Loutro

by

Loutro is een charmant dorpje aan de zuidwestkust van het Griekse eiland Kreta. Het dorp ligt in een prachtige omgeving, omgeven door hoge rotsformaties en weelderige vegetatie, en is bekend om zijn turquoise wateren. Loutro is een populaire bestemming voor mensen die op zoek zijn naar een rustige en ontspannen vakantie.

Het dorp is bereikbaar via de zee of via een wandeling over een smal bergpad vanuit het nabijgelegen dorp Sfakia. Loutro heeft geen wegverbinding en het enige vervoermiddel is een veerboot of watertaxi. Dit geeft het dorp een uniek en afgelegen karakter.

Over het algemeen is Loutro een uitstekende bestemming voor mensen die op zoek zijn naar een rustige en ongerepte vakantiebestemming, ver weg van de drukte van de stad. Het biedt bezoekers de kans om te ontspannen en te genieten van de natuur, terwijl ze tegelijkertijd kunnen proeven van de lokale cultuur en gastvrijheid.

Loutro word vooral de laatste jaren ontdekt door toeristen die Kreta bezoeken, waardoor het vooral in het hoogseizoen lastig kan zijn om een beschikbare kamer in een hotel te vinden. Het is aan te raden om een hotel al ver vooruit te boeken. Luxe hotels met zwembaden zijn er bijna niet op Loutro, maar het is wel aan te raden om een kamer met zeezicht te boeken.

Vooral overdag is Loutro een paradijs waar een ieder heerlijk tot rust kan komen, alleen het feit dat er hier geen auto geluiden te horen zijn geeft al een enorme rust. Daarnaast zijn de mensen erg vriendelijk en willen het graag naar je zin maken.

Op het kleine strand van Loutro kan je goed snorkelen en met een duikbril op zijn er enorm veel vissen te bewonderen, met een beetje geluk zie je ook zeeschildpadden en andere exotische waterdieren voorbij komen.

Toeristen kunnen in Loutro genieten van ontspannende wandelingen langs de kustlijn, zwemmen in de heldere wateren of simpelweg genieten van de rust en de natuur. Er zijn ook een aantal tavernes waar u kunt proeven van de lokale keuken en specialiteiten.

Overdag kun je ook excursies maken naar de nabijgelegen stranden en baaien, of verken je de omgeving met een boottocht. ’s Avonds is Loutro een stille en romantische plek waar je kunt genieten van de zonsondergang en de sterrenhemel.

Op Loutro zijn een aantal wandelpaden die starten vanaf het dorp. Tijdens deze wandelingen krijg je een goed beeld van de mooie omgeving en het ruige rotsachtige landschap.

Loutro Veerdienst

Als je Loutro wilt bezoeken is belangrijk om te weten vanaf welke plaats je wilt vertrekken met de veerpont. Loutro alleen per veerpont bereikbaar vanaf de plaatsen: Sfakia, Agia Roumeli, Sougia en Paleochora. Hier parkeer je de auto en reis je vervolgens met de veerpont vanaf het vertrekpunt naar Loutro.

Er gaan maar een aantal veerdiensten per dag afhankelijk van de vetrekplaats, kijk dus goed op onderstaand tijdschema om de laatste terugvaart vanuit Loutro niet missen.

Veerdienst Sfakia naar Loutro

Vertrektijd Sfakia Aankomst Loutro Vertrektijd LoutroAankomst Sfakia
09:40 09:5508:3009:00
11:00 13:4510:3010:40
15:30 15:4514:4515:00
19:15 19:3018:5019:05

Veerdienst Agia Roumeli naar Loutro

Vertrektijd Agia RoumeliAankomst LoutroVertrektijd LoutroAankomst Agia Roumeli
10:0010:2510:0011:00
11:45 13:4510:3011:40
17:50 18:4016:1516:45

Veerdienst Sougia naar Loutro

Vertrektijd Sougia Aankomst Loutro Vertrektijd Loutro
Aankomst Sougia
09:25 10:2510:0011:55
12:30 13:4510:3012:15
16:45
18:4016:1517:45

Veerdienst Paleochora naar Loutro

Vetrektijd Paleochora Aankomst LoutroVertrektijd LoutroAankomst Paleochora
08:50 10:2516:1518:40

Mooie stranden bij Loutro

Het strand van Loutro is op zichzelf al een vrij rustig en mooi kiezelstrand, geheel ingericht met strandbedden en parasols. Toch zijn er in de omgeving van Loutro nog een aantal bekende stranden die vanwege hun schoonheid erg populair zijn. Je kan onderstaande stranden per voet bereiken via het wandelpad E4, maar het is ook mogelijk om per boot of kajak hier naar toe te reizen.

Marmara Beach is een redelijk klein strand aan de zuidkust van Kreta. Het water is hier vrijwel altijd helder, vergeet je duikbril en flippers dus niet! Het mooie aan Marmara Beach zijn de grotten langs de kust. Sommige hiervan zijn met elkaar verbonden, waardoor je onder water van de ene naar de andere grot kan zwemmen.

Glika Nera Beach ligt ook aan de zuidkust van Kreta, en word ook wel het Zoetwater strand genoemd, dit komt vanwege meerdere zoetwaterbronnen op dit strand. Door de waterbronnen is het water kraakhelder, maar is de temperatuur wel kouder dan je van het Griekse zeewater bent gewend. Het strand is gelegen net onder een hoge bergzijde, waardoor je lekker beschut kan liggen.

Wandelroutes in Loutro

De wandelroute vlakbij Loutro is spectaculair mooi en behoord tot een van de meest populaire wandelroutes in West Kreta. De route is niet heel moeilijk, dus ook voor beginners is dit een aanrader. De wandelroute is de E4 en loopt van Chora Sfakia naar Loutro en eindigt in Agia Roumeli, en voert je langs allerlei mooie kliffen en hier en daar kerken of kleine vervallen gebouwtjes.

De wandelroute is zo’n 20 kilometer lang, doordat Loutro in het midden ligt kan je de route dus opdelen in 2 stukken:

Loutro naar Chora Sfakia (7 km)
Loutro naar Agia Roumeli (13 km)

Wanneer je gaat wandelen in de hitte neem dan voldoende drinken mee om uitdroging te voorkomen, ook kan je het wandeltempo aanpassen om oververhitting te voorkomen. Vergeet vooral geen zonnebrandcrème mee te nemen!

Loutro is een fantastische bestemming die toeristen de kans biedt om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en te genieten van een prachtige natuur en kristalheldere zee. Het is een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar rust en ontspanning, en een unieke en ongerepte vakantiebestemming willen ervaren. Wie een bezoek brengt aan Loutro zal ongetwijfeld onder de indruk zijn van de schoonheid van het dorp en de rotsachtige omgeving.

Meer verhalen

css.php