Griekse Eilanden

by

De Griekse eilanden staan in Europa vooral bekend om hun schoonheid en verlaten stranden. Dat is ook niet zo gek want Griekenland bezit ongeveer 6000 eilanden waarvan er maar enkele honderden bewoond zijn. We kunnen dan ook met zekerheid zeggen dat het overgrote deel van de Griekse eilanden onbewoond zijn!

In Griekenland vind je eigenlijk alles wat je maar kan wensen op een vakantie. Een gezellig dagje op een van de vele prachtige stranden, uitgaan tot diep in de nacht. Of sportief bezig zijn met de vele wateractiviteiten die er te beoefenen zijn, kortom er is voor iedereen genoeg te beleven.

Griekse eilanden per regio

Griekenland grenst aan drie verschillende zeeën: de Middellandse Zee, de Ionische Zee en de Egeïsche Zee. De laatste jaren winnen de Griekse eilanden aan terrein als populaire zonvakantie bestemmingen.

De Griekse eilanden zijn door Griekenland opgedeeld in acht verschillende regio’s. namelijk: Kreta, Cycladen, Dodekanesos, Sporaden, Ionische Eilanden, Saronische Eilanden en de Noordelijke/Oostelijke Egeïsche eilanden.

Regio Kreta

Het grootste en bekendste eiland is waarschijnlijk Kreta. Het is tevens het vijfde grootste eiland in de Middellandse Zee.Kreta is enorm centraal gelegen en vandaar dat dit een enorm belangrijk eiland is geweest voor de handel door de eeuwen heen.

Het is een prachtig eiland om op vakantie te gaan voor degenen die van de oudheid houden. Er zijn vele ruïnes te bezichtigen en Kreta heeft ook een rijke oude mythologische geschiedenis.

Ook voor mensen die graag op het strand liggen, genieten van een cocktail en af en toe eens een frisse duik in het zwembad willen nemen heeft Kreta heel wat te bieden. De vele hotels en resorts met bijhorende zwembaden liggen vaak vlak aan zee.

De regio Kreta is vooral bekend door het vakantie eiland Kreta. Dit veelzijdige eiland leeft van toerisme, en staat bij jongeren vooral bekend om het uitgaan in Chersonissos met het bekende Star Beach. Bij de Engelse jongeren draait het vooral om de plaats Malia. Naast het hoofdeiland Kreta bezit de regio nog de eilanden; Chrisi, Dia, Gavdos, Gavdopoula en Spinalonga. Er zijn nog enkele andere eilanden maar deze zijn onbewoond of lastig te bereiken voor toeristen. Lees meer over de regio Kreta en Chersonissos.

Loutro, Kreta

Regio Cycladen

De regio van de Cycladen eilanden liggen samen met de Dodekanesos regio in de Zuid Egeïsche zee. Het is één van de grotere regio’s in Griekenland want er zijn veel eilanden bewoond. Enkele voorbeelden van bekende eilanden zijn Amorgos, Andros, Delos, Los, Kea, Kithnos, Mikonos, Paros, Syros en Thirasia. Lees meer over de Cycladen eilandengroep.

Paros

Een ander bekend eiland is Paros, dat ook gelegen is in de Egeïsche Zee. Paros staat bekend om haar lange marmer geschiedenis. Er wordt al millennia lang marmer ontgonnen op Paros. Dit marmer is vooral gebruikt voor de vele standbeelden en gebouwen uit de Griekse oudheid.

Regio Dodekanesos

De regio en eilanden van Dodekanesos liggen naast de Cycladen en behoren samen tot de Zuid-Egeïsche eilanden. Tot deze regio behoren een aantal bekende eilanden waar veel Nederlanders naar op vakantie gaan. Enkele bekende eilanden zijn: Kos, Leros, Rhodos, Tilos, Karpathos en Simi.

Kos

Een bekend eiland in Griekenland behorend tot de regio Dodekanesos is Kos. Onder Nederlanders is Kos een van de populaire Griekse eilanden om op vakantie te gaan. Kos is gelegen in de Egeïsche Zee, dicht tegen Turkije aan. De natuur is veelzijdig en er komen beschermde zeeschildpadden voor in het gebied bij Kos, ideaal voor mensen die van snorkelen en duiken houden.

Toerisme is de belangrijkste vorm van inkomsten voor dit Griekse eiland, en dat merk je ook aan alles. Aan alles is gedacht om de toeristen een goede vakantie te geven. De hotels zijn over het algemeen in goede staat. Daarnaast vind je op Kos vele restaurantjes, cafés en tavernes. En zelfs voor mensen die graag eens gaan winkelen op vakantie is er in Kos voldoende te vinden.

Rhodos

Monolithios, Rhodos

Een ander bekend eiland in de wateren van Griekse Egeïsche Zee is Rhodos. Ook op dit eiland is toerisme de belangrijkste inkomstenbron voor de lokale bevolking in de zomer maanden. Door de milde winters en de warme zomers, weten toeristen in grote getale dit eiland te vinden.

Deze populaire bestemming heeft veel activiteiten en bezienswaardigheden voor toeristen. Het klimaat, de afwisselende natuur en de rijke cultuur en geschiedenis is maar een kleine greep van wat Rhodos te bieden heeft.

De grootste stad op het eiland is Rhodos-stad met zo’n 120.000 inwoners. In deze grote stad kan je dan ook naar hartenlust winkelen. Er zijn veel excursiemogelijkheden, je kan bijvoorbeeld vanuit Rhodos met de boot een dagtocht naar Turkije of Kos maken.

Eilanden behorende tot de Sporaden

Waarschijnlijk is dit de meest onontdekte regio voor reizigers. De eilanden zijn namelijk veelal onbewoond en daardoor niet aantrekkelijk voor toeristen. De regio behoort eigenlijk tot Centraal-Griekenland of Thessalie.

Ionische Eilanden

Naast de eilanden van Dodekanesos zijn de Ionische Eilanden meestal het bekendste onder de Nederlandse reizigers. De meeste mensen zullen Corfu, Kefalonia, Lefkada of Zakynthos wel eens in de wandelgangen gehoord hebben. Dit is ook totaal niet vreemd want de beste stranden van Griekenland liggen op deze eilanden. Houd er wel rekening mee dat de meeste stranden in Griekenland van kleine kiezels zijn. Lees meer over de Griekse Ionische eilanden.

Assos, Kefalonia

Saronische Eilanden

De Saronische Eilanden behoren eigenlijk tot de regio Attica maar zijn op zichzelf meestal bekender dan de regio Attica zelf. De eilanden zijn oud en er zijn veel archeologische opgravingen te vinden. Wij kunnen het eiland Hydra (Ydra) aanraden om te bezoeken als je hiervan houdt, de stad is namelijk gebouwd in een groot fort. Je kan het eiland makkelijk bereiken vanaf Athene met een veerdienst.

Meer verhalen

css.php