Santorini

by

Santorini is een kleine eilandengroep van 6 eilandjes die behoren tot de Cycladen. Het grootste eiland is Thira (Nederlands: Thera) en wordt ook wel Santorini genoemd. De eilanden zijn ontstaan door een enorme vulkaanuitbarsting die in het midden van deze eilandjes ligt. Op Santorini zijn geen hagelwitte stranden, maar – prachtig – zwart zand, gevormd door de erosie van lava. Dit sprookjesachtige eiland ligt redelijk centraal tussen Kreta, Athene en de Turkse kust.

Minoïsche uitbarsting

In de periode tussen 1630 en 1600 voor Christus, vond er op Santorini een enorme vulkaanuitbarsting plaats, dit was de grootste uitbarsting die ooit heeft plaatsgevonden. De zes eilanden die ontstaan zijn na deze uitbarsting heten: Thira, Thirasia, Aspronisi, Paléa Kaméni, Néa Kaméni en Christiani. De eilanden vormen een cirkel, met in het midden de vulkaankrater.

In het verleden is gesuggereerd dat een aantal van de plagen die volgens de bijbel Egypte troffen, direct of indirect het gevolg waren van deze enorme uitbarsting. De oude stad Akrotiri werd onder een 50 meter dikke puinlaag bedekt.

Thira

Van het eiland Thira wordt beweerd dat het ‘t meest gefotografeerde eiland van Griekenland is. Vooral de westkust is indrukwekkend, met imposante, steile rotspartijen met bovenop de bergtoppen de traditionele witte huisjes met blauwe elementen. Er rijdt hier ook een toeristische busroute die langs gekleurde vulkanische rotspartijen voert. Deze kleuren komen door metaalsoorten die in het gesteente zit.

Als je in de hoofdstad Thira bent op Thera, dan kan je er voor kiezen om met de ezel via het ezelspad, of via een kabelbaan de haven te bezoeken. De haven bezoeken is zeker de moeite waard wanneer je op Thera in Santorini bent.

Oia

Het stadje Oia is vooral bekend vanwege de fabelachtige zonsondergang die er te zien is. Busladingen toeristen komen speciaal voor dit evenement naar Oia. De sfeer is absoluut bijzonder te noemen, de zonsondergang gaat met luid applaus gepaard. De prijzen liggen in Oia wat hoger dan op de rest van het eiland, maar de fantastische panorama’s zijn dit zonder meer waard.

De hoofdstad Fira

Ook Fira, de hoofdstad van Santorini, is een bijzonder pittoresk stadje met de witte huisjes – deels grotwoningen – en smalle straatjes. Ook hier is de zonsondergang adembenemend. Het centrum van het stadje ligt 275 m boven de kleine haven. Er voert een ezelspad van 566 treden van de haven naar het centrum, dat men lopend of op de rug van een ezel kan afleggen. Ook is er een kabelbaan om het hoogteverschil te overbruggen.

Beste stranden van Santorini

Ondanks Santorini een kleine eilandengroep is, zijn er talloze stranden op deze eilanden te vinden. Dit zijn de 7 beste stranden van de regio:

Red Beach

Het rode strand is een van de mooiste en meest beroemde stranden van Santorini. Het zand op dit strand bestaat uit zwarte en rode vulkanische steentjes en het zeewater is hier aangenaam warm.

Kamari

De badplaats Kamari ligt in het zuiden van Santorini, vlakbij de plaats Perissa.

Perissa

Perissa is een resort waar het in de zomer erg druk kan zijn. Een mooie locatie en goed onderhouden strand, Perissa heeft zwart zand aan de kustlijn. De restanten van het oude Thera liggen vlakbij.

Perivolos

Perivolos is het langste zwarte zandstrand van Santorini. Dit is een georganiseerd toeristenoord met veel hotels, tavernes en strandbars.

Vlichada

Vlichada is een mooi, georganiseerd strand aan de zuidkant van Santorini. Het heeft een kleine haven waar vissersboten en jachten in de zomer aanmeren.

Agios Georgios

Agios Georgios is een populair strand, op slechts 3 km van Perissa, in het zuidelijke deel van Santorini. Met zwarte kiezels en georganiseerd, Agios Georgios is een van de meest toerisme-vriendelijke stranden op Santorini.

Strand van Kaap Kolumbo

Het strand van Kaap Kolumbo is een van de meest afgelegen en rustige stranden van Santorini. Omringd door een ruig landschap, is het op het strand van Kaap Kolumbo vaak erg winderig. De golven die tegen de rotsen aanklotsen, in combinatie met de harde wind hebben de rotsen van Kolumbo de huidige vorm gegeven.

Meer verhalen

css.php