Samos

by

Anders dan de andere Griekse eilanden staat Samos vooral bekend om de vruchtbaarheid van het land. Onder een altijd strakblauwe hemel, in de azuurblauwe wateren van de Egeïsche Zee, bevindt zich een prachtig eiland, met een fantastische sfeer en cultuur. Dit mooie eiland is Samos, geboorteplaats van de godin Hera (vruchtbaarheid, geboorte en het huwelijk) en gezegend door Dionyssos.

Samos ligt op ongeveer 1,5 km voor de noordwestkust van Klein Azië en behoort tot de eilandengroep de Egeïsche Archipel, waar onder meer ook de eilanden Lesbos, Chios, Fourni en Ikaria toe gerekend worden. Het is een natuur- en waterrijk landschap, een typisch authentiek Grieks eiland en behoort tot één van de groenste eilanden van Griekenland. Door de perfecte combinatie van natuur, zee en strand is het tevens het meest bezochte eiland van de Egeïsche zee. Dat Samos toverachtig mooi is, wisten de oude Grieken al, zij bouwden in het zuidoosten van het eiland de destijds grootste tempel van Griekenland, “Het Heiligdom van Hera” (Heraion). De overblijfselen van de imposante tempel geven je een goede indruk van de bloeiperiode van het eiland in de 6e eeuw voor Christus, deze gebouwen zijn nog steeds indrukwekkend om te bezichtigen.

De naam Samos (Σαμος) is afgeleid van het oude Fenicisch woord “Sama”, wat “hoog oprijzend” betekent. Toen de eerste Feniciërs het eiland bezochten zullen ze ongetwijfeld onder de indruk zijn geweest van de hoogste berg op het eiland, de Kerketevs (1444 meter). De naam Samos werd voor het eerst gebruikt in de 41e vers van Homerus genaamd: “De Ode aan Apollo”.

Voor vakantiegangers heeft het eiland genoeg te bieden, iedereen die op zoek is naar ontspanning, gezelligheid of avontuur komt volledig aan zijn trekken op Samos. Schilderachtig mooie kerken en kloosters, bergdorpjes met smalle straatjes in authentiek-Griekse stijl, bezienswaardigheden uit de klassieke oudheid zoals de Eupalinos Tunnel of de grot van Pythagoras. Talloze idyllische stranden en onontdekte baaien met glashelder water, weelderige groene dalen, steile bergen, olijfboomgaarden en pijnboombossen, uitgestrekte druiventerrassen en heerlijk geurende kruiden en bloemen. Samos heeft het allemaal en het heeft meer te bieden dan wij jou kunnen vertellen in 1 artikel.

Samos heeft een heerlijk, mediterraan klimaat, met warme zomers en milde winters. Wandelen kan men overal, en achter iedere bocht wacht een uniek decor. Bij Kokkári bevindt zich een populair watersportgebied en het achtergelegen landschap is zeer geliefd bij wandelaars. Hier bevindt zich, op de noordhellingen van het Ámpelos-gebergte, de Nachtegalenvallei, dat met zijn koele platanenbossen en ruisende beken uit een sprookje afkomstig zou kunnen zijn.

Mountainbikers en motorrijders hebben tevens uitstekende mogelijkheden om het eiland met haar verborgen schoonheden te verkennen. Dagelijks varen er verschillende boten uit voor dagtochten naar de naastgelegen eilanden, waaronder ook Patmos, het eiland van Johannes de Apostel. Vanuit Pythagorio is het mogelijk om met een originele Griekse Kaïk (vissersboot) een picknicktocht te maken. Voor romantici, rustzoekers en natuurliefhebbers is er ook na het invallen van de avond genoeg te beleven. In de vele kleine, oorspronkelijke vissersdorpjes met hun mooie tavernes kan men de avond rustig laten eindigen en natuurlijk nog meer kennis maken met de sympathieke Samioten die bekend staan om hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Een romantisch uitzicht op zee, een spectaculaire zonsondergang, en niet te vergeten het smakelijke, gezonde eten en de voortreffelijke wijn maken het verblijf op Samos tot een onvergetelijke ervaring. Kortom, Samos is een van de mooiste Griekse eilanden!

Je kunt je vakantie op Samos zo actief of ontspannen maken als je wilt. Er zijn tal van wandelroutes waarmee je het eiland uitstekend kunt verkennen. En daarna heerlijk genieten van een heerlijke zoete en bekende Samos-wijn.

Op vakantie naar Samos

in Samos-stad is het heerlijk vertoeven, de stad word ook wel Vathi genoemd. Het is een levendige stad gebouwd in de vorm van een amfitheater. Er zijn diverse musea. Vathi ligt in een schilderachtige baai. Die komt zeker op een van jouw vakantiefoto’s van Samos te staan.

Kokkari, Samos

Deze gezellige havenstad wordt omringd door diverse toeristische badplaatsen, zoals Kokkari en Agios Konstandinos. De pittoreske dorpen in de bergen zijn ook een aanrader. En in Efpalineio Orygma kun je het 1040 meter lange aquaduct bewonderen.

Heb je meer zin om te winkelen? Bezoek dan Karlovassi, de op een na grootste stad van Samos. Op Samos vind je schitterende dorpjes en haventjes. In de namiddag kun je de nachtegalen horen zingen in het dal bij Platanakia. Wil je genieten van Griekenland? Ga naar Samos op vakantie!

Griekenland is trots op Samos

standbeeld van Pitagora in Rome (Italië)

Op Samos is Griekenlands bekende filosoof en wiskundige Pythagoras geboren. Er is dan ook een stad naar hem vernoemd: Pythagorion. Een leuke en levendige stad met de oudste haven van de Middellandse zee. Hier pronken mooie zeilschepen en oude vissersbootjes. Je kunt de haven comfortabel bestuderen vanuit een van de restaurants of cafés. Of aanschouw de Romeinse luxe bij de ingang van de stad, waar zich de Romeinse baden bevinden.

Tijdens je vakantie op Samos kun je excursies maken naar Turkije, de tempel van Hera en de grot van Pythagoras. Onvergetelijk! De belangrijkste archeologische ruïnes van het eiland vind je bij Ireon. Er is op dit eiland zoveel te doen. Daarom zal iedereen een fantastische vakantie op Samos hebben. Griekenland is hier misschien wel op haar best!

Weer op Samos

Ook het weer op Samos is vergelijkbaar met het middellands zeeklimaat. Hierbij is sprake van warme droge zomers en natte maar vrij milde winters. Zo komen de temperaturen in de zomermaanden, juni, juli en augustus, al snel uit rond de 30 graden gemiddeld. En zelfs ‘s nachts daalt de temperatuur maar tot ongeveer 21 graden. Liever wat lagere temperaturen tijdens de vakantie? Dan zijn het voor- en najaar geschikter. De temperaturen op Samos in mei en september liggen namelijk ongeveer vijf graden lager dan ‘s zomers.

Natuur op Samos

Samos is één van de bergachtigste Griekse eilanden. Het heeft de hoogste bergen van de Egeïsche zee. Er heerst een mediterraan klimaat met warme, droge zomers. Hierbij liggen de temperaturen gemiddeld rond de 30 graden en tijdens hittegolven rond de 40 graden. Samos bestaat uit zowel laagvlaktes als uit bergketens van maximaal 1400 meter.

Samos is tevens het leefgebied van de zeldzame Europese Jakhals. Dit vosachtig dier is ongevaarlijk voor mensen en eet voornamelijk kleine knaagdieren en vogels.

Meer verhalen

css.php