Leuke dorpen op Corfu

by

Corfu kent een heleboel leuke dorpen en badplaatsen. Veel dorpen hebben nog de echt authentieke Griekse sfeer en gewoonten. Daarnaast vind je op heel Corfu bezienswaardigheden uit de Griekse oudheid. Hieronder volgen de leukste dorpen van Corfu voor een dagje uit:

Agios Ioannis

Wanneer u vanaf Kerkira de weg richting Paleokastritsa volgt, komt u langs Agios loannis. De toevallige voorbijganger zal het niet door hebben, want het is vanaf de hoofdweg bijna niet zichtbaar.

Veel sportieve Nederlanders zullen het wel kennen, want het is voor velen de uitvalsbasis voor wandel en fietsvakanties. Vanaf de hoofdweg loopt een zijstraat naar het eigenlijke dorp waar een van de mooiste classicistische landhuizen van het eiland staat. Het gebouw met twee verdiepingen dateert uit 1824. De opdrachtgevers waren Maria Petritini en Spiridon Varlam (1777-1833). Maria stamde af van een oude Venetiaanse familie. Haar grootvader was met zijn vader in 1716 met ongeveer 100 soldaten vanuit Italië naar Korfoe afgereisd om hulp te bieden bij de verdediging tegen de Turken.

Vanaf 1985 wordt het gebouw gebruikt als hotel. Aan het plein liggen enkele gezellige terrassen. In de zomermaanden kan het er redelijk druk zijn met toeristen, maar gelukkig blijft de Griekse sfeer overheersen. Een aantrekkelijk aspect van Agios Ioannis is dat er geen doorgaand verkeer komt. Gezinnen met kleine kinderen zullen de kleine speelplaats in het dorp wel kunnen waarderen. Elk jaar op 24 juni vindt in het dorp de verering van de heilige Johannes plaats.

Agios Mattheos

Het stadje Agios Mattheos is gebouwd tegen de helling van de begroeide, 463 m hoge heuvel met dezelfde naam.
Op de top staat een klooster dat u alleen kunt bereiken via een weg dwars door de bossen met olijfbomen, eiken en wilde appel en perenbomen. De Duitsers hadden er tijdens de oorlog kanonnen staan om de kust te verdedigen. De bewoners van deze aantrekkelijke plaats leven, zoals de meeste mensen op het eiland, ’s winters van de olijfverwerking en ’s zomers van de toeristenindustrie. Een groot deel van de hotels, restaurants en winkels in de toeristenplaats Messongi wordt gerund door inwoners van Agios Mattheos.

Kanoni

Aan de voet van de Analipsi-heuvel loopt een weg wat door loopt naar een plein, waar een schitterend uitkijkpunt is. Het dorp heet Kanoni. Dat “kanoni” (kanon) staat boven het kleine plein naast het eetcafé. Vroeger hadden de Franse Democraten in 1798 op de plaats een schutterseenheid opgesteld. Het is een van de mooiste plekjes, en het prachtige uitzicht is een aangename verrassing voor elke bezoeker. Hier vlakbij bevind zich ook de Yllako haven, lang geleden werd deze haven afgeschermd door netten en een dam. Nu is er een smalle brug die uitkomt bij het dorpje Perama.

Messonghi

De plaatsjes Messonghi en Moraitika zijn vrijwel aan elkaar gegroeid en liggen op zo’n 25 kilometer van Corfu-stad. Het is een ideale vakantieomgeving. Bij het dorp Messonghi heb je een gezellig breed zandstrand. En bij het dorp Moraitika kan je goed uitgaan, met talrijke terrassen, café s, tavernes, restaurants en enkele discotheken. Aan het strand, waar tevens ligbedden en parasols te huur zijn, vindt de sportieve vakantieganger diverse watersportactiviteiten.

Barbati

Het langgerekte plaatsje Barbati heeft veel hotels en is helemaal op het toerisme ingericht. Je vind er veel restaurants en leuke terrasjes, de meesten hiervan bevinden zich aan de hoofdweg boven op een helling, waar het altijd gezellig is in de avonden. De omgeving van Barbati is groen en heuvelachtig, met een lang uitgerekt kiezelstrand in een beschutte baai. Een nadeel van dit strand is dat het niet zo breed is.

Meer verhalen

css.php