De Sporaden

by

De Griekse Sporaden liggen in het noordwesten van de Egeïsche Zee. In het Grieks betekent Sporades: Hier en daar. Vroeger beschouwde de Grieken alle eilanden die niet rondom het heilige eiland Dilos lagen als de Sporaden. Wat wij nu kennen als de Sporaden noemde men vroeger de Magnetische Eilanden.

De Sporaden is een eilandengroep die bestaat uit 19 eilanden en eilandjes, maar acht van deze eilanden zijn bewoond. De belangrijkste eilanden zijn Alonissos, Skiathos, Skopelos en het grootste eiland van de Sporaden genaamd Skyros.

Alonissos

Het langwerpige Alonissos is waarschijnlijk het minst bekend bij toeristen, maar volgens velen is dit het mooiste eiland van de Sporaden. Rustige stranden, charmante dorpjes en heel veel groen in de vorm van dennenbossen, kenmerken het landschap van dit eiland.

Patitiri is sinds 1965 hoofdstad van het eiland, nadat de eerdere hoofdstad Alonissos stad – door de lokale bevolking Chora of Liadromia genoemd – door een aardbeving was verwoest. Alonissos stad is inmiddels geheel gerenoveerd in oude stijl en is het meest toeristische stadje van het eiland.

Skiathos

Het eiland Skiathos is het meest toeristische eiland van de Sporaden. Er zijn vele toeristische faciliteiten met mooie zandstranden en een levendig uitgaansleven. In 2007 zijn op dit eiland de filmopnames gemaakt voor ‘Mama Mia’. Hoofdstad is het schilderachtige Skiathos stad. De levendige haven heeft tal van gezellige terrasjes. Het bekende strand Koukounaries is tevens beschermd natuurgebied voor vogels. Skiathos heeft een internationale luchthaven, er zijn o.a. rechtstreekse vluchten van en naar Nederland en België.

Skopelos

Tussen Skiathos en Alonissos ligt het eiland Skopelos. Het heuvelachtige eiland is een eldorado voor wandelaars vanwege de vele wandelpaden die door de dennenbossen en langs de prachtige kustlijn voeren. Er zijn op het eiland zo’n 375 kerken en kloosters te vinden.

De folklore – met onder andere de klederdracht van de vrouwen in het dorp Glossa – en de traditionele bouwkunst zijn de ingrediënten die het eiland tot een populaire vakantiebestemming maken, ook voor de Grieken zelf.

Skyros

Het grootste en zuidelijkst gelegen eiland van de Sporaden is Skyros. Het eiland is een van de minst toeristische eilanden van Griekenland en daarom heeft het zijn eigen tradities en cultuur goed weten te bewaren. Op Skyros komt een uniek, beschermd ras dwergpaarden voor. Ooit waren het er duizenden, nu nog slechts 150. Skyros stad is de hoofdstad van het eiland. De lokale bevolking noemt het Chorio, wat ‘dorp’ betekent. Het heeft smalle straatjes, kleine winkeltjes en gezellige cafés en restaurants.

Meer verhalen

css.php