Rhodos

by

Vlakbij Turkije in het zuid-oosten van Griekenland ligt het eiland Rhodos. Het is één van de grootste eilanden van Griekenland en een populaire vakantiebestemming voor jongeren en gezinnen. Met name door de bergachtige heuvels en de mooie groene natuur is Rhodos een veelzijdig eiland.

Rhodos is langwerpig van vorm en heeft zandstranden in het oosten en kiezelstranden in het westen. Het toerisme op Rhodos heeft zich met name gecentraliseerd rondom Rhodos-stad in het noorden van het eiland. In het centrale en zuidelijke deel van Rhodos is rustiger en daardoor nog wat authentieker.

Rhodos is een vakantie-eiland bij uitstek, het ligt in het zuidoosten van de Egeische zee en is het grootste eiland van de provincie Dodecanese met een inwonersaantal van ongeveer 125000. Rhodos is met name erg geliefd om de vele prachtige stranden, met een kustlijn van 220 kilometer zijn er dan ook ontelbare stranden op dit eiland te vinden.

Geschiedenis van Rhodos

Rhodos werd al in de oudheid gesticht (4e eeuw v. chr.) door de drie stadstaten Ialysos, Kamiros en Lindos dit kwam voornamelijk door de gunstige ligging van deze stad. De stadstaten hebben uiteindelijk gezamenlijk de stad Rhodos opgericht.

In de middeleeuwen vestigden de Johannieters (tempeliers) zich op Rhodos om vanuit hier gemakkelijk kruistochten te kunnen organiseren naar het huidige Israël. De tempeliers zijn ook degene die muren en een burcht om Rhodos stad heen hebben gebouwd. De oude stad is goed gepreserveerd gebleven en waar nodig gerestaureerd, dit alles maakt het zeker de moeite waard om deze stad met zijn rijke historie te bezoeken.

Rhodos Bezienswaardigheden

Het veelzijdige eiland Rhodos heeft tal van bezienswaardigheden voor jong en oud. Voor een volledig overzicht van alle toeristische trekpleisters op dit eiland verwijzen wij je door naar andere artikelen op onze website. Hierbij een korte samenvatting van de beste bezienswaardigheden:

Acropolis van Lindos

Zoals alle Griekse steden die stammen uit de oudheid, heeft ook Rhodos een Acropolis met enkele overblijfselen uit de oudheid. Zo is er in het archeologische park een stadion uit de 3e eeuw voor christus te bezichtigen (de Hellenistische periode), waar atletiekwedstrijden werden gehouden ter ere van de Zonnegod (Apollo). Bij het stadium is ook een gerestaureerd amfitheater, waar tegenwoordig weer voorstellingen worden gegeven.

Op de top van de heuvel is een tempel gewijd aan Apollo, tevens de beschermheilige van de stad Rhodos. In de Byzantijnse tijd werd omstreeks de 13e eeuw een Grieks Orthodox klooster gebouwd. In de tijd van de Johannieters werd dit klooster omgevormd tot een katholiek klooster. De monniken hadden het klooster uitgebreid en hebben vorm gegeven aan huidige uitstraling van het klooster zoals dat tegenwoordig in stand wordt gehouden.

De oude stad

De oude stad is een middeleeuwse stad met alleen maar oude gebouwen uit die tijd. Deze gebouwen zijn volledig ommuurd met een grote stadsmuur, welke voorzien is van 11 toegangspoorten en een burcht. De oude stad is zo mooi en bijzonder dat deze zelfs is opgenomen op de lijst met cultureel erfgoed van UNESCO.

De verschillende invloeden van de overheersende culturen uit het verleden hebben gezorgd voor een gevarieerde uitstraling in de stad. Zo vindt u er minaretten en diverse Byzantijnse kerkjes. In de oude stad zijn diverse winkeltjes en goede restaurants, waardoor je lekker kunt bijkomen van de culturele ervaringen.

Het paleis van de Groot Magistraat

Dit paleis was de zetel van de leider van de Johannieterorde en vormde tevens een goed verdedigbaar fort binnen de muren van Rhodos. Het is gebouwd in de 14e eeuw na christus en is gerestaureerd in de jaren dertig van de vorige eeuw, nadat het tijdens de Turkse heerschappij verwoest is geweest.

Voor de burcht moet u entree betalen, wat echter de moeite waard is gezien het prachtige restauratiewerk wat hier is verricht. Ook binnen is de burcht in zijn oude glorie hersteld. Zo vindt u een klein kapelletje in de burcht, alsmede diverse stukken uit de oudheid en middeleeuwen (oude munten, wapens, schilden en oude harnassen). Tevens worden er in diverse ruimtes van het Paleis oude baljurken tentoongesteld, welke er onverwacht feestelijk uit zien voor die tijd.

Straat van de ridders

De Riddersstraat is een indrukwekkende straat in Rhodos. Deze straat is geplaveid met middeleeuwse stenen, en is omgeven met historische gebouwen. Verder leidt deze straat naar het paleis van de Groot Magistraat. In deze straat staan de zeven gerestaureerde gebouwen die onderdak boden aan de 7 nationale groeperingen die de Johannieters rijk waren.

Aquarium Rhodos Stad

In Rhodos stad is het belangrijkste wetenschappelijke centrum voor maritiem onderzoek aanwezig. Dit aquarium is geopend voor bezoekers. In het aquarium zijn verschillende diersoorten te vinden welke ook in de Middellandse zee voorkomen. Het is een leuk en leerzaam aquarium, maar verwacht als bezoeker geen dag vullend programma.

Thermen van Kalithea

De thermen van Kalithea zijn gebouwd door de Italianen in de jaren 20 van de vorige eeuw. Zij bouwden deze thermen in Kalithea omdat hier een geneeskrachtige bron zou zijn. Kali Thea betekend “goed zicht” en dat is niet verwonderlijk want het biedt een prachtig uitzicht over de Egeïsche Zee.

Wanneer u door de thermen heen wandelt ziet u een fotocollectie van toen de thermen nog in gebruik waren als natuurlijk kuuroord. Hierdoor ontstaat een goed beeld van hoe het er vroeger uit heeft gezien. Daarnaast heeft deze plek velen prachtige fotolocaties voor het maken van de mooiste vakantiefoto’s.

Het is een mooie plaats, een prachtig gebouw en het heeft een wijds uitzicht. Het is zeker de moeite waard om te bezoeken. Houdt er wel rekening mee dat u na een uurtje alles gezien heeft. Het kan prima onderdeel uitmaken van een stranddag of een dag waarop meerdere bezienswaardigheden in de omgeving worden bezocht zoals Epta Piges, Lindos of het vlindervallei.

De thermen liggen in een baai waar ook een beachclub is gevestigd. De entree die betaald moet worden is zowel voor de beachclub als de thermen. Hierdoor is Kalithea de perfecte locatie om een dag vol bezienswaardigheden af te sluiten. Het water in de baai is heerlijk van temperatuur en helderblauw. Op het strand zijn comfortabele ligbedjes, er is een strandbar aanwezig en een loungegedeelte. De prijs om de thermen en het strand te mogen bezoeken is €3 maar u kunt er ook voor kiezen om een abonnement te nemen. Hiervoor betaalt u €15. Dit laatste kan voordelig zijn wanneer u in een hotel dichtbij de thermen verblijft.

Leuke Badplaatsen op Rhodos

Er zijn talloze gezellige badplaatsen op Rhodos voor een leuk dagje uit. De badplaatsen zijn onderling zeer verschillend van pittoreske vissersdorpjes tot het bruisende van Rhodos stad. Hieronder volgen de leukste:

Rhodos Stad

Aan de noordkust ligt de hoofdstad van het eiland, Rhodos-stad. De stad staat met name bekend om de historische binnenstad met de vele sfeervolle straatjes en pleintjes. Of bekijk Rhodos-stad vanaf bovenop de oude stadsmuren.

De stad is tegenwoordig te verdelen in een oud en een nieuw gedeelte. In het oude gedeelte binnen de stadsmuren zijn veel gezellige terrasjes en pittoreske winkeltjes, Het nieuwe gedeelte van de stad is veel moderner met grote winkels van bekende merken.

Ixia

Een vakantiebestemming op Rhodos vlakbij Rhodos-stad is het badplaatsje Ixia. Het ligt in de buurt van de hoofdweg richting Rhodos-stad.

Er zijn in Ixia naast gewone hotels ook diverse luxe resorts te vinden. Het lange maar smalle strand bestaat voornamelijk uit kiezels. Toch worden de stranden over het algemeen als goede bestempeld. Door de gunstige windrichting is Ixia ook een goede vakantieplek voor fanatieke windsurfers. Maar het strand is ook uitermate geschikt voor kleine kinderen doordat het water langzaamaan dieper wordt. Ixia is maar een kleine badplaats maar ondanks dat bezit het redelijk veel restaurants en winkeltjes. Door de kleine omvang van deze badplaats is het met name prettig voor gezinnen.

Faliraki

Onder de jeugd is met name de badplaats Faliraki populair. Er zijn namelijk vele uitgaansgelegenheden en zelfs striptenten. Sommige restaurants richten zich daardoor voornamelijk op het massatoerisme en daarom laat de kwaliteit nog wel eens te wensen over.

Voor culturele bezienswaardigheden kan je beter in bijvoorbeeld Rhodos-stad of Kalithea terecht. Wel heeft Faliraki een sfeervolle haven en een breed zandstrand. Het mooie zandstrand heeft zelfs het keurmerk “Blue Flag Beach”. Waardoor de waterkwaliteit en voorzieningen op dit strand uitstekend zijn. Net buiten het dorp vind men een naturistenstrand. De stranden van Faliraki zijn met name dankzij de rotspartijen in het water een goede plek om te snorkelen.

Faliraki ligt in een baai en ligt daardoor beschut tegen de wind. Het is daarom vaak wat warmer dan in andere plaatsen op Rhodos. Doordat de baai in de luwte ligt zijn de golven niet zo hoog en geeft de ligging een sfeervol geborgen gevoel.

Ben je op Rhodos met kinderen? Ga dan naar het nabijgelegen waterpretpark op enkele kilometers van Faliraki genaamd: “The Water Park”

Kalithea

Een klein maar bekend dorpje op Rhodos is Kalithea. Het stond in het verleden met name bekend om de Kalithea-thermen wat een natuurlijk kuuroord was. Tegenwoordig heeft de gemeente de omliggende gebouwen gerestaureerd en dit monument opengesteld voor publiek.

Gedeeltes van de films “The guns of Navarone” en “Zorba de Griek” zijn bij de Thermen van Kalithea opgenomen. Neem ook zeker een kijkje bij de foto tentoonstelling, hier zie je nog foto’s van hoe dit kuuroord er vroeger heeft uitgezien.

Bij Kalithea liggen twee kleine baaien waar je mooi besloten kan zwemmen. Er zijn weinig golven en mede daardoor is het water helderblauw van kleur en kan je hier uitstekend duiken. Je vind er ook een hippe strandtent en enkele duikscholen. Rondom de thermen van Kalithea zijn veel afgelegen kleine strandjes te ontdekken waar je beschut kan genieten van de zon.

Kalithea is gelegen vlakbij Rhodos-stad en de mooie stranden van Faliraki. Beide plaatsen zijn snel bereikbaar per bus, taxi of eigen vervoer. Het dorp zelf biedt relatief weinig vertier en is minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Wel vind je er leuke restaurantjes, terrasjes en enkele winkeltjes.

Kolymbia

Een vreemde eend in de bijt is het oostelijk gelegen Kolymbia. Deze Griekse badplaats is gesticht door Italianen en lijkt daardoor wel een klein beetje op Italië in het klein. Het is gelegen in een baai aan de voet van de hoogste berg van het noorden van Rhodos.

Het dorp ligt tussen twee baaien met daarin twee zandstranden. Het pittoreske vissershaventje zorgt voor een fijne, onbezorgde sfeer. Ook de winkelstraatjes zijn sfeervol en gezellig. Een groot kasteel dat hoog boven het dorp is gebouwd, maakt het idyllisch geheel af. Kolymbia is een gezellig dorpje waar afgezien van wat barretjes weinig vertier is. Ondanks dat is het een gezellige badplaats en een mooi uitgangspunt voor het verkennen van Rhodos.

Tranda of Ialsyssos

In het noordwesten ligt de badplaats Tranda ook wel Ialsyssos genoemd. Het plaatsje heeft een klein centrum maar vol met terrasjes en restaurants. Ook is er een discotheek, en zijn er enkele barretjes. Tranda wordt met name bezocht door Nederlanders, Duitsers en Engelsen. De omgeving is rustig en de prijzen zijn nog gangbaar. Langs de kust liggen veel zand en -kiezelstranden met goede voorzieningen in de vorm van toiletten, douches en een EHBO-post. Wel liggen er her en der keien op het strand en staat er geregeld een flinke bries.

Voor de sportievelingen zijn er meerdere tennisbanen, volleybalvelden en squashbanen in de omgeving. Ook qua watersporten zijn er genoeg mogelijkheden. Zo kan men surfen, kitesurfen en jetskiën. Er vertrekken dagelijks excursieboten vanuit Tranda naar bezienswaardigheden op of rond Rhodos.

Mooiste stranden van Rhodos

De stranden van Rhodos zijn prachtig. Met een kustlijn van 220 kilometer zijn er talloze beeldschone stranden te vinden op het eiland. De stranden variëren van hele drukke stranden tot kleine afgelegen baaitjes, er is voor ieder wat wils. De beste stranden van Rhodos zijn:

Lindos Beach

Dit mooie strand van Lindos ligt centraal aan de oostkust van Rhodos. Het strand is opgedeeld in drie gedeeltes, hiervan is Palace beach het meest geschikt voor gezinnen voornamelijk door de ondiepe wateren. Vanaf dit strand heb je een prachtig uitzicht op de Acropolis van Lindos.

Het strand is erg goed onderhouden en van alle gemakken voorzien zo zijn er ligbedden, parasols, watersportactiviteiten en talrijke cafés en restaurants.

Prasonisi Beach

In het zuidelijkste puntje van Rhodos vind je het strand van Prasonisi. Dit strand is erg bijzonder omdat het alleen bestaat tijdens lage getijden (eb). Het merendeel van de tijd ligt dit strand onder water, waardoor je alleen nog het kleine eilandje boven het zeeniveau kunt zien uitsteken.

De westkant van het strand van Prasonisi is bij vlagen extreem winderig dit stuk van het strand is dan ook erg geliefd onder wind- en kitesurfers. Aan de oostkant van het strand waar ook de ligbedden en alle voorzieningen zijn, is het juist lekker rustig door de afgeschermde baai.

Strand van Tsambika

Het strand van Tsambika is nog een prachtig strand op dit eiland. Gelegen in een luwe baai aan de voet van de berg Tsambika, is dit een van de mooiste stranden van Rhodos. Ondanks dit een prachtig strand is, is het hier nooit overvol dat komt met name doordat er maar een deel van het strand is voorzien van ligbedden en parasols. Een pluspunt hiervan is dat het zijn natuurlijke schoonheid behoud.

Faliraki Beach

Een van de drukste en populairste stranden op Rhodos is het strand van Faliraki. Dit strand staat vooral onder jongeren bekend om de feesten die hier worden gehouden op het strand of de velen discotheken in de omgeving.

Dankzij de langgerekte kustlijn kan je vaak wel een plekje vinden waar het rustiger is. Maar loop niet te ver de kustlijn af, want dan vind je een van de weinige nudistenstranden op Rhodos. Het leuke strand van Faliraki heeft voor iedere doelgroep wel iets te bieden.

Uitgaan in Rhodos

Rhodos stad is een uitstekende plek om te gaan stappen. Vooral het nieuw gebouwde deel van de stad leent zich hier uitstekend voor. Zo is er onder andere een Casino en met Orfanidou heeft deze stad een barstrip met talloze uitgaansgelegenheden, waarbij kan worden gefeest tot in de vroege uurtjes.

Rhodos stad leent zich uitstekend voor een vakantie voor jongeren gezien de vele stapmogelijkheden, samen met Faliraki (andere stad in Rhodos, hier zitten veel Engelsen). Er zijn dan ook diverse reisorganisaties gericht op jongeren die reizen naar Rhodos aanbieden, waaronder de bekendste: Gogo tours, X-travel en Beach masters.

Meer verhalen

css.php