Pilion

by

Pilion is een schiereiland gelegen in het oosten van Griekenland, grofweg tussen Thessaloniki en Athene. Ten oosten van het schiereiland ligt de Egeïsche Zee en in de “krul” van Pilion bevindt zich de Pagasitische Golf. Pilion is onderdeel van Magnesia, een provincie van de regio Thessalië. De hoofdstad van deze regio is Volos, een havenstad die als een soort toegangspoort dient van Pilion. Vanuit Volos vertrekken er ferry’s naar o.a. de eilandengroep “de Sporaden” (Skiathos, Skopelos en Alonissos).

Pilion is een combinatie van zee en bergen en heeft een prachtige natuur. In het voorjaar bloeien de bloemen en kruiden hier volop, je treft hier dan een ware bloemenzee aan. Er zijn naast olijfbomen, ook veel fruitboomgaarden (met name rondom de plaats Zagora). Pilion is een weelderig groen schiereiland, en daarnaast ook rijk aan wateren. De hoogste berg op het schiereiland is 1.618 meter hoog. In de winter kan men hier ook skiën. Een gebied rondom Chania beschikt over skiliften en een aantal skipistes.

Pilion is niet erg toeristisch. Er komen veel Griekse toeristen, maar opvallend is dat er ook steeds meer buitenlandse toeristen Pilion weten te vinden. Ondanks deze ontwikkeling heeft Pilion zijn eigen karakter weten te behouden. Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden, met aan de westkant een concentratie hotels rondom Kala Nera en Afissos en ten oosten van de Pilion zie je dit met name in de omgeving van Aghios Ioannis en Tsangarada.

Om bij Pilion te komen kan je een vlucht naar Thessaloniki boeken en vanuit daar verder reizen, maar ook het vliegveld van Volos (Nea Anchialos) behoort tot de mogelijkheden om Pilion te bereiken. Diversen maatschappijen, zoals Transavia, RyanAir en AirBerlin bieden in het zomerseizoen chartervluchten aan naar het vliegveld Volos. Ook Thessaloniki wordt meerdere malen per week, het hele jaar door, aangevlogen door diverse maatschappijen. Vanaf Volos Airport bent u na ongeveer een half uur in Volos. Vanaf Thessaloniki airport is het zo’n 3 uur reizen naar Pilion.

Pilion beschikt over een uitgebreid netwerk van wandelpaden. Deze worden erg goed onderhouden, o.a. door “friends of the Kalderimi”. Een wandelgroep die veel doet om de oude kalderimi (oude ezelspaden) in bewandelbare staat te herstellen of te behouden, en daarnaast weer toegankelijk te maken voor zowel de inwoners als voor de toeristen.

Een goede wandelkaart is die van Anavasi van Centraal Pilion. Daarnaast kunt u vele wandelroutes downloaden op de site van Pilionwalks. Een prachtige site (in verschillende talen, waaronder Nederlands) met informatie over Pilion en vele, goede wandelroutes, met uitgebreide beschrijvingen en kaarten. Deze routes zijn gratis te downloaden. De wandelpaden waren allemaal goed bewandelbaar en de routes zijn goed aangegeven.

Meer verhalen

css.php