Kefalonia

by

De Ionische eilandengroep bestaat uit ongeveer 330 eilanden, waarvan er maar 15 eilanden bewoond zijn. Deze 15 eilanden samen worden ook wel de Eptanisa genoemd oftewel de zeven eilanden. Kefalonia ligt min of meer in het midden van de grote eilandengroep en ligt het verste weg van het vasteland.

Kefalonia is met een oppervlakte van 781 km², het grootste eiland van de Ionische eilandengroep. Tot deze eilandengroep behoren ook de eilanden Corfu, Lefkas en Zakynthos. Het is een eiland met veel tegenstellingen, een ruig en bergachtig binnenland en een kustlijn van zo’n 250 kilometer met lange heldere zandstranden en steile rotsen, indrukwekkende kleine grotten en prachtige baaien.

De hoogste berg is Mount Enos waarvan het hoogste punt zich op 1628 meter bevind. Hier is ook een Nationaal Park, genaamd The Enos National Park. Dit park staat bekend vanwege de donkergroene Kefalonia dennen, die door zijn donkere kleur ook wel eens voor zwart aangezien worden. Hierdoor wordt de Mount Enos ook wel Black Mountain genoemd.

Verder is hier een grote verscheidenheid aan prachtige planten, bloemen en een overvloed aan kruiden, die overal op het eiland een heerlijke geur geven. Een trip naar de Mount Enos is eigenlijk een must, al is het alleen maar voor het geweldige uitzicht wat je hebt over de Ionische Zee en het vasteland.

Melissani Bay

Verder naar het noorden langs de kust vinden we Melissani Bay. Hier bevindt zich een grote grot waarvan het dak is ingestort, hierdoor is een gat ontstaan van ongeveer 40 bij 50 meter breed. Het water in deze grot is een mengeling van zoet- en zoutwater. Het water gaat bij Argostoli de grond in en komt zo’n 16 kilometer verderop, bij Melissani weer naar boven. Onderweg vermengt het zoete water zich met het zoute water en komen uiteindelijk samen uit in de grot. Doordat het dak 25 meter hoger ligt dan het water zelf, ontstaan indrukwekkende kleureffecten zodra de zon erop schijnt.

Myrtos

Verder langs de kustlijn ligt het plaatsje Myrtos. Hier bevindt zich het mooiste strand van Kefalonia en een van de mooiste stranden van Griekenland. Met het hagelwitte zand en een diepblauwe zee is dit veruit mooiste plek van het eiland om een zonsondergang te bekijken.

Abdij van Kipourei

Op het schiereiland Lixouri ligt de abdij van Kipourei dat op het randje van een 90 meter hoge klif is gebouwd. Hiervandaan heeft men een schitterend uitzicht over het eiland en over de Ionische zee. De abdij van Kipourei bezit prachtige erfstukken en iconen uit de Byzantijnse tijd.

Vanwege de grilligheid van het eiland, met het bergachtige landschap en het gebrek aan rivieren en meren is het altijd moeilijk geweest om landbouw te bedrijven. Hierdoor zijn in het verleden veel inwoners van het eiland weggetrokken. Inmiddels zijn er aardig wat mensen teruggekomen om een bestaan op te bouwen, maar altijd hangt er nog een heerlijke sfeer van rust op Kefalonia. De mensen uit Kefalonia zijn reislustige, actieve en sterke mensen die opkomen voor de eigen belangen. Over het algemeen is het een succesvol volk, zowel in zaken als op het gebied van kunst, dans en muziek. Dit laatste komt tot uiting in de vele zangkoren die het eiland rijk is en die hun liederen ten gehore brengen tijdens een van de vele dorpsfeesten.

Kefalonia is een aantal jaren geleden in de belangstelling gekomen vanwege de film Captain Corelli’s Mandolin. Deze film speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog op dit prachtige eiland en schetst een beeld van het eiland tijdens de bezetting door de Italianen en Duitsers en het verzet hiertegen.

Kortom Kefalonia is een populaire vakantiebestemming met een heerlijk mediterraans klimaat en vele culturele bezienswaardigheden.

Meer verhalen

css.php