Reisadvies Griekenland

by

Er is op dit moment geen negatief reisadvies voor Griekenland, er zijn ook geen bijzondere veiligheidsrisico’s bekend over het hele land. (Zie onderstaande kaart)

Mocht het Griekenland reisadvies wijzigen, zal dit z.s.m. worden aangepast in dit artikel.

Alarmdiensten

Goede hulp is op vakantie vaak dichtbij, indien je tegen problemen aanloopt op vakantie probeer dan eerst contact op te nemen met uw touroperator of hoteleigenaar.

De alarmdiensten van Griekenland zijn net als in Nederland te bereiken op het noodnummer: 112
Specifieke alarmnummers zijn:

  • Politie: 100
  • Ambulance: 166

Drinken

De temperaturen in de zomer kunnen vooral in Juli en Augustus hoog oplopen. Wanneer je actief bezig gaat zijn, zorg dan voor voldoende water of neem een pauze tussen 12:00 en 16:00 om het risico op een zonnesteek en uitdroging te voorkomen. Kraanwater is over het algemeen drinkbaar in veel delen van Griekenland, dit geldt niet voor landelijke gebieden en de Griekse eilanden. Bij twijfel kan je het water eerst koken, of vraag de lokale bevolking om advies.

Medische zorg

Het opleidingsniveau van medisch personeel in Griekenland is uitstekend. Desondanks zijn er in de afgelopen jaren op de gezondheidsdienst grote bezuinigingen geweest als gevolg van de landelijke crisis, waardoor openbare ziekenhuizen in slechte staat verkeren. Vandaar dat wij in ons reisadvies over Griekenland adviseren te kiezen voor privéziekenhuizen, deze zijn veel beter onderhouden. Controleer bij je reisverzekering of je dekking hebt in privéziekenhuizen.

Terrorisme

Vanwege de recente terroristische aanslagen in Europese steden, worden Nederlandse burgers aangeraden om de adviezen van de lokale autoriteiten op te volgen in geval van calamiteiten. Daarnaast wordt opgeroepen tot verhoogde waakzaamheid bij het bezoeken van grote openbare bijeenkomsten of andere drukke locaties. Aanslagen kunnen onverwachts gebeuren en kunnen specifiek gericht zijn op toeristische bezienswaardigheden, transporthubs of andere openbare ruimtes.

Diefstal

Helaas is diefstal van persoonlijke bezittingen een veel voorkomend probleem in Athene. De zakkenrollers hebben het met name voorzien op paspoorten, portefeuilles en mobiele telefoons. Vooral op drukke bezienswaardigheden en in de metro is dit een veel voorkomend probleem. Neem alleen uw paspoort mee als dat strikt noodzakelijk is.

Bosbranden

In de warme zomermaanden zijn bosbranden een veel voorkomend probleem in Griekenland. Toeristen wordt geadviseerd extra waakzaam te zijn als ze reizen in gebieden die zijn getroffen door bosbranden, volg in deze gebieden altijd het advies op van de lokale autoriteiten.

Onfatsoenlijk gedrag

Na herhaaldelijk klagen van de lokale bevolking is de politie van Griekenland strenger gaan handhaven op onfatsoenlijk gedrag. De politie zal streng optreden met waar nodig arrestaties. Rechtbanken zullen zware boetes en zelfs gevangenisstraffen opleggen als het erg uit de hand is gelopen. Bedenk je dat de politie in Griekenland veel strenger is als in Nederland indien ze moeten optreden.

LHBT Gemeenschap

Seksuele relaties met hetzelfde geslacht is legaal in Griekenland. Tevens is het voor deze koppeltjes sinds 2015 toegestaan om in het huwelijk te treden. Transgenders kunnen wettelijk hun geslacht veranderen. De publieke houding tegenover homoseksualiteit varieert in het land. Vooral op het platteland kunnen mensen nog wel eens afwijzend reageren op openbare affectie door stelletjes.

Vooral Athene en de Griekse eilanden Lesbos, Mykonos en Skiathos staan bekend om hun gastvrijheid ten opzichte van de LHBT-gemeenschap.

Auto huren

Bij het huren van een auto wordt aangeraden om geen paspoort in te leveren als borg. Wanneer je toestemming geeft voor het maken van een kopie van het paspoort, zorg dan dat het paspoort niet uit uw zicht verdwijnt.

Naast een goede verzekering is het ook verstandig om de kleine letters van het huurcontract door te nemen. Met name de dekking over schade aan het voertuig kan verschillen per autoverhuurbedrijf.

Motorfietsen, scooters en quads zorgen elk jaar voor veel ongevallen onder toeristen. Op de gladde wegen van Griekenland ben je extra kwetsbaar in deze voertuigen wat vaak resulteert in zeer ernstig of zelfs dodelijk letsel. In Griekenland geldt een helmplicht, met name in de zomermaanden kan het verleidelijk zijn geen helm te dragen, mocht uw een ongeluk krijgen en uw draagt geen helm, dan bestaat er een grote kans dat de schade niet verzekerd wordt.

Verkeersboetes in Griekenland

Ook in Griekenland is handhaving in het verkeer, naast surveillerende agenten staan er ook op diverse wegen flitspalen langs de weg. De politie kan boetes opleggen, maar kan betaling van de boetes niet direct innen. De boete moet wel binnen 10 dagen betaald worden, anders volgt een rechtszaak. Bij betaling binnen de 10 dagen krijgt uw een mindering van 50 procent op het boetebedrag. Onderstaand zijn indicaties van verkeersboetes in Griekenland.

Snelheidsovertreding
Tot 20 km/h: € 20.
Van 20 tot 30 km/h: € 50.
Meer dan 30 km/h: vanaf € 175 (eventueel een rechtszaak) en ontzegging van de rijbevoegdheid van 60 dagen.
Door rood licht rijden – € 700; als een rechtszaak volgt kan de boete worden verdubbeld.
Overtreding inhaalverbod – vanaf € 350.
Overschrijden doorgetrokken streep – vanaf € 200 en eventueel ontzegging van de rijbevoegdheid van 20 dagen.
Niet verlenen van voorrang – vanaf € 350.
Parkeerovertreding – vanaf € 20. (voertuig kan worden weggesleept.)
Rijden zonder veiligheidsgordel – € 350. / € 50 voor passagiers.
Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden – € 100.
Niet betalen van tol – vanaf € 100.
Rijden onder invloed
Van 0,5‰ tot 0,8‰: € 200.
Van 0,8‰ tot 1,1‰: € 700 en ontzegging van de rijbevoegdheid van 3 maanden.
Meer dan 1,1‰: vanaf € 1.200 en/of gevangenisstraf van 2 maanden, ontzegging van de rijbevoegdheid van 6 maanden.

Fietsen in Griekenland

Het vaste land en veel Griekse eilanden staan bekend als goede bestemmingen voor fietsvakanties. Fietsen in Griekenland is niet zonder gevaren, de automobilisten rijden vaak te hard en het is gebruikelijk om de vluchtstrook te gebruiken om inhalend verkeer te laten passeren, oplettendheid is dus geboden voor fietsers. In heel Griekenland heb je een hoop afgelegen gebieden, laat iemand weten waar je heen gaat en wanneer je verwacht terug te zijn.

Gevaarlijke dieren

Griekenland heeft enkele gevaarlijke slangen zoals koraalslangen en de adder in de natuur.  Om het risico op slangenbeten te beperken is het verstandig om altijd laarzen met sokken en een lange broek te dragen als je door hoog stuikgewas loopt. In zee is het met name oppassen voor zee-egels die vaak op rotsen zitten. Het dragen van waterschoenen helpt het risico te verminderen.

Rabiës – In Griekenland kan rabiës voorkomen bij zoogdieren. Ga contact met zoogdieren uit de weg. Overleg met uw (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.

Tekenencefalitis – In dit land komt tekenencefalitis voor. Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Overleg met een deskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of inenten voor u nut kan hebben.

Muggen

Dit jaar zijn er meer meldingen binnengekomen van personen die het nijlvirus hebben opgelopen. Het nijlvirus wordt verspreid door muggen en kan ernstige ziektebeelden veroorzaken. Een grote meerderheid (80%) die besmet raakt met het virus krijgt geen last van symptomen. Het beste beschermingsmiddel tegen muggen is voorkomen dat je gebeten wordt. Tips die hierbij helpen:

  • Smeer jezelf in met DEET (40%).
  • Draag lange kleding bij zonsopgang en zonsondergang.
  • Voorkom dat muggen de woning kunnen binnenkomen

Handige apps

Een smartphone heb je altijd op zak, tegenwoordig bestaan er allerlei applicaties die handig kunnen zijn als je gaat reizen. Je kan dan snel even de informatie opzoeken die je nodig hebt. We hebben de belangrijkste op een rijtje gezet:

Nederlandse ambassade in Athene

De Nederlandse ambassade in Griekenland kan assisteren in het geval van nood, consulaire service in het algemeen. Bijvoorbeeld in het geval van rampen of als uw identiteitspapieren kwijt of gestolen zijn. Maar ook bij vermissing, arrestaties en opnames in het ziekenhuis kan de ambassade van dienst zijn. Contact informatie:

Ambassadeur: Caspar Veldkamp
Adres: Leoforos Vassileos Konstantinou 5-7, 10674 Athene
Telefoon: +302107254900
Fax: +302107254908
E-mail: ath@minbuza.nl

Meer verhalen

css.php