aarde.

Het gebied rondom het Versteende Woud bestrijkt 15.000 hectare en ligt op het westelijke gedeelte van Lesbos. De regering heeft het de status van Nationaal Bos gegeven. Het bezoekersgedeelte is omheind en wordt bewaakt. Hier kunt u een 2,3 kilometer lange wandeling tussen de fossiele bomen maken.

De bezoeker heeft de kans om dit zeldzame geologische monument te bewonderen en om de buitengewoon goed bewaard gebleven bomen van dichtbij te bekijken. Ze zien eruit alsof ze nog steeds leven of ze lijken op boomstammen die op de grond gevallen zijn. Overal liggen stukjes versteend blad en wortels verspreid.

Het is praktisch onmogelijk om zich een voorstelling te maken van de schitterende fossielen, hun sensationele kleuren, werkelijke grandeur en wilde schoonheid, zonder de plaats zelf te bezoeken. U kunt hiervoor het centrale geasfalteerde pad van Eressos naar Sigri bewandelen. 

Meer verhalen

css.php