Thessaloniki

by

Thessaloniki is na Athene de grootste stad van Griekenland, het is gelegen in de regio Macedonië met ruim 360 duizend inwoners. Vaak wordt Thessaloniki in de volksmond afgekort tot Saloniki of Salonika. Door velen historici wordt Thessaloniki ook wel gezien als de culturele hoofdstad van Griekenland.

Deze stad herbergt een enorm aanbod van historische bezienswaardigheden die je kan bezichtigen. Daarnaast kan je natuurlijk ook genieten van het heerlijke Griekse eten, of winkelen in de luxe winkelstraten. Ook het bruisende nachtleven van deze stad moet genoemd worden.

De tweede stad van Griekenland heeft een belangrijke rol gespeeld in de Griekse geschiedenis. Door de verschillende volkeren die hier hebben geleefd zijn er veel bezienswaardigheden te vinden. De bekendste bezienswaardigheden van Thessaloniki zijn: 

  • Witte Toren
  • Agios Dimitrios Kerk
  • Hagia Sofia
  • Kerk van Acheiropoietos
  • Archeologisch Museum
  • Boog van Galerius

De Witte Toren

De Witte Toren van Thessaloniki, in het Grieks ‘Lefkos Pyrgos’ genoemd, is een schitterend monument, gelegen aan de waterkant van de stad. De Witte Toren is het symbool van Thessaloniki, en heeft zelf ook een interessante geschiedenis.

De toren is namelijk gebouwd door de Turken ter verdediging van de haven. De Grieken veroverden de toren in de 20e eeuw en maakten de toren wit. De hoogte van de toren is 27 meter.

Kerk van Acheiropoietos

De Kerk van Acheiropoietos is een historische kerk, gebouwd in de 4e eeuw na Christus. De Kerk van Acheiropoietos is de best bewaard gebleven vroegchristelijke basiliek in Griekenland, en is daarom historisch gezien van groot belang.

Een bijzondere bezienswaardigheid is het geboortehuis van Ataturk, de stichter van de republiek van Turkije. Daarnaast is er ook een museum gewijd aan Ataturk die je kan bezoeken.

Thessaloniki heeft een rijke geschiedenis en is vernoemd naar prinses Thessalonike van Macedonië, een halfzus van Alexander de Grote. Dit ter ere van de Macedonische overwinning in het jaar 353 voor Christus. Thessaloniki was al in de 4e eeuw na Christus de oostelijke hoofdstad van het keizerrijk van Galerius.

Later in de Byzantijnse periode, werd het de tweede stad van Byzantium, na Constantinopel. Thessaloniki werd in het jaar 1430 veroverd door de Ottomanen. Vanaf de 16eeeuw vestigden er veel Joden in Thessaloniki, omdat ze vanwege geloofsvervolgingen moesten vluchten uit Spanje.

Hierdoor was de bevolking van Thessaloniki grotendeels Joods. De stad heeft een belangrijke rol gespeeld voor de Turken, omdat Ataturk hier geboren is en hij vanaf hier met de Jonge Turken het Ottomaanse rijk heeft omgevormd tot een Turkse Republiek.

Centraal Thessaloniki is in het zuiden begrensd door een zee en in het noorden door een heuvel. De boulevard van Thessaloniki loopt ten westen van de haven door naar de Witten Toren. Belangrijke pleinen in Thessaloniki zijn de Plateia Eleftherias en de Plateia Aristotelous

Meer verhalen

css.php