Malia

by

Malia is door de jaren heen een populaire toeristische jongerenbestemming voor met name Britse jongeren geworden. Deze badplaats is gelegen langs de noordkust van Kreta op zo’n 35 kilometer van Heraklion. Malia staat met name bekend om het wilde nachtleven. Maar daarnaast zijn er ook prachtige zandstranden en staan vind je hier de overblijfselen van een oud Minoïsch Paleis. Malia is een leuke plaats voor een zonvakantie vol met cultuur, prachtige landschappen en pittoreske bergdorpjes. De centrale ligging op het eiland maakt dat Malia uitstekend geschikt is als uitvalsbasis voor excursies en dagtochten om het eiland te verkennen.

De stad zelf bestaat uit een drukke hoofdstraat en een lange uitgaanstrip vol met discotheken en bars waar tot in de vroege uurtjes kan worden gefeest. Daarnaast is het oude gedeelte van Malia erg gezellig en zijn er talloze goede restaurants met veelal authentieke Griekse gerechten op het menu.

Beste stranden van Malia

Strand van Malia tot Stalis

Het strand van Malia is uitermate geschikt voor jonge kinderen doordat het water geleidelijk afloopt en de zee vaak rustig is kan je hier veilig zwemmen met kinderen. Het strand loopt van Malia tot Stalis en is zo’n 5 kilometer lang bestaande uit zandstranden met her en der stukjes strand met stenen. Rondom Malia is het strand vooral in de zomermaanden gigantisch druk, dit komt voornamelijk door de vele jongeren die hier komen.

Loop je verder richting Stalis dan kan je lekker afgelegen liggen zonder overlast van feestvierende jongeren. Het gehele strand van Malia tot Stalis heeft uitstekende voorzieningen zo zijn er bijna overal ligbedden met parasols, douches, en strandwachten.

Potamos

Dan is er ook nog het prachtige strand van Potamos in de omgeving van Malia. Dit heerlijke strand is kleinschalig en goed onderhouden je vindt er ligbedden met parasols en andere voorzieningen zoals wat restaurants en bars en een kiosk. Potamos beach wordt veel gebruikt door de lokale bevolking, met name op zondag kan het hier aardig druk zijn.  

Bezienswaardigheden in Malia

Happy Train Tour

Deze omgebouwde toeristentrein rijdt over de weg en voert je langs de bekende plekken in Malia. Als je eenmaal een entreebewijs hebt gekocht kan je in- en uitstappen om tussentijds ergens te kijken. Er zijn meerdere routes zo is er een langere route die je langs alle bezienswaardigheden van Malia, Stalis en Chersonissos brengt. En een andere route neemt je mee door de bergdorpen Krassi en Mojos. Als je haast hebt, is de auto of de bus een stuk sneller, maar de Happy Train tour is wel een uitgelezen kans om in een rustig tempo de omgeving te verkennen.

De haven van Malia

De schilderachtige haven Malia is niet heel groot, je vindt er kleine vissersboten en plezierjachten. Vanaf een restaurant langs de haven heb je een mooi uitzicht op de boten die binnenkomen en uitvaren. Er is ook een klein strand bij de haven en verschillende mogelijkheden om wat te eten of drinken. Met name in de zomermaanden is het hier levendig en is er een gezellige sfeer.

Escape Room

Tegenwoordig zijn Escape rooms vrij populair en ook in Malia zit een Escape Room genaamd PaniQ. In een Escape room worden je vaardigheden getest door middel van een serie puzzels waarmee je moet zien te ontsnappen uit deze ruimte. Deze activiteit is een leuke afwisseling tijdens hete stranddagen.

Het Minoïsche Paleis van Malia

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Malia is het Minoïsche Paleis van Sarpidon, broer van Koning Minos. Je vindt dit paleis zo’n 3 kilometer ten oosten van Malia en is bereikbaar met de bus, auto of taxi. Het mooie van dit paleis is dat je vrij langs de restanten kan lopen. Dit paleis dateert uit de jaren 1600 en het gehele complex beslaat ongeveer een vierkante kilometer. Een veelgehoord nadeel is het gebrek aan informatie op de opgraafplaats, maar door de luchtfoto’s die zijn tentoongesteld krijg je toch een aardig beeld van hoe groot het paleizencomplex er uit heeft gezien.

Beste reisperiode voor Malia 

De beste periode om naar Malia op vakantie te gaan hangt sterk af van wat voor vakantie je in gedachten hebt. Jongeren kunnen het beste in de maanden Juli en Augustus naar Malia op vakantie want dan is het uitgaansleven op zijn hoogtepunt. Wil je meer cultuur en bezienswaardigheden zien, dan is het beter in het voor- of naseizoen een reis te boeken naar Malia.

Meer verhalen

css.php