Paros

by

Paros is net zoals Rhodos en Santorini gelegen in de Egeïsche Zee. Het eiland is 196 km² en heeft ongeveer 10.000 inwoners, een stuk minder dan Kos. Paros is het op een na grootste eiland van de Cycladen, waaronder ook de eilanden van Santorini vallen.

De hoofdstad van Paros heet Parikía, met een prachtig strand in de buurt. Het strand heet Livadia. In de stad vind je langs de boulevard vele gezellige restaurantjes en cafés. Het is een heel gezellig en klein stadje met niet te veel toeristen maar met meer dan voldoende toeristische activiteiten.

In de vele kleine steegjes vind je nog veel winkels waar je typische Griekse spullen kan kopen. Ideaal dus om een dagje te gaan shoppen voor souvenirs.

Ga je liever naar het strand? Ga dan naar het prachtige strand van Livadia. Paros heeft meerdere gezellige toeristische dorpjes, een van die leuke dorpjes zijn Naoussa en Aliki.

Aliki zit vol met Griekse toeristen die van het vasteland komen om op Paros vakantie te vieren. Je kan het eiland bereiken via de kleine luchthaven die enkel geschikt is om kleine vliegtuigen te ontvangen, of je kan het eiland bereiken met de boot vanuit Athene. Het duurt, afhankelijk van de boot, tussen de 3 en de 5 uur om Paros te bereiken.

Marmer uit Paros

Paros staat bekend om het marmer dat zich op het eiland bevindt. Al in de oude tijd werd hier marmer ontgonnen, eeuwenlang zorgde dit voor een vast inkomen op het eiland en ook op economisch vlak ging het de bevolking goed af. Het marmer werd gebruikt voor het bouwen van beelden en heiligdommen in heel Griekenland. Zo is het bekende heiligdom in Delphi gebouwd met marmer uit Paros.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden op Paros is het Archeologische Museum. Hier zijn verschillende reliëfs en inscripties te vinden van het grafmonument van Archilochus en zijn ook verschillende oude Cycladische beelden te vinden. Het Archeologisch Museum van Paros is gelegen vlakbij de Byzantijnse Katapolianíkerk. Ook zijn hier vlakbij het Archeologische museum en de Byzantijnse Katapolianíkerk waar vele graven van voor Christus te bezichtigen zijn.

Aangezien Paros bekend staat om haar marmer, kan je een bezoek aan een van de marmergroeven niet achterwege laten. De marmergroeven van Marathi zijn de bekendste, hier is millennia lang marmer ontgonnen en hebben veel betekent voor de architectuur van het oude Griekenland.

css.php