Kreta

by admin

De meest populaire vakantiebestemming van Griekenland is Kreta. Een derde van de miljoenen buitenlandse toeristen die Griekenland jaarlijks ontvangt, boekt zijn vakantie naar Kreta.

Omdat Kreta betrekkelijk groot is – het is het grootste eiland van Griekenland en het is groter dan Noord- en Zuid-Holland bij elkaar – zijn er nog volop rustige plekjes te vinden voor wie de drukte wil ontvluchten.

De noordkust van Kreta

Aan de noordkust liggen de bekendste badplaatsen zoals Agios Nikolaos (met het diepe binnenmeertje), Chania (met veel Venetiaanse en Turkse invloeden), Chersonissos (de populairste badplaats, vooral onder jongeren) en Rethymnon (met een sfeervol oud centrum).

Koules Fort, Heraklion

Ook de hoofdstad Heraklion, het sfeervolle dorp Elounda (bekend van de serie Who pays de ferryman en het stadje Vai met het unieke, beschermde palmenbos, liggen aan de noordkust.

De zuidkust

Aan de zuidkust van Kreta vindt men de meer traditionele dorpen en stadjes als het schilderachtige Agia Galini (met witte huisjes tegen de bergen), Frangokastello (met het gelijknamige kasteel), Mirtos (met het unieke subtropische klimaat) en Vori met het interessante etnologisch museum.

Samariakloof, Agia Roumeli

Ook Agia Roumeli, het dorpje aan het einde van de Samariakloof, ligt aan de zuidkust. Het dorp is alleen te voet of per boot te bereiken.

Het binnenland van Kreta

Het binnenland wordt gekenmerkt door drie gebergten: de Lefka Ori in het westen, het Idagebergte in het midden en het Diktigebergte in het oosten. Door de Lefka Ori loopt de 16 kilometer lange Samariakloof dit is een van de langste kloven van Europa, en zeer uitdagend om te wandelen.

Bij het Diktigebergte bevindt zich de Lassithi hoogvlakte. In de middeleeuwen stonden hier honderden windmolentjes, bedoeld om water op te pompen. Tegenwoordig zijn het bekende hotspots voor een foto. De Diktigrot, de geboortegrot van de oppergod Zeus, bevindt zich aan de noordkant van de hoogvlakte.

Eilandenhoppen Kreta

Gavdos

Rond Kreta liggen een paar bewoonde eilanden. Het grootste is Gavdos, dit eiland ligt zo’n 45 kilometer ten zuiden van Chora Sfakion aan de zuidwestelijke kust van Kreta in de Libische Zee. Gavdos is ook het zuidelijkste punt van Europa. Het is een rustgevende plek met maar een aantal kamers en restaurants. Er is naast zwemmen, zonnen en relaxen weinig te doen op Gavdos. Toch is het heerlijk om hier een dagje te vertoeven op de velen mooie stranden.

In het toeristenseizoen vertrekt er 2 tot 3 keer een veerpont vanaf Hora Sfakion met tussenstop in Loutro en Agia Roumeli. En een andere opstapplaats is Paleohora met tussenstop in Sougia en Agia Roumeli. Vlakbij Gavdos ligt het kleinere eiland Gavdopoula.

Chrissi

Aan de zuidkust van Kreta ten zuiden van de stad Ierapetra ligt het eiland Chrissi. Dit onbewoonde eiland kan je bereiken per veerpont die dagelijks vaart tussen Ierapetra en Chrissi, de rit is zo’n 45 minuten varen. Op dit eiland vind je een van de zeldzame ceder bossen van Europa, sommige bomen zijn meer dan 300 jaar oud. De meeste toeristen gaan voor een dagtrip naar dit eiland en nemen in de ochtend de veerpont heen en in de avond de veerpont terug.

Dia

Aan de noordkust van Kreta, zo’n 15 kilometer uit de kust vanaf Heraklion ligt het eiland Dia. Vanaf de hoofdstad gaan excursies naar dit eiland en je kan zwemmen en snorkelen in een afgelegen baai. Daarnaast is er de mogelijkheid om het kleine kerkje van Dia te bezoeken. Dia is ook bijzonder om zijn flora en fauna, zo zijn er diversen zeldzame planten op dit eiland. Ook leven op dit eiland een aantal van zeldzame Kri-Kri geiten, en een bijzondere hagedissensoort.

Natuur op Kreta

Kreta heeft een aantal flinke bergen, die voornamelijk bestaan uit kalksteen en karst. Door deze grondsoort zijn er op zeer veel locaties in Kreta grotten ontstaan door erosie. Daarnaast zijn er een aantal rivieren en waterbronnen op Kreta, wat er mede voor zorgt dat er een grote variëteit aan flora en fauna op het eiland is.

Het bekendste is het meer van Kournas, dit natuurlijke meer is zo’n 1 kilometer lang en 800 meter breed. Diverse diersoorten zoals waterslangen en schildpadden kan je hier tegenkomen.

Meer van Kournas

Op het eiland Kreta zijn zo’n 2000 verschillende plantensoorten, waarvan 200 soorten alleen op Kreta voorkomen. Daarnaast leven er dieren zoals de goudadelaars, de lammergier, de Kretenzische wilde kat en de zeldzame Kri-Kri geit.

Weer op Kreta

Door de ligging van Kreta in de Middellandse zee is het een vrij warm eiland. Het weer op Kreta zorgt voor warme, droge zomers waarbij de temperatuur gemiddeld rond de 30 graden ligt.

Tijdens het hoogtepunt van de zomer kan de temperatuur in het binnenland oplopen tot 40 graden. En ook de wintermaanden zijn relatief aan de warme kant. In deze maanden valt de meeste neerslag op Kreta.

De temperatuur op Kreta in mei en september ligt gemiddeld wat lager dan in de maanden juni, juli en augustus. De temperaturen liggen in deze twee maanden namelijk rond de 25 graden.

De temperatuur op Kreta in juni, juli en augustus ligt gemiddeld rond de 28 à 29 graden. Dit lijkt nogal warm maar door de lage luchtvochtigheid en zeewind, ervaren veel mensen deze temperaturen vaak als minder belastend dan bij vergelijkbare temperaturen in Nederland. In de nacht daalt de temperatuur naar ongeveer 21 graden.

Waar ligt Kreta?

Kreta is het grootste eiland van Griekenland en het op een na grootste eiland in de oostelijke Middellandse Zee. Vanwege de omvang en mede doordat het 160 kilometer van het vaste land is verwijderd, zijn er vele tradities en gewoontes die erg verschillend zijn van andere plaatsen in Griekenland. Het eiland is langwerpig van vorm en zo’n 250 kilometer lang en op het breedste punt zo’n 60 kilometer breed. Met een kustlijn van meer dan 1000 kilometer zijn er ontelbaar veel stranden te vinden op Kreta van ongekende schoonheid.

Kreta wordt vaak een majestueus eiland genoemd. De Kretenzers spreken een eigenaardig dialect en hebben een hoop eigen tradities en gewoontes die elders niet bestaan en vaak Kretenzisch worden genoemd. In Griekenland staat het Kretenzische volk bekend als vriendelijke maar hardwerkende mensen.

Hoe lang is het vliegen naar Kreta?

De reistijd van Schiphol naar Kreta is ongeveer 3 uur en 30 minuten, afhankelijk vanaf welk vliegveld je vertrekt en op welk vliegveld op Kreta je land kan dit variëren in reistijd. De afstand van Amsterdam naar Kreta is meer dan 2400 kilometer.

In onderstaand schema zie je de reistijden naar Kreta vanaf populaire vliegvelden in Nederland, Duitsland en België.

HeenreisTerugreis
Amsterdam – Heraklion (3 uur 30 mins)Heraklion – Amsterdam (3 uur 50 mins)
Amsterdam – Chania (3 uur 30 mins)Chania – Amsterdam (3 uur 50 mins)
Rotterdam – Heraklion (3 uur 25 mins)Heraklion – Rotterdam (3 uur 45 mins)
Groningen (Eelde) – Heraklion (3 uur 35 mins)Heraklion – Groningen (Eelde) (3 uur 40 mins)
Vliegvelden in Duitsland
Düsseldorf – Heraklion (3 uur 20 mins)Heraklion – Düsseldorf (3 uur 35 mins)
Münster – Heraklion (3 uur 20 mins)Heraklion – Münster (3 uur 35 mins)
Cologne – Heraklion (3 uur 15 mins) Heraklion – Cologne (3 uur 25 mins)
Vliegvelden in België
Brussel – Heraklion (3 uur 30 mins)Heraklion – Brussel (3 uur 50 mins)
Luik – Heraklion (3 uur 15 mins)Heraklion – Luik (5 uur 25 mins, 1 tussenstop)
Oostende – Heraklion (3 uur 35 mins)Heraklion – Oostende (5 uur 10 mins, 1 tussenstop)

Hoe groot is Kreta?

Kreta is het grootste eiland van Griekenland en heeft de meeste inwoners van alle Griekse eilanden. Kreta staat op plek 88 van grootste eilanden ter wereld. In de Mediterraanse zee zijn alleen de eilanden Sicilie, Sardinie, Cyprus en Corsica groter in omtrek.

Kreta ligt op zo’n 160 kilometer van het Griekse vaste land. De oppervlakte van het eiland is 8336 km2 en Kreta heeft een kustlijn van meer dan 1000 kilometer, met ontelbare mooie stranden.

Wat te doen op Kreta?

Kreta is het grootse eiland van Griekenland en er is een hoop te doen op dit eiland voor jong en oud. Er zijn volop mooie stranden op Kreta en leuke badplaatsen die goed bereikbaar zijn met een auto.

Ook als je actief bezig wilt zijn, kan je op dit eiland uitstekend terecht. Op Kreta bevinden zich een paar uitdagende kloven, de bekendste en langste is de Samariakloof en is vrij pittig, de andere kloven op Kreta zijn korter van afstand. Ook zijn er volop watersportactiviteiten op Kreta te huur.

Kreta met Kinderen

Op vakantie naar Kreta met kinderen is zeer populair, en jaarlijks gaan er veel families op vakantie naar dit eiland. Er zijn veel bezienswaardigheden op Kreta die leuk zijn om met kinderen te bezoeken, van waterparken en attractieparken tot mooie stranden of de schitterende natuur. Lees er alles over in ons artikel: Kreta met kinderen

Badplaatsen op Kreta

Er zijn enorm veel leuke badplaatsen op Kreta die zich uitstekend lenen voor een dagje uit. Doordat Kreta in het verleden in handen is geweest van Venetiaanse, Ottomaanse en Byzantijnse heersers, zijn er in verschillende badplaatsen op Kreta nog gebouwen die stammen uit dit tijdperk. Lees meer in het artikel: Badplaatsen op Kreta

Uitgaan in Kreta

Het nachtleven op Kreta is bruisend, in Chersonissos is het op de strip elke avond een groot feest. Hier vind je voornamelijk veel Nederlands en Scandinavisch uitgaanspubliek. In Malia is het bezaaid met Engelsen en is het vaak net even iets gekker als wij gewend zijn. Uitgaan in Kreta kan ook leuk zijn in Chania langs de boulevard of in Rethymnon. Een iets rustiger uitgaansleven, maar ook wel leuk zijn Heraklion en Agios Nikolaos.

Voor meer bezienswaardigheden op Kreta verwijzen we u door naar andere artikelen op onze website.

Meer verhalen