Chios

by

Volgens de legende was Chios het geboorte-eiland van Homerus. Het eiland heeft veel te bieden, zoals mooie stranden en een fabelachtige natuur. Daarnaast vind je er veel bezienswaardigheden en de prachtige dorpjes Pirgi en Mesta. Deze authentieke dorpjes geven de indruk dat de tijd heeft stilgestaan.

Chios moet u beleven; dit eiland ademt nog een puur Griekse sfeer, een ontspannen leefwijze en een interessante folklore. Kortom, te veel om op te noemen. Vanuit Chios kunt u diverse excursies maken, naar o.a. de wereldberoemde opgravingen van Ephese in Turkije.

Er is in de gehele Egeïsche Zee geen tweede eiland zoals Chios. Chios is het eiland met unieke middeleeuwse dorpjes en vele kastelen, je vindt er ook velen sinaasappelboomgaarden en prachtige tuinen en overal zult u de bedwelmende geur van de jasmijn ruiken.

Chios is ook een eiland met een oeroude geschiedenis. In de Middeleeuwen en tijdens de Turkse overheersing was Chios een van de belangrijkste handelscentra. Ook was het eiland een favoriete plek van vele Griekse wijsgeren.

Het eiland Chios ligt op maar enkele kilometers van Turkije en is een van de meest Grieks gebleven eilanden. Het Pelineos gebergte met zijn hoge, steile rotspartijen bevindt zich aan de noordkant. Dit gebied wordt ook wel ‘Voriocho’ genoemd, vanwege zijn ruige, imposante schoonheid.

Aan de oostkant vindt u de Kambos dit is een zeer vruchtbare vlakte waar veel citrus- en olijfbomen en duizenden bloemen staan. Dit gebied wordt ook wel de tuin van Chios genoemd. Bovendien hebben Genuaanse kooplieden hier prachtige herenhuizen gebouwd.

Op het zuidelijke deel vindt u de mastiek valleien. Dit gebied wordt dan ook ‘mastichochora’ genoemd. In de oudheid dacht men dat de Chiotische mastiek geneeskrachtig was en maakte men er veelal etherische oliën van.

Tegenwoordig wordt de mastiek voornamelijk gebruikt voor kauwgom, likeur en aroma voor gebak en dranken. Hier bevinden zich de mooie middeleeuwse vestingdorpen Mesta en Pirgi. Pirgi is het grootste en belangrijkste mastiekdorp en bovendien zeer karakteristiek door zijn zwart/wit beschilderde huizen. Mesta is echter het best bewaard gebleven en is een van de fraaiste kasteeldorpen van Chios. Er zijn diverse Byzantijnse kerken en kloosters te bewonderen, met goed bewaarde fresco’s.

De kust van Chios heeft vele mooie stranden rondom het hele eiland. Ze zijn allemaal uiterst schoon, de meeste met kiezels en zeer vriendelijk voor de bezoeker die graag wil genieten van het koele kristalheldere water en de betoverende wereld onder water. Bovendien is Chios een van de eilanden in de Middellandse Zee met de meeste zonuren.

Badplaatsen op Chios

Kataraktis

Kataraktis ligt ten zuiden van Chios-Stad en is een klein, maar gezellig vissersdorpje met een paar vis taverna’s (waar de vissers overdag hun netten repareren) en waar heerlijk aan de waterkant gegeten kan worden.

Vrondados

Vrondados is een klein, puur Grieks dorpje en is gelegen aan een van de mooiste stranden van Chios. Vrondados is voorzien van alle faciliteiten en gemakken voor zonaanbidders en daarnaast heeft het diverse watersportmogelijkheden. Vrondados ligt zo’n 6 kilometer van Chios-stad, een leuke stad om ook te bezoeken.

De bevolking op Chios is nog puur Grieks, volop optimistisch en goed gehumeurd. Daarnaast zijn de inwoners erg trots op haar eiland, iets wat je tijdens een vakantie op Chios zeker niet zal ontgaan. Chios heeft voor jong en oud een hoop te bieden, met erg gastvrije mensen is dit een zeer uniek Grieks eiland.

css.php