Samos Stad (Vathi)

by

Vathi oftewel Samos-stad is de hoofdstad van Samos en ligt in het noordoosten van het eiland, rond de baai. Het heeft een bevolking van ongeveer 9000 inwoners, van meest wie zich bezighouden met toerisme.
Vathi is amfitheatrisch gebouwd op de hellingen van de heuvel, met uitzicht op de stad van Samos, twee nederzettingen die daadwerkelijk zijn aangesloten. Het is een van de oudste dorpen van Samos met oude Venetiaanse en neoklassieke gebouwen evenals nieuwe en moderne.

Het betoverende landschap waar huizen worden gebouwd creëert een aantrekkelijk landschap.
Samos stad is een levendige plek, zeer ontwikkeld en met vele voorzieningen, accommodaties, bars en restaurants. U vindt hier veel neoklassieke gebouwen die de traditionele architectuur van Samos vertegenwoordigen, zoals bijvoorbeeld het Archeologisch Museum en stadhuis.

De haven van Vathi is één van de drie belangrijkste havens van het eiland. Tavernes, hotels en cafés liggen rond de haven en smalle straten draaien omhoog tussen de oude huizen met de gekleurde muren en verzorgde tuinen.

Onder de bezienswaardigheden van Vathi is de kerk van Agios Spyridon, het Byzantijns Museum en het uitzonderlijke Archeologisch Museum.

Samos Stad

Samos stad (officieel Vathi) is het kloppende hart van het eiland. Hier ondergaat u het drukke dagelijks leven en de drukte van zowel de kleine vissershaven als de haven voor grote cruiseschepen.

Samos is mooi om naar te kijken vanwege zijn ligging op een heuvel. In het hogere deel, Ano Vathi ligt de oorsprong van de stad: traditionele bouw, geplaveide straten, vaak onderbroken door steile trappen, kleurrijke luiken en erkers, bloempotten op elke hoek en een paar mooie kerken.

Een klein kiezelstrand ligt aan het einde van de weg bij de kerk van Agia Paraskevi. Het Vlamari-plateau met het kleine gehucht Kamara, de kloosters van Zoodochos Pighi en Agia Zoni is ook gemakkelijk te bereiken.

De Boulevard van Samos

Aan de waterkant van Samos stad bevindt zich een uitgestrekte en in 2015 verbouwde boulevard die door toeristen en locals gebruiken tijdens de koelere avonduren voor een wandeling langs de vele bars, restaurants, ijssalons en Cafés. Samos stad is tegelijk de hoofdstad en zetel van de prefectuur van Samos, waartoe de eilanden Fourni en het eiland Ikaria behoren.

Hier is ook het District ziekenhuis en het beheer van de prefectuur. In het jaar 2014, begonnen de bouwwerkzaamheden voor de herinrichting van de hoofdroute die hier langs de haven leidt.

Wijnfestival

Het beroemde wijnfestival van Samos wordt jaarlijks gehouden langs de promenade. Talrijke kraampjes waar u delicatessen en wijn kunt proeven om u dichter bij de prachtige producten van het eiland te brengen.

Bezoekers uit heel Griekenland (en natuurlijk ook de toeristen) komen naar dit feest. In de avond op een groot podium wordt Griekse muziek gespeeld, gedanst en gezongen.

Platia Pythagoras

Het centrale plein, de Platia Pythagoras met de marmeren leeuw is opgericht in 1930 ter herdenking van de Griekse vrijheidsstrijders en vindt u ongeveer in het midden van de promenade. Er zijn vele gebouwen uit die tijd grenzend aan de Platia. Het plein is nu volledig opnieuw ontworpen – met veel steen, tegels en beton.

S ’Avonds is het plein de plek waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen, terwijl de ouders onder het genot van een Ouzo de dag door kunnen spreken.

Gangou Beach

Voor reizigers die willen ontspannen in Samos-stad en die geen auto of motorfiets tot hun beschikking hebben, vindt u op korte afstand wandelen het Gangou strand in het dorp van Kalami. Hier kunt u zwemmen in de baai en genieten van de zon.

Enkele palmbomen bieden schaduw, maar er zijn ook paraplu’s beschikbaar, die samen met de ligbedjes gehuurd kunnen worden. Het strand is ongeveer 0,8 kilometer vanaf het stadscentrum, volg de boulevard in Samos van richting van Kalami.

Meer verhalen

css.php