Corfu

by

Ten westen van het Griekse vasteland en Albanië ligt het eiland Corfu, of Korfoe. Corfu is nooit door de Ottomanen bezet geweest en daarom oogt het anders dan de rest van Griekenland. Zo is het eiland rijk aan cipressen (boomsoort) en zijn er veel minder huizen in het traditionele blauw-wit geschilderd.

In de rest van Griekenland werden de cipressen omgehakt en door de Turken gebruikt voor de scheepsbouw, en omdat de Griekse vlag werd verboden, werden huizen in blauw-wit geschilderd als protest tegen de Turkse overheersing.

Corfu heeft wel voor ruim 400 jaar deel uitgemaakt van Venetië en die invloed ziet men onder andere terug in de architectuur, maar ook in het grote aantal olijfbomen: in de Venetiaanse tijd kreeg iedereen die tien olijfbomen plantte, een goudstuk.

Kerkyra

Kerkyra – of Corfu stad – is de sfeervolle hoofdstad van het Ionische eiland. Talloze barretjes, terrasjes en winkeltjes vindt men in de smalle straatjes en knusse pleintjes. De Venetiaanse citadel is een van de belangrijkste bouwwerken van de stad, samen met onder andere de St. Spyridonkathedraal en de Antivouniotissakerk, de oudste kerk van de stad.

Over delen van de oude stadsmuur zijn wandelpromenades aangelegd. Het plein Esplanade vormt het hart van de stad. Aan één kant bevindt zich het Liston, een gebouw met arcades en hanglantaarns. Hier bevinden zich winkeltjes, galeries en (peperdure) terrasjes. Aan de andere kant van het plein-met-parkgedeelte bevindt zich het Koninklijk paleis.

Kleine badplaatsen en bergdorpjes

Een van de oudste badplaatsen van het eiland is Paleokastritsa met twee helderblauwe baaien, een oud klooster en maritiem museum. Acharavi is een rustige badplaats met een lang, redelijk breed strand. Er is een folkloristisch museum. Dassia, Ipsos en Gouvia zijn levendige badplaatsen met leuke winkeltjes en gezellige barretjes. Het bergdorp Sinarades is bekend vanwege zijn lekkere wijnen.

In het bergdorpje Gastouri heeft de Oostenrijkse keizerin Sissi een zomerpaleis – Achilleion – laten bouwen. De tuinen – met onder andere een zuilengalerij van de negen muzen – en de benedenverdieping van het paleis zijn opengesteld voor publiek. Het traditionele dorp Peroulades ten slotte is bekend om zijn 60 meter hoge zandklippen.

Weer op Corfu

Corfu is het noordelijkste eiland van Griekenland waardoor het weer op Corfu iets anders is dan op de zuidelijkere Griekse eilanden. De temperatuur ligt gemiddeld iets lager, desondanks is het zomers ook op Corfu warm tot heet.

De hoeveelheid neerslag ligt in de zomer laag. Gemiddeld valt er in de zomer op slechts 2 à 3 dagen per maand enige neerslag.

Liever wat milder weer op Corfu? Bezoek het eiland dan in de maanden mei of september. De temperatuur op Corfu in mei en september ligt namelijk lager dan in juni, juli en augustus. De temperaturen liggen in deze twee maanden namelijk rond de 25 graden.

De temperatuur op Corfu in juni, juli en augustus ligt gemiddeld rond de 30 Ã  35 graden. Dit lijkt nogal warm maar door de droge lucht, wordt de warmte vaak minder belastend ervaren dan bij dezelfde temperatuur in Nederland. In de nacht daalt de temperatuur naar ongeveer 20 graden.

In Mei zorgt het weer op Corfu voor een grote hoeveelheid bloemen die allemaal prachtig in de bloei staan. Het zeewater in Mei ligt nog wel enkele graden lager dan in de zomermaanden.

Meer verhalen

css.php