Badplaatsen op Rhodos

by admin

Er zijn veel mooie badplaatsen te vinden op Rhodos De meeste zijn voorzien van eetgelegenheden, strandstoelen en parasols. De mooiste hebben we op een rijtje gezet:

Rhodos Stad

Aan de noordkust ligt de hoofdstad van het eiland, Rhodos-stad. De stad staat met name bekend om de historische binnenstad met de vele sfeervolle straatjes en pleintjes. Of bekijk Rhodos-stad op hoog niveau, vanaf de oude stadsmuren.

De stad is tegenwoordig te verdelen in een oud en een nieuw gedeelte. In het oude gedeelte binnen de stadsmuren de terrasjes en winkeltjes, in het nieuwe gedeelte diverse moderne winkels.

Maar Rhodos-stad heeft ook een andere kant. Het is namelijk de plek voor het uitgaan op Rhodos. De bekende uitgaansstraat “Bar Street”, staat zelfs in de top 3 van beste uitgaansplekken in heel Griekenland. Maar ook de oude binnenstad staat bekend als één van de mooiste Griekse steden. Rhodos-stad is dus zeker de moeite waard.

Het toerisme op Rhodos heeft zich met name gecentraliseerd rondom Rhodos-stad in het noorden van het eiland. In het zuiden van Rhodos is nog meer het “echte” Griekenland te vinden

Ixia

Een vakantiebestemming op Rhodos vlakbij Rhodos-stad is het badplaatsje Ixia. Het ligt in de buurt van de hoofdweg richting Rhodos-stad.

Er zijn in Ixia naast gewone hotels ook diverse extra luxe resorts te vinden. Het lange maar smalle strand bestaat voornamelijk uit kiezels. Toch worden de stranden over het algemeen als “goed” bestempeld. Door de gemiddelde windrichting is Ixia ook een goede vakantieplek voor surfers. Ook is het strand geschikt voor kinderen doordat het water langzaam dieper wordt.

Ixia is maar een kleine badplaats maar heeft toch diverse restaurants en winkels. Door de kleine omvang van het plaatsje is het prettig voor liefhebbers van een rustige Griekenlandvakantie.

Uitgaan kan in Ixia minder goed. Hiervoor kan je beter terecht in het naast gelegen Rhodos-stad, dat goed bereikbaar is op de fiets of per taxi.

Faliraki

Onder de jeugd is met name de badplaats Faliraki populair. Er zijn namelijk vele uitgaansgelegenheden en zelfs striptenten. Sommige restaurants richten zich daardoor soms met name op het massatoerisme en laten qua kwaliteit daarom nog wel eens te wensen over.

Voor culturele bezienswaardigheden kan je beter terecht in bijvoorbeeld Rhodos-stad of Kalithea terecht. Wel heeft Faliraki een sfeervol haventje en een kwalitatief breed zandstrand. Het mooie zandstrand heeft zelfs het keurmerk “Blue Flag Beach”. Ook ligt net buiten het dorp een naaktstrand.

Faliraki ligt in een baai en ligt daardoor beschut voor de wind. Het is hier daarom vaak wat warmer dan in andere plaatsen op Rhodos. Ook zijn er hierdoor minder golven en geeft de ligging in de baai een leuk geborgen gevoel. De rotsen van de baai hebben gezorgd voor enkele mooie snorkelplekken.

Leuke bezienswaardigheid is “The Water Park”, een groot waterpretpark dat op enkele kilometers van Faliraki ligt.

Kalithea

Een klein maar bekend dorpje op Rhodos is Kalithea. Het stond in het verleden met name bekend om de Kalithea-thermen. De overgebleven gebouwen zijn nog steeds een bezienswaardigheid. Gedeelten van de films “The guns of Navarone” en “Zorba de Griek” zijn in Kalithea opgenomen en hier zijn dan ook nog steeds tentoonstellingen van te zien in het gerenoveerde gebouw bij de thermen.

Bij Kalithea liggen twee kleine baaien waar mooi besloten gezwommen en gedoken kan worden. Er zijn weinig golven en mede daardoor mooi helderblauw water. Ook vind je er een hippe strandtent en enkele duikscholen. Ook kan je kiezen voor de leuke verborgen strandjes die ja na enig speurwerk langs de kust tussen de rotsen kunt vinden.

Kalithea is gelegen vlakbij Rhodos-stad en de mooie stranden van Faliraki. Beide plaatsen zijn snel bereikbaar per bus, taxi of eigen vervoer. Het dorp biedt zelf relatief weinig vertier en is minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Wel vind je er leuke restaurantjes, terrasjes en enkele winkeltjes. Kalithea is de plek op Rhodos voor rustzoekers, snorkellaars en duikers.

Kolymbia

Een vreemde eend in de bijt is het oostelijk gelegen Kolymbia. Dit Griekse badplaatsje is namelijk gesticht door Italianen en lijkt daardoor wel een stukje Italië. Het is gelegen in een baai aan de voet van de hoogste berg van het noorden van Rhodos.

Het dorp ligt tussen twee baaien met daar in twee stranden. Het leuke haventje met de diverse visrestaurantjes zorgt voor een fijne, ontspannen sfeer. Ook de winkelstraatjes zijn sfeervol en gezellig. Een groot kasteel dat hoog boven het dorp is gebouwd, maakt het geheel af. Er zijn hier ook veel grote (all-inclusive) resorts te vinden. Mede hierdoor liggen de prijzen bij de restaurants in het dorp niet hoog.

Vanuit Kolymbia ben je vlot in Lindos, Faliraki of in 25 minuten Rhodos-stad. Met name voor uitgaanspubliek is dit gemakkelijk. Afgezien van (karaoke)barretjes, vind je namelijk niet veel uitgaansgelegenheden in het dorp.

Kolymbia is een gezellig dorpje waar je niet al te veel van moet verwachten. Wel vind je er een prettige vakantierust, een leuke baai en is het een mooi uitgangspunt voor het verkennen van Rhodos.

Tranda of Ialsyssos

In het noordwesten ligt de badplaats Tranda. Het plaatsje heeft een klein centrum maar vol met terrasjes en restaurants. Ook is er een discotheek, danscafés en enkele barretjes. Tranda wordt met name bezocht door Nederlanders, Duitsers en Engelsen. De omgeving is rustig en het prijspeil is vrij voordelig. Langs de kust liggen zand/kiezelstranden met goede faciliteiten zoals toiletten, douches en een EHBO-post. Wel liggen er her en der keien op het strand en staat er geregeld een flinke bries.
Voor de sportievelingen zijn er meerdere tennisbanen, volleybalvelden en squashbanen in de omgeving. Ook qua watersporten zijn er genoeg mogelijkheden. Zo kan men surfen, kitesurfen en jetskiën. Er vertrekken dagelijks excursieboten vanuit Tranda naar bezienswaardigheden op of rond Rhodos. Leuk is ook dat Tranda vlakbij Ialsyssos en Ixia ligt. Hierdoor kan gemakkelijk worden geprofiteerd van de voorzieningen van de drie Griekse badplaatsjes.