Ooit liet de oppergod Zeus aan beide uiteinden van de – platte – aarde een arend los, waarna ze tegelijkertijd bij de plaats Pytho neerstreken. Deze plaats was genoemd naar de draakachtige slang Python die hier in de bergen huisde. De god Apollon nam de gedaante aan van een dolfijn – ‘delphis’ in het Grieks – en leerde zo Python kennen.
Met een van zijn goddelijke pijlen doodde hij het monster. De naam Pytho veranderde in Delphi en de plaats werd een van de grootste cultusplekken rond de god Apollon.
Het orakel van Delphi
De naam Pytho(n) komt ook terug in de naam die voor de priesteres van Apollon gebruikt wordt: Pythia. Deze Pythia gaf in orakeltaal de boodschappen van Apollon door. Apollon was de god van het licht en alwetend en zijn boodschappen waren dan ook zeer belangrijk.
Wetenschappers nemen aan dat Pythia in trance raakte onder invloed van hallucinogene gassen. Delphi ligt namelijk op het snijpunt van twee grote breuklijnen in de aarde en op dergelijke plekken vindt veel onderaardse activiteit plaats waarbij gassen uit de aarde kunnen ontsnappen.
Het orakel van Delphi was het belangrijkste orakel uit de Griekse oudheid en van heinde en ver kwamen boeren, handelaren, vissers, maar ook keizers en andere leidsmannen, om advies te vragen aan het orakel.
De archeologische site
De antieke site Delphi ligt aan de voet van het ruige gebergte Parnassus (hoogte: 2457 m), aan de rand van het moderne Delphi. In het totaal zijn er 41 culturele bezienswaardigheden te bezichtigen, waaronder verschillende tempels, schatkamers en gebouwen waar offers werden gebracht. Daarnaast is er een amfitheater te zien en verschillende bouwwerken die met sport te maken hebben.
Centraal op het terrein staat de Tempel van Apollon. Hier bevindt zich de Navel van Apollon, een ronde steen die symbool staat voor het middelpunt van de wereld. Andere interessante bezienswaardigheden zijn onder andere het gerestaureerde schathuis Athena Pronaia, twee fonteinen bij de bron van Castalia, de ronde tempel Tholos en het amfitheater.
Tip: Het is raadzaam eerst het Archeologisch Museum van Delphi te bezoeken. Zo weet men beter waar men op de archeologische site eigenlijk naar kijkt.