Stalis

by

Stalis is een gezellige badplaats op Kreta, dat ook wel Stalida wordt genoemd. De naam komt van het Griekse werkwoord stalizo, wat betekent ‘stop om te rusten’. Dit dorp ligt zo’n 30 kilometer ten oosten van Heraklion, tussen Chersonissos en Malia. Deze kleine kustplaats was altijd afhankelijk van de landbouw en boerderijen, en werd met name gebruikt door herders om te rusten of door inwoners van het naburige Mochos om de dagelijkse visvangst naar de kleine tavernes te brengen.

Halverwege de jaren 70’ kwam het toerisme op Kreta in een stroomversnelling en zagen de lokale inwoners mogelijkheden om hun geld met toerisme te verdienen.

Vandaag de dag is Stalis een populaire toeristenbestemming en is het tegen Malia en Chersonissos aangegroeid. Het grote verschil met de omliggende jongerenplaatsen is dat Stalis vooral veel gezinnen aantrekt en dat het hier net even wat gemoedelijker is. De badplaats is erg goed georganiseerd, met voldoende kleine en grote hotels, restaurants, barretjes en tavernes, daarnaast zijn er ook genoeg geldautomaten en beschikt het over een lang uitgerekt zandstrand met helder water wat langzaam afloopt.

Stranden van Stalis

Het hart van Stalis wordt gevormd door de 5 kilometer lange kustweg waaraan de meeste winkels in het gebied liggen. Naast de kustweg bevindt zich het lang uitgerekte strand met ondiep water, dat zich helemaal uitstrekt tot aan Malia.

Het strand heeft eigenlijk alle mogelijke faciliteiten, zo zijn er genoeg strandbedden met parasols, douches, kleedruimtes en watersportactiviteiten. Daarnaast beschikt dit strand ook over strandwachten en zijn er voldoende tavernes en bars te vinden om een hapje te eten of iets te drinken. Ook zijn er mensen op het strand die massages, donuts, mais en horloges en zonnebrillen aanbieden. Dit strand wordt vooral op zondagen druk bezocht door lokale inwoners.

Stalis is gemakkelijk te bereiken met de auto en bus. De bus stopt langs de oude nationale weg op zo’n 300 meter van het strand. Wanneer je met de auto komt kan je ook het beste parkeren langs de kant van de oude nationale weg en loop je een stukje naar het strand.

Stalis op Kreta met kinderen

Wanneer je van plan bent om op vakantie te gaan met gezin dan is Stalis een goede keuze, let er wel op dat de accommodatie voldoende entertainment op het programma heeft staan, want voor jonge kinderen is er in de avond weinig te doen in dit dorp. De plaatsen Chersonissos en Malia liggen op steenworp afstand en daar worden voldoende activiteiten aangeboden voor jong en oud.

Bezienswaardigheden Stalis

In Stalis is genoeg te beleven en ondernemen, er zijn veel juweliers en kledingzaken in de gezellige winkelstraat. Maar ook het strand van Stalis is uitermate geschikt voor families. Of ga een dagje op pad naar de prachtige bergdorpjes Mohos en Krassi. Hieronder volgt een lijst met leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Stalis.

  • Maak een strandwandeling langs het mooie strand van Stalis naar Malia. De zonsondergang op dit strand is prachtig om te zien.
  • Ga in de avond wandelen door de hoofdstraat van Stalis richting Malia, vooral in de zomermaanden is het hier gezellig druk. Halverwege Malia kom je langs een kleine Byzantijnse kerk van Agios Ioannis. Deze oude kerk dateert uit het jaar 1600, en staat vermeld op oude Venetiaanse kaarten.
  • Bezoek Malia en wandel door de gezellige straatjes in het oude gedeelte van de stad. In Malia staat ook het oud Minoïsch paleis van Sarpedon, de broer van Minos.
  • Ga een dagje naar Chersonissos en bezoek een van de waterparken of ga golfen op de Crete Golf Club. Bovenaan de berg bevinden zich de traditionele dorpen Koutouloufari, Piskopiano, en oud-Chersonissos met talloze tavernes waar ze traditioneel Grieks eten serveren en waar ze in oud-Chersonissos elke maandag een Griekse feestavond organiseren met dans en muziek, en het afgeladen vol is.
  • Bezoek het dorp Mohos, de inwoners van dit dorp zijn de grondleggers van Stalis, het dorp ligt hoog op de berg ten zuiden van Stalis, onderweg naar dit dorp kom je langs talloze uitkijkpunten waar je prachtige vergezichten hebt over de zee en de kustplaatsen eromheen.
  • Ga wandelen over het Bulgaarse pad, de naam van dit pad is ontstaan doordat het gebouwd is door Bulgaarse krijgsgevangen in de tweede wereldoorlog. Dit wandelpad kent steile hellingen en geen schaduw, neem dus voldoende water mee.

Meer verhalen

css.php