Historische monumenten in Griekenland

by

Griekenland heeft een rijke geschiedenis wat teruggaat tot ver voor Christus. Door het veelzijdige verleden van dit land heeft Griekenland veel historische monumenten, verdeelt over de verschillende eilanden die dateren uit allerlei tijdperken. Van het tijdperk dat de Myceense beschaving hier leefde en klassieke tijden tot aan de middeleeuwse- en moderne tijd. De monumenten met de meest historische waarde voor Griekenland hebben we hieronder in een lijst gezet:

Acropolis van Athene

De Acropolis van Athene is een oude citadel bovenop een berg in de stad Athene, die al vanaf kilometers afstand te zien is. Deze nederzetting is gebouwd in de Myceense tijd tussen 2000 en 1200 voor Christus, dit was het gouden tijdperk voor Athene. Het meest bekende monument op de Acropolis is het gebouw Parthenon, andere noemenswaardige gebouwen zijn het Propyleeën, Erechtheion en de tempel van Nikè.

De Acropolis is gemaakt door de beste werklieden uit dat tijdperk, en ze kregen de beschikking over wit pentelisch marmer van de beste kwaliteit. Helaas is de Acropolis grotendeels verwoest door oorlogen in de eeuwen die volgden. Een van de grootste vernielingen is aangericht in 1687 door het Venetiaans leger.  Het blijft fascinerend om te aanschouwen wat een prachtige bouwwerken er vroeger gemaakt werden, en dat allemaal zonder de hulpmiddelen die we tegenwoordig gebruiken.

Orakel van Delphi

Op de berg van Parnassus zijn een van de belangrijkste monumenten van de Griekse geschiedenis te vinden. Pelgrims rond de hele Middellandse Zee gingen op bedevaarten naar het orakel van Delphi, om hulp te vragen aan de god Apollo. Delphi was daarnaast ook een politiek en militaire vereniging van de stadstaten van Centraal-Griekenland.

De bekendste monumenten in Delphi zijn het oude amfitheater, de Tempel van Apollo en de Tempel van Athena Pronea. Vanuit Athene zijn er veel excursies die een tocht naar Delphi aanbieden, daarnaast rijden er bussen of kan je zelf een auto huren om er te komen. Met de auto is het vanuit Athene zo’n 2 uur rijden naar Delphi

Knossos in Kreta

Op het eiland Kreta vlakbij de hoofdstad Heraklion vind je de oude Minoïsche stad Knossos. Knossos is historisch gezien het belangrijkste monument op Kreta. De opgravingen op Knossos zijn pas in het jaar 1900 gestart door een team archeologen onder leiding van de Britse Athur Evans.

De locatie is haast intact gevonden onder een metersdikke laag van as. Door deze bevindingen doet men geloven dat de mensen in Knossos zijn gestorven door een tsunami die werd veroorzaakt door de vulkaanuitbarsting op Santorini. Het monumentale paleis van Knossos is tegenwoordig een van de populairste bezienswaardigheden op Kreta.

Epidaurus

De oude overblijfselen van Epidaurus ligt aan de oostkant van de Peloponnesos, en is vooral bekend om zijn openluchttheater met indrukkend goede akoestiek. Dit theater is gebouwd door architect Polykleitos, in dit openluchttheater werden geen toneelstukken gehouden, maar werden slechts repetities gehouden voor bekende toneeloptredens.

Het Epidaurus is gebouwd naast de Tempel van Asklepios, god van geneeskunde en genezing. Asklepios is de zoon van Apollo en Coronis, en werd pas vanaf de 5e eeuw voor Christus vereerd als god.

In Epidaurus zijn ook aanwijzingen gevonden dat hier een van de eerste ziekenhuizen ooit hebben bestaan. Volgens de oude legendes gingen de zieken naar Epidaurus om te genezen. Wanneer ze eenmaal hadden gedroomd over een slang was men genezen.

Tempel van Dion

Dion is een dorp en een voormalige gemeente in de regio Pieria. Dit is een van de regionale eenheden van Griekenland, gelegen in het zuidelijke deel van de regio Centraal Macedonië.

Dion staat het meest bekend om de Tempel van Dion die is toegewijd aan de oppergod Zeus. In Dion vind je een grote archeologische plaats, met restanten van de ommuurde stad die dateert uit de 5e tot de 3e eeuw voor Christus. De opgravingen die zijn gedaan in Dion worden tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Dion, wat zich in het moderne stadsdeel van Dion bevindt. Vroeger was er in Dion een altaar waar de Olympische goden werden vereerd. Zelfs Alexander de Grote heeft hier offers gebracht aan de goden, in de hoop succesvol te worden in zijn expeditie naar Azië.

Orakel van Dodona

In de historische regio Epirus bevindt zich de archeologische site van Dodona. Het “Orakel van Dodona” is het oudste orakel van Griekenland, deze tempel en het omringend eikenbos was toegewijd aan de oppergod Zeus. Het belangrijkste gebouw op deze archeologische plaats is het oude amfitheater van Dodona. Daarnaast vind je er nog overblijfselen van een stadion, de tempel van Aphrodite en en oude huizen van voormalige priesters en enkele gebouwen uit de Romeinse tijd.

Dodona bleef in de eeuwen erna een belangrijke religieuze plaats tot de opkomst van de christenen tegen het einde van het Romeinse tijdperk. Later toen het orakel van Delphi als belangrijkste werd beschouwd, bleven verschillende staten en personen het orakel van Dodona raadplegen om hulp.

Mycenae

Gelegen in het noordoosten van de Peloponnesos vind je een stad waarvan de naam is toegewijd aan een heel volk, de Minoïsche beschaving. De Akropolis van Mycenae is de belangrijkste toeristische trekpleister in de omgeving, en eenvoudig te bereiken vanuit Korinthe of Tripoli.

De stad is omringd met gigantische stadsmuren die volgens mythes zijn gebouwd door Cyclops. De opgravingen en gouden grafmaskers kan je bezichtigen in het nabijgelegen archeologisch museum. Iets buiten de stad vind je nog de monumentale schatkamer van Atreus. Fort van Nafplio

Mystras

Mystras in Griekenland is een archeologische site in de buurt van Sparta, gelegen in de regio Laconia. De kasteelstad Mystras was in de Byzantijnse tijd enorm sterk en met name in het laatste decennia van het Byzantijnse tijdperk werd het de op een na belangrijkste stad na Constantinopel. Tegenwoordig is het een verlaten stad en wonen er hier slechts een handjevol nonnen. De vele gerestaureerde monumentale gebouwen en het sfeervolle dorpsplein geven je weer het gevoel alsof je terug bent in het Byzantijnse dorp, met op de top van de heuvel het Paleis van de Despoten.

Mystras is voornamelijk bekend om zijn verschillende Byzantijnse kerken met de unieke architectuur en de waardevolle fresco’s die hier zijn tentoongesteld. De velen kerken en kloosters zijn in goede staat en open voor publiek. De regio rond Mystras wordt omringd door vele prachtige wandelpaden, die leiden naar mooie uitkijkplekken.

Palamidi Nafplio

In de havenstad Nafplio vind je het grootste vestingcomplex van Griekenland gebouwd op een berg die uitkijkt over Nafplio. Op 229 meter hoogte is het Venetiaans-Turkse Palamidi de meest indrukwekkende van de drie vestigingen op dit complex. Deze vesting is goed bewaard gebleven en heeft de stad beschermd tegen vele vijandelijke aanvallen door de eeuwen heen. Deze stad is een van de eerste plekken in Griekenland die onafhankelijk werd. In 1822 overmeesterde een groep Griekse rebellen de Turken in Palamidi, waarop de stad zijn vrijheid heeft herwonnen. Vanaf 1840 werd Palamidi bijna honderd jaar gebruikt als een gevangenis. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de regio.

Het fort op de berg domineert het stadsgezicht van Nafplio. Vanaf het fort heb je dan ook een schitterend uitzicht op de vallei en de zee daarachter.

Akrotiri in Santorini

De Minoïsche stad Akrotiri ligt op het zuidelijke deel van het eiland Santorini. De opgravingen van Akrotiri zijn in goede staat bewaard gebleven door de eeuwen heen. Dit komt voornamelijk doordat de stad bedekt was met een metersdikke laag as, door de vulkanische uitbarsting op Santorini rond 1500 voor Christus. Akrotiri was in die tijd een rijke stad en een belangrijke handelsplaats, getuige de publieke gebouwen, opslagplaatsen en een rioleringsnetwerk.

Als je Akrotiri wilt bezoeken is het verstandig om eerder als de bussen van de cruiseschepen te arriveren. Eenmaal binnen kan je heerlijk slenteren door de duizenden jaren oude straten en krijg je een goede indruk van hoe de stad er vroeger uit heeft gezien.

Meer verhalen

css.php