Openbaar vervoer Griekenland

by

Het openbaar vervoer is in Griekenland vrij goed en goedkoop. Het treinnetwerk is niet erg uitgebreid, maar (comfortabele) bussen rijden er des te meer. In Athene en de enkele andere grote steden kan men dag- en weekkaartjes kopen die voor al het openbaar vervoer geldig zijn.

Treinen

Hoewel een aantal treinen tegenwoordig wel modern te noemen is, rijden er in Griekenland nog veel treinen die door diesellocomotieven worden voortgetrokken.

Deze rijden vaak niet harder dan z’n 50 km per uur door het schitterende Griekse landschap en een tochtje met zo’n trein kan dan ook beschouwd worden als een toeristische attractie.

Treinkaartjes kunnen het best op het station gekocht worden: in de trein betaalt u 50% meer.

Bussen

Er zijn intercitybussen die een regelmatige verbinding onderhouden tussen de grotere steden, zowel op het vasteland als op de eilanden.

Regionale bussen zijn vaak particulier bezit, de eigenaar is verantwoordelijk voor onderhoud en personeel. De dienstregeling wordt vastgesteld door de KTEL, de overkoepelende bus organisatie.

Veerdiensten

Er zijn talloze veerboten die het vasteland met de eilanden – en de eilanden onderling met elkaar – verbinden.

De tickets zijn relatief goedkoop en fietsen mogen doorgaans gratis mee. In de wintermaanden is de dienstregeling niet altijd even betrouwbaar omdat deze afhankelijk is van het weer.

De stabielere zomermaanden zorgen voor een regelmatige dienstregeling.

Taxi’s

De Griekse taxi’s zijn gemakkelijk te herkennen aan hun gele kleur.

Iedere taxi moet voorzien zijn van een taximeter en de tarieven zijn vergelijkbaar met die in Nederland.

Het is ook mogelijk vooraf een prijsafspraak te maken met de chauffeur. In de taxi mag niet gerookt worden.

Metro

Het metronetwerk in Athene bestaat uit slechts drie lijnen, maar vrijwel alle belangrijke bestemmingen zijn per metro te bereiken.

Bovendien sluit al het andere openbaar vervoer goed op de metro aan. In de metro mag niet gegeten en gedronken worden. De metrostellen zijn dan ook erg netjes.

De metrostations zijn een toeristische attractie op zich, waar archeologische vondsten – opgegraven bij de aanleg van de metro – en kunst gratis te bewonderen zijn.

Meer verhalen

css.php