Kreta

by admin

De meest populaire vakantiebestemming van Griekenland is Kreta. Een derde van de miljoenen buitenlandse toeristen die Griekenland jaarlijks ontvangt, boekt zijn vakantie naar Kreta.

Omdat Kreta betrekkelijk groot is – het is het grootste eiland van Griekenland en het is groter dan Noord- en Zuid-Holland bij elkaar – zijn er nog volop rustige plekjes te vinden voor wie de drukte wil ontvluchten.

De noordkust van Kreta

Aan de noordkust liggen de bekendste badplaatsen zoals Agios Nikolaos (met het diepe binnenmeertje), Chania (met veel Venetiaanse en Turkse invloeden), Chersonissos (de populairste badplaats, vooral onder jongeren) en Rethymnon (met een sfeervol oud centrum).

Koules Fort, Heraklion

Ook de hoofdstad Heraklion, het sfeervolle dorp Elounda (bekend van de serie Who pays de ferryman en het stadje Vai met het unieke, beschermde palmenbos, liggen aan de noordkust.

De zuidkust

Aan de zuidkust van Kreta vindt men de meer traditionele dorpen en stadjes als het schilderachtige Agia Galini (met witte huisjes tegen de bergen), Frangokastello (met het gelijknamige kasteel), Mirtos (met het unieke subtropische klimaat) en Vori met het interessante etnologisch museum.

Samariakloof, Agia Roumeli

Ook Agia Roumeli, het dorpje aan het einde van de Samariakloof, ligt aan de zuidkust. Het dorp is alleen te voet of per boot te bereiken.

Het binnenland van Kreta

Het binnenland wordt gekenmerkt door drie gebergten: de Lefka Ori in het westen, het Idagebergte in het midden en het Diktigebergte in het oosten. Door de Lefka Ori loopt de 16 kilometer lange Samariakloof dit is een van de langste kloven van Europa, en zeer uitdagend om te wandelen.

Bij het Diktigebergte bevindt zich de Lassithi hoogvlakte. In de middeleeuwen stonden hier honderden windmolentjes, bedoeld om water op te pompen. Tegenwoordig zijn het bekende hotspots voor een foto. De Diktigrot, de geboortegrot van de oppergod Zeus, bevindt zich aan de noordkant van de hoogvlakte.

Eilandenhoppen Kreta

Gavdos

Rond Kreta liggen een paar bewoonde eilanden. Het grootste is Gavdos, dit eiland ligt zo’n 45 kilometer ten zuiden van Chora Sfakion aan de zuidwestelijke kust van Kreta in de Libische Zee. Gavdos is ook het zuidelijkste punt van Europa. Het is een rustgevende plek met maar een aantal kamers en restaurants. Er is naast zwemmen, zonnen en relaxen weinig te doen op Gavdos. Toch is het heerlijk om hier een dagje te vertoeven op de velen mooie stranden.

In het toeristenseizoen vertrekt er 2 tot 3 keer een veerpont vanaf Hora Sfakion met tussenstop in Loutro en Agia Roumeli. En een andere opstapplaats is Paleohora met tussenstop in Sougia en Agia Roumeli. Vlakbij Gavdos ligt het kleinere eiland Gavdopoula.

Chrissi

Aan de zuidkust van Kreta ten zuiden van de stad Ierapetra ligt het eiland Chrissi. Dit onbewoonde eiland kan je bereiken per veerpont die dagelijks vaart tussen Ierapetra en Chrissi, de rit is zo’n 45 minuten varen. Op dit eiland vind je een van de zeldzame ceder bossen van Europa, sommige bomen zijn meer dan 300 jaar oud. De meeste toeristen gaan voor een dagtrip naar dit eiland en nemen in de ochtend de veerpont heen en in de avond de veerpont terug.

Dia

Aan de noordkust van Kreta, zo’n 15 kilometer uit de kust vanaf Heraklion ligt het eiland Dia. Vanaf de hoofdstad gaan excursies naar dit eiland en je kan zwemmen en snorkelen in een afgelegen baai. Daarnaast is er de mogelijkheid om het kleine kerkje van Dia te bezoeken. Dia is ook bijzonder om zijn flora en fauna, zo zijn er diversen zeldzame planten op dit eiland. Ook leven op dit eiland een aantal van zeldzame Kri-Kri geiten, en een bijzondere hagedissensoort.

Natuur op Kreta

Kreta heeft een aantal flinke bergen, die voornamelijk bestaan uit kalksteen en karst. Door deze grondsoort zijn er op zeer veel locaties in Kreta grotten ontstaan door erosie. Daarnaast zijn er een aantal rivieren en waterbronnen op Kreta, wat er mede voor zorgt dat er een grote variëteit aan flora en fauna op het eiland is.

Het bekendste is het meer van Kournas, dit natuurlijke meer is zo’n 1 kilometer lang en 800 meter breed. Diverse diersoorten zoals waterslangen en schildpadden kan je hier tegenkomen.

Meer van Kournas

Op het eiland Kreta zijn zo’n 2000 verschillende plantensoorten, waarvan 200 soorten alleen op Kreta voorkomen. Daarnaast leven er dieren zoals de goudadelaars, de lammergier, de Kretenzische wilde kat en de zeldzame Kri-Kri geit.

Weer op Kreta

Door de ligging van Kreta in de Middellandse zee is het een vrij warm eiland. Het weer op Kreta zorgt voor warme, droge zomers waarbij de temperatuur gemiddeld rond de 30 graden ligt.

Tijdens het hoogtepunt van de zomer kan de temperatuur in het binnenland oplopen tot 40 graden. En ook de wintermaanden zijn relatief aan de warme kant. In deze maanden valt de meeste neerslag op Kreta.

De temperatuur op Kreta in mei en september ligt gemiddeld wat lager dan in de maanden juni, juli en augustus. De temperaturen liggen in deze twee maanden namelijk rond de 25 graden.

De temperatuur op Kreta in juni, juli en augustus ligt gemiddeld rond de 28 à 29 graden. Dit lijkt nogal warm maar door de lage luchtvochtigheid en zeewind, ervaren veel mensen deze temperaturen vaak als minder belastend dan bij vergelijkbare temperaturen in Nederland. In de nacht daalt de temperatuur naar ongeveer 21 graden.

[faqs style=’toggle’ filter=’Kreta’]

Meer verhalen

css.php