Evia

by

Het op één na grootste eiland van Griekenland heet Evia of Euboea. Het langgerekte eiland heeft een lengte van ongeveer 175 km en is bij de hoofdstad Chalkida via een brug verbonden met het Griekse vasteland. Het wordt wel De Geheime Tuin van Griekenland genoemd vanwege de rijke flora én het feit dat Evia niet zo bekend is bij de buitenlandse toeristen. Voor de Grieken zelf is Evia het hele jaar door – in de wintermaanden vooral voor de Atheners – een populaire vakantiebestemming. Voor wie rust en groen zoekt, is het midden en noorden uitermate geschikt, terwijl het zuiden – waar de meeste Grieken vakantie houden – erg levendig is met een gezellig uitgaansleven.

De kuststreek

Langs de kust liggen vele gezellige plaatsjes, variërend van kleine vissersdorpjes – de kleinsten tellen amper 20 inwoners – tot de wat grotere badplaatsen. In het bergachtige zuiden vindt men schitterende zandstranden bij de badplaatsen Marmari en Karystos. In het midden zijn Eretria en Amarynthos populaire badplaatsen en aan de noordwestkust bevinden zich de thermale bronnen van een van de beroemdste en oudste Griekse kuuroorden: Loutra Edipsos. Al in de Romeinse tijd zochten keizers en machtige generaals genezing in Loutra Edipsos.

Het binnenland

Het binnenland van Evia is heuvelachtig tot bergachtig met enkele beschermde natuurgebieden met prachtige valleien, pijnboombossen en diverse watervallen. Het hoogste gebergte ligt in het midden van Evia: Dirfys heeft een hoogte van bijna 1750 meter. In de wintermaanden kan hier geskied worden. Andere gebergten zijn (in het noordoosten) de Pyxaria met een hoogte van bijna 1350 meter en in het zuiden de Ochi met een kleine 1400 meter. In de bergen liggen diverse kloosters die veelal ook opengesteld zijn voor bezoekers.

Bereikbaarheid

Vanwege de relatieve onbekendheid zijn er niet veel touroperators die Evia in hun programma hebben opgenomen. Maar Evia is gemakkelijk op eigen gelegenheid te bereiken. Het ligt ongeveer 100 km vanaf Athene en via de hoofdweg – de Ethniki Odos – rijdt men rechtstreeks naar Chalkida. Vanaf Athene kan ook de trein genomen worden. Verder zijn er diverse veerverbindingen tussen het vasteland en Evia.

css.php