Parga

by

Langs de ruige, bergachtige westkust van het Griekse vasteland ligt het stadje Parga, als een amfitheater tegen de bergen aangebouwd. Deze prachtige stad, met haar witte huisjes en de smalle, geplaveide straatjes, ademt een heerlijk relaxte, pittoreske sfeer uit. Hoog boven Parga staat het Venetiaanse fort dat de bevolking moest beschermen tegen de Albaniërs, Turken en piraten. In en om Parga liggen schitterende baaitjes met mooie zandstranden die uitkijken op de vele eilandjes voor de kust. Kortom, de prachtige natuur, goudgele stranden en azuurblauwe zee maken Parga tot een unieke vakantiebestemming.

Op ca. 20 km noordelijk van Parga ligt het charmante plaatsje Sivota. Sivota wordt omringd door heuvels, bezaaid met pijnbomen, cipressen en vele olijfbomen, die soms tot aan het water reiken. De kust wordt gekenmerkt door rotsachtige inhammen, prachtige baaien met mooie zandstranden en langgerekte zand/kiezelstranden. Het toerisme is in Sivota nog niet echt doorgedrongen en u zult hier dan ook een heerlijke, relaxte vakantie kunnen doorbrengen in een nog ongerept stukje van Griekenland.

Epirus

Over deze prachtige streek is een heleboel te vertellen, in dit artikel willen we proberen een indruk te geven van dit nog redelijk onbekende stukje Griekenland.

Epirus is zeer bergachtig en de hoogste berg ligt in het Pindosgebergte met een hoogte van 2600 m. Indien u langs de hoofdwegen blijft rijden zult u voornamelijk de reusachtige onbegroeide bergtoppen zien. Wanneer u echter de bergen inrijdt zult u ontdekken dat er prachtige bossen zijn met voornamelijk loof- en naaldbomen. Ook staat Epirus bekend om zijn vele bijzondere planten, volgens deskundigen komen er in Epirus zelfs planten voor die elders op de wereld niet groeien. Diverse rivieren, kloven, meren en bergstroompjes zorgen tevens voor een zeer afwisselend landschap.

Epirus is een streek met een interessante geschiedenis. Zo ligt hier het Orakel van Dodoni, een heilige plek waar 3000 jaar geleden al mensen kwamen om de priesters en goden te raadplegen. Maar ook Nikopolis is een aanrader, een oude Romeinse stad met velen overblijfselen uit de Romeinse tijd. Tevens vindt u in Parga en omstreken oude Venetiaanse vestigingen die gebouwd zijn in de tijd dat de Ottomanen de macht hadden over dit gebied.

Parga en Sivota behoren tot de streek Epirus en beide plaatsjes liggen in het heuvelachtige westen van de streek. In de omgeving van Parga vind je ongelofelijk veel olijfbomen. Gedurende de Turkse overheersing werden de olijfbomen niet gesnoeid, vandaar dat de olijfbomen, in tegenstelling tot elders, hier zo groot zijn. De opbrengst van de olijfbomen is voor de lokale bevolking een van de belangrijkste bronnen van inkomsten.

Tijdens uw bezoek aan Parga heeft u ook de mogelijkheid om de bijzondere kloosters van Meteora te bezichtigen. Immens grote rotspartijen met daarboven op imposante kloosters. De naam Meteora betekent ‘iets wat in de lucht zweef’´ wat een toepasselijke naam is voor deze kloosters, vooral op mistige dagen lijken de kloosters te zweven in de lucht.

Stad Parga

Parga ligt in een helderblauwe baai en vanaf het strand tegen de heuvel opgebouwd liggen de witte huisjes met hun blauwe en groene luiken in smalle straatjes vindt u kleine winkeltjes en gezellige restaurants.
In de brede baai liggen diverse eilandjes wat voor een paradijselijk uitzicht zorgt. Voeg daaraan toe de witte stranden afgebakend door groene bomen en u begrijpt waarom Parga het verscholen paradijs genoemd wordt.

In de avond is het gezellig om langs te boulevard te wandelen, op een van de vele terrassen kunt u onder het genot van een drankje genieten van de vele mensen die de boulevard afstruinen.

Buiten Parga liggen enkele traditionele bergdorpjes die absoluut een bezoek waard zijn. Ook de verscheidene restaurants in de bergdorpjes zijn uitermate geschikt voor een gezellig diner in authentieke sferen.

In Parga en omstreken is enorm veel te beleven, zo zijn de stranden van goede kwaliteit en is het zeewater helder en in de zomermaanden van zeer aangename temperatuur.

Het mooiste strand is het strand van Valtos beach, net buiten Parga en ongeveer een kilometer lang. U kunt hier vanuit Parga naar toe lopen, maar er gaat ook een water taxi naar dit mooie strand. Ook het strand van Lichnos beach is per watertaxi te bereiken. Beide stranden bieden diverse watersport activiteiten aan zoals windsurfen, duiken en parasailing.

Vliegen naar Parga

Het is niet mogelijk om direct naar Parga te vliegen. Parga heeft namelijk geen vliegveld. Op circa een klein uurtje rijden ligt het vliegveld Preveza. Tussen mei en oktober vliegen bekende luchtvaartmaatschappijen, zoals Arke en Transavia van Amsterdam naar Preveza. Naast Preveza ligt ook de luchthaven Ioannina. Dit is een erg klein vliegveld. Er vliegen relatief weinig maatschappijen vanuit Nederland naar Ioannina. Over het algemeen zijn deze vluchten inclusief 1 tot 2 stops. Dat komt de prijs niet ten goede, waardoor vliegen met Arke of Transavia naar Preveza doorgaans goedkoper is.

Met Taxi of Huurauto

In Parga zelf is nauwelijks tot geen openbaar vervoer. Dat wil zeggen dat het huren van een auto of het bestellen van een taxi een must is om in Parga te komen, of uitstapjes rondom de stad te maken. Wanneer je een hotel boekt is het bij veel hotels mogelijk dit direct af te spreken. Het huren van een taxi voor vier personen die jullie naar de luchthaven brengt kost circa 100 euro. Een auto huren behoort ook tot de mogelijkheden, het voordeel hiervan is dat je op vakantie andere plaatsen kunt bezoeken.

Parga kenmerkt zich door het heuvelachtige gebied, de watertaxi’s en Griekse straatjes. De kleine Griekse straatjes zijn toeristisch ingericht met winkeltjes en restaurantjes. Dit zorgt voor een schitterend en mooi beeld.

Watertaxi Parga en andere stranden

De watertaxi’s maken het mogelijk om van het ene strand naar het andere strand te worden vervoerd. Indien je bijvoorbeeld van de strip op Parga naar Valtos Beach wilt, kun je dit lopend afleggen of per watertaxi. Lopend is het goed te doen, maar de route is redelijk zwaar door de vele hoogteverschillen. Met de watertaxi word je gehaald en gebracht en kost zo’n € 5,00 per persoon. Het is ook mogelijk om met de watertaxi naar andere stranden te gaan. Enkele voorbeelden van leuke stranden zijn Sarakiniko en Lichnos Beach. Deze watertaxi’s kosten iets meer, mede door de langere afstand.

Meer verhalen

css.php