Kos

by

Kos is een van de populairste vakantiebestemmingen van Griekenland en is jaarlijks goed voor zo’n 80.000 Nederlandse toeristen, Kos staat vooral bekend als het fietseiland van Griekenland, maar dit is vooral in het voor en najaar, dit in verband met de hoge temperaturen in de zomer, waarin het niet lekker fietsen is.

Dit eiland is tevens een vrij populaire jongeren bestemming vanwege het uitgaansleven. De natuur, het klimaat, het eten en de cultuur, alles samen maakt Kos een populaire bestemming voor veel toeristen.

Het eiland heeft slechts 33.300 inwoners, toerisme is daarom ook de belangrijkste bron van inkomsten op dit eiland. Jaarlijks bezoeken zo’n 200.000 Nederlandse toeristen Kos.

In de maanden juli en augustus zijn het vooral jongeren die naar het ‘party eiland’ komen, terwijl in het voor- en naseizoen de liefhebbers van rust, cultuur en een rijke flora het eiland bevolken. Een van de beste manieren om dit populaire eiland te leren kennen, is per fiets.

De stad Kos is tevens de hoofdstad van het eiland. Je hebt nog een paar grote plaatsen zoals: Kefalos, Kardamena, Antimachia, Marmari en Tigaki. Dit eiland is enorm veelzijdig, je vind er zelfs een berg genaamd de Dikeosgebergte, waarvan het hoogste punt 846 meter is. Wanneer je in dit gebied bent bezoek dan ook het gezellige plaatsje Zia.

Vanuit Kos kun je rechtstreeks vliegen op het internationale vliegveld. Omdat de belangrijkste bron van inkomsten de toeristen zijn, is dit eiland helemaal afgestemd om toeristen te laten genieten van hun welverdiende vakantie. Door het heerlijk klimaat en adembenemend mooie stranden is Kos door de jaren heen ontdekt door toeristen van over de hele wereld.

Ook de jongeren kunnen zich helemaal uitleven op Kos, de bruisende Big Barstreet is een gezellige hotspot onder jongeren met vele bars en discotheken waar iedereen zich uitstekend vermaken kan!

In vergelijking met andere bekende eiland zoals Kreta, is Kos een vrij klein eiland. Met een totale oppervlakte van 320 km, is het toch een cultureel rijk eiland, met prachtig weer en 120 kilometer aan heerlijk brede zandstranden.

Op cultureel gebied is er op Kos genoeg te zien. Er zijn diverse archeologische plaatsen rond Kos stad zoals een museum (Hippocrates), een gymnasium en een romeins amfitheater.

Fietsen op Kos

Onder de Nederlanders staat Kos bekend als een heerlijk eiland om te fietsen. Vooral in en rondom Kos stad zie je enorm veel toeristen zich per fiets verplaatsen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aanbod in huurfietsen dan ook gigantisch is. Wanneer je een fiets wilt huren is het verstandig om een goede verzekering af te sluiten. Alvorens je een fiets huurt controleer dan eerst of deze in een acceptabele staat is.

Vooral in de hele warme maanden Juni, Juli, en Augustus, is het oppassen geblazen om te gaan fietsen in de hete Griekse zon. Rond Kos stad en de gebieden Lambí en Tigáki is het redelijk vlak, en kunt u er rustig op uit trekken.

Dorpjes zoals Zia en Pili liggen hoger gelegen in de bergen, om deze per fiets te bereiken moet je rekenen op een flinke klim bergopwaarts. Daarnaast moet je toch ook wel over een aardig conditie beschikken.

Als fietser zijnde moet je goed opletten in het verkeer in Griekenland, de Grieken zijn minder gewend aan fietsers in het verkeer als wij Nederlanders. Ook kunnen sommige kruispunten gevaarlijk zijn voor fietsers, neem vooral geen voorrang en wacht geduldig een veilig moment af om over te steken.

Kos, het eiland van Hippocrates

Hippocrates – grondlegger van de westerse geneeskunst – werd in 460 voor het begin van onze jaartelling op Kos geboren. Hij was degene die in de westerse wereld de geneeskunde uit de sfeer van tovenarij en religie haalde.

In de stad Kos staat de ‘plataan van Hippocrates’, een nazaat van de beroemde plataan waaronder Hippocrates zijn leerlingen lesgaf. Het antieke sanatorium Asklepieion op Kos – gewijd aan de god Asklepios – is gestoeld op de leer van Hippocrates. In de tuin staan 250 geneeskrachtige gewassen. In Kos bevindt zich verder het Hippocrates museum.

Vis

In de wateren rond het eiland Kos is maar weinig vis te vinden. Dit komt omdat er vroeger veel met behulp van dynamiet gevist werd. De vis kwam door de klap bewusteloos bovendrijven. Dat bij deze gemakkelijke manier van vissen de visgronden zwaar beschadigd raakten, werd pas later duidelijk toen de visstand al ernstig teruggelopen was.

Om het onderwaterlandschap nu te beschermen en tijd te geven zich te herstellen, mag er niet vrij gedoken worden bij Kos. Er zijn slechts enkele plaatsen waar duiken is toegestaan.

Bezienswaardigheden op Kos

Naast prachtige stranden en goede restaurants, zijn er ook een heleboel mooie bezienswaardigheden op Kos te ontdekken zoals:

Embros Thermae

Op ongeveer 14 km ten zuiden van de stad Kos ligt een van de beste – en gratis -attracties van Kos, de Embros Thermae. Dit thermale bad ligt in een kunstmatig aangelegd bekken aan zee.

Enkele meters vanuit de kust ontspringt bronwater dat door ondergrondse vulkanische activiteit wordt verwarmd. Het naar zwavel ruikende water met een temperatuur van meer dan 40 graden, wordt naar het bekken geleid en vermengt zich daar met het zeewater.

Kermetes of Platanes

Ligt 2 km buiten Kos-stad. Dit gehuchtje is voornamelijk een Turkse gemeenschap. Vanaf hier komt u bij het “Asclepion”, het oude ziekenhuis van Hippocrates.

Pyli

Dit is een bergdorpje gelegen in een prachtige omgeving. Men kan hier heerlijk wandelen. De bewoners van dit dorp zijn opvallend vriendelijk. Je vind hier een waterbron of neem een kijkje in het atelier van twee Nederlandse kunstenaars (een etser en een zilversmid).

Lambi

Lambi is een wijk ten noord-westen van Kos-stad. Vele hotels, restaurants, supermarkten en verhuurbedrijven van bijvoorbeeld auto s en fietsen, zijn in deze toeristische wijk gevestigd. Op het strand van Lambi, waar tevens ook een breed fietspad langs loopt, is het heerlijk vertoeven.

Kefalos

Het meest zuidelijk gelegen dorp. Gelegen hoog op een rots. Hier vindt je nog authentieke grotwoningen.

Weer op Kos

De beste reisperiode is in de zomer, het is dan in Kos warm en droog. Mede door de droogte is een groot deel van Kos vrij onvruchtbaar en daardoor vrij kaal. Aan de kust zorgt de zeewind vaak voor enige verkoeling waardoor het in de badplaatsen qua warmte goed te vertoeven is.

Voor het ondernemen van activiteiten is het weer op Kos in de maanden mei, juni en september aangenamer, met name in het binnenland kan het erg warm worden. Reis je voor juni of na half september dan kan het in de avond flink afkoelen.

De temperatuur op Kos in mei en september ligt lager dan in juni, juli en augustus. De temperaturen liggen in deze twee maanden rond de 25 graden. De temperatuur op Kos in juni, juli en augustus ligt gemiddeld tussen de 29 en 33 graden.

Dit lijkt nogal warm maar door de droge lucht en de constante zee wind, wordt de warmte vaak minder belastend ervaren dan bij dezelfde temperatuur in Nederland. In de nachten daalt de temperatuur naar ongeveer 21 graden.

Meer verhalen

css.php