Griekenland informatie

by

Griekenland met al zijn eilanden is een vakantieland met legio mogelijkheden voor jong en oud. Het warme klimaat waarbij je heerlijk kan zwemmen in een helderblauwe opgewarmde zee, wie wilt dat nou niet? Met name de Griekse eilanden zijn populair onder toeristen over de hele wereld. Alle eilanden hebben een eigen karakter en zijn stuk voor stuk mooi op het gebied van natuur, de meeste eilanden hebben een bergachtige uitstraling, met uitmuntende zandstranden.

Kreta is het grootste eiland en heeft veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur, maar is ook een geliefde vakantie bestemming voor jongeren. De kleinere eilanden hebben vaak nog een typisch Griekse sfeer, met authentieke gebouwen en gewoontes.

Cultuur & Natuur

De kunst zit bij de Grieken al sinds de oudheid in het bloed. ’s Zomers worden er Griekse drama’s opgevoerd in de vele antieke amphitheaters die het land rijk is. Het Griekse erfgoed van de literatuur omslaat poezie, drama, reisverslagen en psychische en historische verhandelingen.

De huidige westerse beschaving voor logica en nieuwe ideeën komen allemaal voort uit de ideeën en uitvindingen van de oude Griekse filosofen, zoals Plato, Socrates en Aristoteles. Dit geldt ook voor de huidige wetenschap, kunst en politiek. De traditionele ambachten als weven, het maken van tapijten, borduren worden nog steeds door de Griekse bevolking in ere gehouden. Ook de traditionele bouzouki muziek hoort u uit vele cafenions schallen.

De Griekse taal is waarschijnlijk de oudste van Europa. Al circa 4000 jaar wordt deze taal gesproken en circa 3000 jaar wordt het Grieks al geschreven. Circa 98% van de Grieken is Grieks-orthodox. De rest van de bevolking is Katholiek, Joods of Moslim. Het kerkelijke leven staat centraal in Griekenland. Dit is ook te merken aan de vele religieuze feesten die jaarlijks worden gehouden.

Taal

De officiële taal in Griekenland is Grieks. Je kunt je in Griekenland prima verstaanbaar maken in het Engels zeker op de toeristische plaatsen. Ook verstaat het personeel van toeristische plekken vaak Nederlands of Duits.

Elektriciteit

De elektra in Griekenland is 220 volt wisselstroom. Contactdozen en stekkers zijn hetzelfde als in Nederland.

Klimaat van Griekenland

Griekenland heeft het warmste klimaat van alle Europese landen, in de zomer tijdens een hittegolf worden geregeld temperaturen rond de 45 graden gemeten. Vooral op de Griekse eilanden zijn de zomers warm en droog waarin er soms maandenlang geen druppel regen valt. Op veel Griekse eilanden schijnt de zon zo’n 300 dagen per jaar, en is het minimaal rond het middaguur altijd wel zo’n 15 graden.

Het noordelijke deel van Griekenland heeft meer een klimaat, zoals wij in Nederland kennen. Ook in de winter en lente is Griekenland mooi om te bezoeken. Je kan in deze periode wel gedurig te maken krijgen met korte regenbuien. Maar ook in deze jaargetijden is de zon volop aanwezig. Daarnaast zie je een groen en begroeid Griekenland.

Vervoer op Griekenland

De makkelijkste manier om jezelf op vakantie in Griekenland te vervoeren is per taxi. Taxi’s op Griekenland zijn goedkoper dan we gewend zijn vanuit Nederland. Het is niet ongebruikelijk om ook grotere afstanden per taxi af te leggen. Een tour met een taxi met 3-4 personen is soms niet veel duurder dan een excursie per bus.

Het openbaar vervoer in Griekenland is vooral op de Griekse eilanden beperkt tot bussen en de veerpont. Het bus netwerk is vrij goed georganiseerd, en brengt je naar de meest bekende plekken op de eilanden. De veerpont vaart vooral naar naburig gelegen eilanden.

Het huren van een auto in Griekenland is relatief goedkoop. Wees wel alert op het afsluiten van een goede verzekering tijdens de huurperiode.

Vlag van Griekenland

De vlag van Griekenland bestaat uit witte en blauwe banen met linksboven een wit kruis. De vlag staat symbool voor de Griekse Orthodoxe godsdienst. De huidige vlag in in gebruik sinds 1978. De kleuren blauw en wit staan symbool voor de lucht en de zee.  De vier witte blaken vijf blauwe balken staan of voor de negen Muzen, de Griekse godinnen van kunsten en wetenschap uit de Griekse mythologie. Een andere verklaring is dat de balken staan voor de negen lettergrepen in de zin: “Vrijheid of de Dood”.

Griekse visite

Wanneer men in Griekenland bij iemand op visite gaat is het de gewoonte om een kleinigheidje voor de gastheer of gastvrouw mee te nemen. Meestal gaat het dan om taart, chocolade of bloemen.

Naamdag

Verjaardagen worden in Griekenland weinig of vrij sober gevierd. Er is meer aandacht voor de naamdagen. Vrijwel elke Griekse naam is gelinkt aan een heilige naam. Elke heilige word In Griekenland op een bepaalde dag in het jaar herdacht en dit noemen ze jou naamdag. Op deze naamdag wordt een vergelijkbaar feest gehouden als bij de bij ons bekende verjaardagen. Wel wordt er geregeld tijdens het feest gedanst.

Bij een naamdag wordt een cadeau gegeven. Deze wordt niet uitgepakt omdat er hierdoor meer aandacht is voor het cadeau dan voor de gast. Dit zou volgens de Grieken onbeleefd zijn. En worden cadeau’s pas later uitgepakt.

Hoe Grieken ja of nee gebaren

Grieken gebruiken hele andere gebaren voor “ja” en “nee” dan wij dat doen. Bedoelen ze “nee” dan wordt het hele hoofd achterover gebogen en worden de wenkbrauwen opgetrokken en met de tong geklikt. Bedoeld men juist “ja”, dan zal het hoofd lichtjes schuin naar beneden worden gebogen en de ogen worden even gesloten.

De tijd

De Grieken zijn iets ruimer in de tijd dan wij gewend zijn in Nederland. Zegt een Griek “nu” dan betekend dit meer “vandaag”. Ook kan een afspraak om 13.00 uur, gerust zonder excuses 13.30 uur worden. een heel contrast met ons als stipte Nederlanders.

Onafgebouwde huizen

Voor ons Nederlanders vaak een wonderlijk tafereel, al die onafgebouwde huizen in Griekenland. De hoge rentes van hypotheken zijn hiervan de reden. Men kon geen geld lenen voor het bouwen van een huis waardoor men begint zonder hypotheek en door bouwt tot het geld op is. De ijzeren spijlen op de daken zijn voor toekomstige extra bouwlagen.

Meer verhalen

css.php