Athene

by admin

Athene is de hoofdstad van Griekenland en tevens de grootste stad van het land met ruim 4 miljoen inwoners. Athene staat wereldwijd bekend om zijn geschiedenis en wordt beschouwd als de bakermat van de westerse beschaving: De eerste democratie ter wereld zoals we die nog steeds kennen is ontstaan in het oude Athene. Het historisch centrum van Athene staat vol met overblijfselen van monumenten en antieke theaters.

In Athene is het bijna net alsof je in een openluchtmuseum wandelt, Vrijwel alle historische bezienswaardigheden zijn overblijfselen en opgravingen, er zijn weinig gebouwen die nog intact zijn. Maar dat maakt niet uit, het gaat om de belangrijke historische waarde die deze gebouwen hadden in de oudheid van Athene.

De geschiedenis van Athene gaat ver terug in de tijd tot aan 3000 voor Christus, wanneer de eerste inwoners zich vestigden op de heuvel van Akropolis in Athene. Athene is tot de 11e eeuw een Koninkrijk geweest en het centrum van de Myceense beschaving. Athene was eeuwenlang in handen van de Turken, en werd voor het eerst terug veroverd in 1456.

Meer dan 400 jaar voerden de Ottomanen het bewind over Athene. De Akropolis werd het huis van de Turkse gouverneur, het Parthenon was omgevormd in een moskee en het Erechtheion werd gebruikt als een harem. De onafhankelijkheidsoorlog begon vanaf 1821, een aantal jaar later in 1834 wordt Athene gekozen als de hoofdstad van het nieuwe koninkrijk van Griekenland, hiervoor was de plaats Nauplion de hoofdstad van Griekenland. Vooral in de 20e eeuw groeide Athene enorm, tegenwoordig is het een grote toeristische trekpleister. Jaarlijks komen miljoenen toeristen vanuit de hele wereld naar Athene om de historische bezienswaardigheden te bezoeken. 

Bezienswaardigheden van Athene

 Academie van Athenemet de beelden van Apollo en Athene
 AgoraPrachtige ruines met de tempel Theseion
 Andronikos Kyristesde toren van de wind
 Daphni klooster2e eeuws klooster
 Eleusiseen van de belangrijkste ruines
 Kasariani kloostereen  van de rijkste kloosters van Griekenland
 Lycavittos heuvelhet prachtige uitzicht op Athene en de Akropolis
 Marathonmet twee tempels bij Ramnous
 Metropolisprachtige kathedraal
 Philopappou2e eeuws monument
 Plaka / Monastirakigezellige buurt rond de Akropolis
 Sounionimponerende tempel Poseidon
 Vravonde tempel Artemis

De Akropolis is een hoge berg met overblijfselen van belangrijke tempels. De Akropolis was het oude religieuze centrum van Athene. Een belangrijke bezienswaardigheid op de Akropolis is het Pantheon.

De Tempel van Zeus is een wereldberoemde tempel, dat toegewijd is aan de oppergod Zeus. De tempel dateert uit de 6e eeuw voor Christus. Oorspronkelijk was de Tempel van Zeus bijna 100 meter lang met meer dan 100 zuilen, waarvan er nu maar een aantal overeind staan. 

De Poort van Hadrianus, die ook wel bekend staat als de Boog van Hadrianus, is een historische poort gemaakt van marmer, waarvan de bouw is afgerond in het jaar 132 na Christus. De poort had als kenmerk dat het toegang bood tot het nieuwe Athene, en is gebouwd onder opdracht van de Romeinse keizer Hadrianus. De boog is bijna 20 meter hoog en versierd met Korintische zuilen.

Het Dionysus Theater wordt gezien als het oudste theater van Europa en is gelegen op de Akropolis. Met de bouw is begonnen vanaf de 6e eeuw voor Christus. In het Dionysus Theater vonden er vanaf de 6e eeuw voor Christus voorspellingen plaats.

Klimaat

Alle Griekse eilanden en de kuststrook van het vaste land inclusief de Peloponnessos hebben een Mediterraan klimaat; zachte vochtige winters en lange hete, droge zomers. Maar ook tijdens zomerperiodes kan er af en toe een bui ontstaan. Het natte winterseizoen kan vrij ongemerkt zijn intrede doen. Meestal is dit rond eind oktober.

Cultuur en Uitgaan

Een van de meest sfeervolle gedeeltes van Athene is de wijk Plaka, gelegen aan de voet van de beroemde berg Akropolis. De plek om het oude Athene te zien: mooie gebouwtjes in kleine pittoreske straatjes.

In Athene kun je ook erg goed shoppen en dan met name in de wijk Glyfada. Het winkelcentrum in deze wijk ligt dicht bij het strand en is erg geliefd bij de jonge en hippe Grieken.

Een goede manier om een indruk te krijgen van het dagelijks leven in Athene is een bezoekje aan de markt bij het Monastiraki-plein in het centrum van de stad.Zes dagen per week is het in deze bazaar wijk een drukte van jewelste. Je vindt er al in de vroege ochtend allerlei stalletjes met groenten, fruit, vis en natuurlijk olijven.

In Athene kun je heerlijk eten. Athene is rijk aan uitstekende restaurants waar je de Griekse keuken volop kunt ontdekken. Gerechten zoals Tzatziki of Moussaka zijn maar twee van de vele authentieke Griekse gerechten (met Turkse invloeden), die je zeker moet proeven. Ook wijnliefhebbers kunnen in Athene goed terecht, met wijnen afkomstig uit de wijngaarden rondom Athene waan je je helemaal op vakantie.

Meer verhalen

css.php