Chania

by

Chania is een schitterende stad, met een rijke cultuur en historie. Dat is ook niet zo gek want door de jaren heen hebben de Romeinen, Byzantijnen, Moslims, Venetiërs en Ottomanen zich gevestigd op Chania. Al deze invloeden hebben gezorgd voor een multiculturele stad.

Lopend door de haven zie je de Venetiaanse vuurtoren, het grote arsenaal en Koum Kapi. Je kunt in Chania genieten van luxe accommodaties in pittoreske dorpjes, het bruisende nachtleven en velen culturele bezienswaardigheden.

Chania is niet alleen een mooie stad om te verkennen, het heeft in de omgeving ook de mooiste stranden van Kreta. De bekende stranden zijn Agia Marina, Stalos en Platanias. Als je iets verder van de stad af gaat vind je het prachtig mooie Balos strand en Falasarna. Ook de bekende Samariakloof is vanuit Chania goed te doen, mits je over een huurauto beschikt. Kortom er is een heleboel te bezichtigen en te doen in Chania!

Chania kan in twee delen worden opgedeeld: de oude stad en het moderne deel van de stad. De oude stad is gelegen naast de oude haven en vanuit hier heeft Chania zich verder verspreid naar het binnenland. De oude stad werd omringd door oude Venetiaanse vestingwerken die in 1538 werden ontwikkeld, de oostelijke en westelijke delen van deze werken hebben de vele overheersers overleefd. In het oude gedeelte rondom de Venetiaanse haven hangt een gezellige, wat nostalgische sfeer die door de vele toeristen ook iets internationaals heeft.

Chania is echt een geweldige stad met zijn oude patriciërs huizen en de overblijfselen uit de Venetiaanse tijd met de smalle trapstraatjes en de vele kleine winkeltjes en eetgelegenheden. Maar ook het mooie uitzicht over de haven met zijn pittoreske vuurtoren maken wandelen in Chania tot een belevenis.

Chania is al zeer oud. Oorspronkelijk was het een Minoïsche nederzetting, genaamd Kydonfa, waarvan resten in de havenwijk Kastélli zijn teruggevonden.

Het moderne deel van Chania is waar de meeste lokale bewoners leven en werken. Het is minder traditioneel dan de oude stad. Een mooie bezienswaardigheid in het nieuwe gedeelte is Nea Hora (vrij vertaald de Nieuwe Stad). Het is een zeer ontwikkelt gebied maar ook hier vind je de schilderachtige oude smalle steegjes die tot aan de kleine haven reiken.

Wat is de beste tijd om Chania te bezoeken?

Vooral in de zomermaanden zijn er veel toeristen die Chania bezoeken. Vooral in het gebied rond de oude haven kan het in de vakantietijd aardig druk zijn. De oude stad en de rest van de smalle straten zijn een stuk rustiger.

Wanneer de vakantieperiode voorbij is zoals in de wintermaanden zie je een heel ander Chania, in deze tijd zijn er vooral veel studenten en is het lokale leven in volle gang. Over het algemeen zie je vrij weinig toeristen in deze tijd van het jaar.

Chania is eigenlijk het hele jaar door een mooie stad om te bezoeken. Maar de beste tijd om Chania te bezoeken is net voor het hoogseizoen in Juli en Augustus. Maar ook de lentemaanden April, Mei en Juni of na het hoogseizoen in September en Oktober zijn goede maanden om deze stad te bezoeken, het is er dan niet zo ontzettend druk als in de zomerperiode, en is het weer een stuk aangenamer om de warme binnenstad te verkennen.

Bezienswaardigheden in Chania

De oude stad van Chania

De oude stad met zijn stadsmuren is een bezienswaardigheid op zichzelf. Deze activiteit kan vooral in de avonduren een leuk uitstapje zijn, in de avond is Chania een bruisende stad met overal toeristen en restaurants in de kleinst mogelijke straatjes. Een bezoek aan de haven kan niet ontbreken, de vuurtoren uit de 16e eeuw is een bekende bezienswaardigheid. Daarnaast zijn ook de Kucuk Hasan moskee, het Groot Arsenaal en de ruïnes van Splanzia toeristische trekpleisters.

Een middag in Kastelli

De oude naam van Chania is Kydonia, in het jaartal 828 overwonnen de Arabieren deze stad, waarna ze het vernietigden en weer opbouwden onder de naam al-Hannim. In het jaartal 961 werd de stad heroverd door de Byzantijnen, de naam al-Hannim werd intact gehouden. Pas tegen het einde van de 13e eeuw toen de stad werd veroverd door Venetië is de naam veranderd in het huidige Chania.

Eenmaal in handen van Venetië gekomen, is Chania enorm uitgebouwd met stadsmuren. De invloeden van de Venetiërs zijn nog duidelijk zichtbaar in het hedendaagse straatbeeld. Aan de rand van de citadel van Kastelli is het prachtig om naar de zonsondergang te kijken neerkijkend over de stad.

Citadel van geloof

Ten oosten van Chania vind je de oude kloosters van Akrotiri. Hier vind je het bekende Agia Triada klooster wat gebouwd is in de 17e eeuw, het Gouverneto klooster wat gebouwd is in de 16e eeuw, en de ruïnes van het Katholieke klooster. Het katholieke klooster is gebouwd in de 11e eeuw en is de oudste van zijn soort op Kreta.

Als laatste kan je Panagia Arkoudiotissa bezoeken, het altaar is verborgen in het duister van de Berengrot (Arkoudospillias), de naam berengrot is afkomstig van het druipsteen in de grot met een beren silhouette als vorm. Dit is ook de plek waar de godin Artemis word aanbeden.

Griekse Keuken

De Griekse keuken is een ondergewaardeerde keuken, in de vele visrestaurants en eetcafés in Chania kan je genieten van heerlijke Griekse recepten. Wil je een gastronomische ervaring beleven, ga eens uit eten bij een van de vele hooggewaardeerde restaurants in Chania rondom de oude stadsmuur.  

Populaire excursies in Chania

Vanuit Chania vertrekken veel toeristen op excursie naar het nabijgelegen Falasarna en Balos. Dit zijn een van de mooiste stranden op Kreta.

Excursie 1: Chania – Falasarna:
Op zo’n 58 kilometer van Chania vind je Falasarna. Met zijn hagelwitte stranden, en helderblauw water is dit een van de mooiste stranden van Griekenland. Het strand zelf is zo’n 3 kilometer lang. Vooral in het hoogseizoen zijn hier veel toeristen.

Excursie 2: Chania – Balos:
Het strand van Balos ligt op zo’n 52 kilometer van Chania. Dit strand is een van de meest gefotografeerde plekken op Kreta. Het adembenemend mooie Balos Lagoon, is een bekende toeristischer trekpleister op Kreta. Je vindt hier prachtige stranden met kraakhelder water. Balos is lastig bereiken met de auto, vooral het laatste stukje weg is vol met gaten en keien. De meeste toeristen die op excursie gaan naar Balos vanuit Chania, doen dit per boot.

Beste stranden rondom Chania

Door de geringe omvang van het eiland Kreta, verwacht je dat de stranden overal overvol zijn. Hoewel er wel stranden op het eiland zijn waar dit het geval is, vooral in het hoogseizoen. Zijn er genoeg stranden waar je kunt genieten in tamelijke rust. Dit zijn de beste stranden in de buurt van Chania:

Agii Apostoli strand

Dit strand staat bekend als een van de beste in de omgeving van Chania. Het strand is uitzonderlijk schoon en het zeewater is helder zonder al te veel rotspartijen. Dit is een heerlijk strand om lekker te relaxen op een strandbed, of om een strandwandeling te maken. Op dit strand zijn ook wat cafés en restaurants te vinden. Een groot pluspunt van dit strand is dat het goed bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Nea Chora strand

Het strand van Nea Chora is zeer geschikt voor families. Je kunt hier heerlijk vertoeven tussen de lokale bevolking, maar niet gevreesd zelfs in het hoogseizoen is op dit strand plek genoeg voor iedereen. Je kunt er strandbedden huren, daarnaast zijn er ook diverse restaurants waar je drinken of een tussendoortje kunt bestellen. De locatie van dit strand vind je vlakbij de oude stad van Chania.

Loutraki strand

Als je het niet erg vindt om een stukje verder van Chania naar het strand te gaan, dan is het strand van Loutraki zeker een aanrader. De stranden dichtbij Chania zijn mooi en leuk, maar kunnen vooral in het hoogseizoen nogal druk zijn. Als je de drukte wilt vermijden kan je beter naar de wat meer afgelegen stranden reizen.

Hoewel het strand van Loutraki zo’n 12 kilometer van Chania af ligt, is de reistijd te overzien, zodat je toch nog steeds een hele dag op het strand kan vertoeven. Het is een mooi zandstrand, met helder water. Ondanks het verder van Chania af ligt zie je ook hier nog genoeg badgasten genieten van een stranddag.

Souda strand

Dit strand ligt in de Souda Baai. Het is zo’n 7 kilometer van Chania. Door de aanwezigheid van all-in resorts kan het strand vooral in het hoogseizoen redelijk druk zijn. Er zijn voldoende strandbedden en andere faciliteiten zoals toiletten. Daarnaast kan je bij de vele restaurants gemakkelijk iets te drinken of eten bestellen. Kortom een heel fijn strand met veel mogelijkheden.

Meer verhalen

css.php