Matala Beach

by

Het strand van Matala ligt zo’n 70 kilometer ten zuidwesten van Heraklion. Aan de zuidkust van Kreta aan het einde van de vlakte tussen het Messara en Asterousia gebergte vind je een van de populairste bezienswaardigheden van Kreta. De grotten aan het strand van Matala waren vroeger rond de jaren ‘60 bewoond door hippies. Deze unieke locatie tussen de krijtrotsen heeft talloze gaten waarbij je een prachtig uitzicht hebt van de omgeving. Daarnaast staat Matala beach bekend om de prachtige zonsondergang die je kan bewonderen vanuit het dorp Matala, mits de locatie uitzicht op de baai biedt. Een leuke bezienswaardigheid vlakbij Matala is het paleis van Phaistos, een belangrijk paleis uit de Minoïsche beschaving die op Kreta hebben geleefd.

Faciliteiten op Matala

Het strand van Matala ligt aan het einde van een smal vallei, waar een grote afgelegen baai is ontstaan met uitzicht op de Paksimadia eilanden. Het strand bestaat uit zo’n 300 meter fijn zandstrand met her en der kiezels en kristalhelder water. Doordat er vaak een westenwind staat, zijn er grote golven op het strand van Matala. Aan de noordkant van het strand is een grote grot waar avontuurlijke strandgasten van bovenaf springen in zee.

Het strand is zo’n 300 meter lang en in de drukke zomermaanden kan het nog weleens zoeken zijn naar beschikbare strandbedden. Er zijn veel voorzieningen aanwezig op dit strand zo zijn er ligbedden met parasols, toiletten en douches. Ook zijn er strandwachten en is er een EHBO-post aanwezig, een hapje of een drankje kopen kan in de strandbars. Maar ook de sportieve toeristen kunnen op Matala genoeg ondernemen zo worden er regelmatig volleybalwedstrijden georganiseerd op het strand en zijn er watersport activiteiten te huur of excursies te boeken.

Grotten van Matala, Kreta

Matala staat vooral bekend om de talloze grotten die werden gebruikt als graftombes, vele grotten liggen inmiddels onder water. Deze uit krijtrotsen gehakte grotten zijn al duizenden jaren oud, men is er vrij zeker van dat deze graftombes dateren uit het Romeinse tijdperk. Sommige grotten hebben kamers, trappen en zelfs bedden of ramen, wat bewijst dat dit vroeger als onderkomen werd gebruikt.

In de jaren ‘60 en ‘70 werden de grotten van Matala bewoond door een hippie gemeenschap. Op het hoogtepunt waren er duizenden hippies die hier hun paradijs hadden gevonden waar ze hun vrije creatieve denkwijze en liefde konden delen met ander gelijkgestemden. Toen de hippies op Matala neerstreken was er in de omgeving alleen een klein vissersdorp Pitsidia. De populariteit en aantrekkingskracht van Matala beach was groot waardoor zelfs beroemdheden als Joni Mitchell, Bob Dylan en Cat Stevens hier graag kwamen. Aan deze leefwijze kwam abrupt een einde toen de bisschop van Gortyna de hippiegemeenschap als ongewenst verklaarde tijdens de Junta in Griekenland. De hippiegemeenschap werd in rap tempo weggejaagd en versplinterde enorm, de meeste vertrokken naar het eiland Ios en anderen naar plaatsen als Preveli, Plakias en Vai.

In de loop der jaren is het gebied rondom Matala enorm ontwikkelt en lijkt het in niks meer op het rustige hippiedorp van vroeger. Tegenwoordig komen er jaarlijks duizenden toeristen naar deze populaire bezienswaardigheid op Kreta om te genieten van het strand op een mooie door krijtrotsen omgeven locatie. De grotten in de rotsen zijn gratis te bezichtigen, maar de grotten waar de mensen vroeger in woonden zijn verboden en afgeschermd.

Matala Beach Festival

Wil je het gevoel van vroeger een beetje ervaren? Dan is het Matala Beach Festival zeker iets voor jou. Sinds 2011 wordt dit festival jaarlijks georganiseerd waarbij bezoekers drie dagen lang kunnen feesten zoals in de hippietijd met veel Griekse en buitenlandse artiesten, verdeeld over drie podiums.

Daarnaast vind je er nog een hippiemarkt en diverse voorstellingen en actieve workshops. Het festival is gratis te bezoeken en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Meer verhalen

css.php