Heraklion

by

Heraklion is de hoofdstad van het populaire Griekse eiland Kreta. Heraklion wordt ook vaak Iraklion genoemd. De stad ligt centraal gelegen aan de noordkust van Kreta direct aan de Middellandse Zee.

Het is een bruisende moderne stad, qua inwoners de vijfde stad van Griekenland. Heraklion is hectisch en vrij dichtbevolkt. Het heeft misschien niet de meest fascinerende architectuur, maar is wel een dynamische stad.

Je vindt er mooie winkels, goede restaurants en bruisende cafés. Lopen langs de haven van Heraklion geeft een mooi uitzicht over de vele veerbootjes die heen en weer varen. Elk jaar vliegen massa’s toeristen op het vliegveld van Heraklion om vanaf daar, door te reizen naar hun hotel of appartement in Kreta.

De regio rondom Heraklion is een mooi landschap met prachtige heuvels. Je vindt er onder andere wijngaarden en olijfbomen. De regio rondom Heraklion is het belangrijkste gebied voor de wijnproductie van Kreta.

De geschiedenis van Heraklion gaat terug tot enkele honderden jaren voor Christus, toen de Arabieren regeerden over Kreta. In die tijd waren ze ook als eerste die het bewind voerden over modern Heraklion. Toen heette de stad nog El Kandak, vernoemd naar de gracht die de stad omringde. Het was destijds een stad waar veel slavenhandel plaats vond.

Toen de Byzantijnen El Kandak veroverden, werd de naam veranderd in Kandakos. Een naam die later weer werd veranderd in Candia door de Venetianen, dit gebeurde in de tijd dat Venetië nog een eigen republiek was. De Venetianen moesten zich verweren tegen de Turken die na een 20-jarige belegering eindelijk Heraklion veroverden toen de Venetianen zich overgaven.

Aan het eind van de Ottomaanse overheersing, werd Kreta onafhankelijk en Candia werd de hoofdstad van Kreta. De naam werd toen veranderd in de huidige naam Iraklio in het Grieks. Het werd een groot commercieel- en administratief centrum. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog raakte Heraklion zwaar beschadigd, waardoor veel historische gebouwen uit de Venetiaanse en Turkse tijd werden vernietigd.

Bezienswaardigheden in Heraklion

Heraklion beschikt over 2 belangrijke pleinen, het Plateia Venizelou plein, die ook bekend is als het Leeuwenplein door de bekende ‘Morosini Fontein’ gelegen in het hart van de stad. Het andere belangrijke plein van Heraklion is Plateia eleftherias en kijkt uit over de mooie haven.

Leeuwenplein, Heraklion

De haven ligt op een halve kilometer afstand van de oude haven. De luchthaven is 5 kilometer verwijderd van het stadscentrum van Heraklion. De straten bij het Leeuwenplein zijn autovrij en is het middelpunt van de stad en is een belangrijk toeristisch centrum.

Bekende bezienswaardigheden in Heraklion zijn onder andere het archeologisch museum, waar vondsten van de Minoïsche periode te vinden zijn.

Het fort Koules is een andere indrukwekkende bezienswaardigheid in Heraklion, gebouwd in de 16e eeuw door de Venetianen. Dit fort werd na de Turkse verovering gebruikt als gevangenis. Dit fort laat een goed beeld zien van de militaire architectuur uit de 16e eeuw.

Dichtbij Heraklion vind je de archeologische plaats Knossos met opgravingen uit de Griekse oudheid. De opgravingen in Knossos zijn van historisch grote waarde en hebben archeologen inzicht gegeven over de Minoïsche beschaving. Een belangrijk gebouw in Knossos is Het Paleis. Duizenden jaren oud en gebouwd door de beroemde architect Daedalus.

Meer verhalen

css.php