Vogels op Lesbos

by

Lesbos wordt ook beschouwd als één van de beste vogelaarsgebieden in Europa. Er zijn 327 verschillende vogelsoorten waargenomen op het eiland, waarvan er 120 soorten overwinteren op Lesbos.

De belangrijkste vogelgebieden vind je in de wetlands rond de baai van Kalloni tussen Skala Kalloni en de zoutpannen van Kalloni, bij de zoutpannen van Skala Polichnitou, de kloven van Tsiknia, Vouvari, Mylopotamos, Ennia Kamares, Potamia, de lagune van Messa en de moerasgebieden van Parakila en Nyfida.

De baai van Kalloni is een leefgebied van een totaal van 134 soorten vogels, waarvan 66 soorten trekvogels zijn. Enkele soorten zijn:

Wilde GanzenZwanen
Wilde EendenMeeuwen
ReigersSternen
IjsvogelsFuten
IbissenWaterhoentjes
PelikanenAalscholvers
OoievaarsZwart gekuifde gors
Flamingo’sSmyrnagors
Turkse boomkleverRuppells Grasmus

Alleen als je geluk hebt zie je de zeldzame Smyrnagors, de Turkse Boomklever of de Rüppell’s grasmus.

Als je langs de baai van Kalloni rijdt zie je meestal de grote groepen roze flamingo’s in de landerijen staan, een schitterend gezicht! Het gebied heeft een rijke flora, je vind er onder andere:

EikenWilde olijfbomen
Wilde pistachebomenWalnootbomen
AmandelbomenAppelbomen
VijgenbomenWilde rozen
KlaverAnijs
SalieMunt

De moerassen van Dipi in de monding van de Evergetoula rivier zijn de habitats van verschillende planten, reptielen amfibieën, vogels en insecten, waarvan sommige zeer zeldzaam zijn.

De moerassen in het oosten van Eressos, op een wandelafstand van het Pithari klooster, worden bewoond door een groot aantal zeldzame vogelsoorten en is gedurende het hele jaar een ideale plaats voor ornithologen en natuurliefhebbers.

Het natuurgebied van Polichnitos is de verblijfplaats van meer dan 100 soorten vogels, waarvan sommige trekvogels zijn. Je ziet hier onder meer reigers, zwanen, aalscholvers, roze flamingo’s, ibissen, wulpen, witte ooievaars, meerkoeten en waterhoentjes.

Er is gedetailleerde informatie over de vogels van Lesbos te vinden in het boek van Richard Brooks: Birding on the Greek Island of Lesbos. Brooks geeft een overzicht van alle ooit op Lesbos waargenomen soorten, in totaal 320, en bespreekt alle soorten. Ook geeft hij een gedetailleerd overzicht, met kaartjes, van de beste locaties op het eiland waar vogels te zien zijn.

Een goede vogelaar kan in twee weken begin mei op Lesbos zeker 150 soorten vogels zien. Bijzonder is echter vooral dat veel van de soorten ook zeer goed en op geringe afstand waar te nemen zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor de randen van de zoutpannen waar veel steltlopers zich tot op enkele meters laten benaderen.

Voor vogelaars is Skala Kalloni veruit de beste verblijfplaats. Een groot deel van de bijzondere vogelsoorten is in de directe omgeving van deze plaats al te vinden.

Meer verhalen

css.php