Athene

by

Athene is de hoofdstad van Griekenland en tevens de grootste stad van het land met ruim 4 miljoen inwoners. Athene staat wereldwijd bekend om zijn geschiedenis en wordt beschouwd als de bakermat van de westerse beschaving: De eerste democratie ter wereld zoals we die nog steeds kennen is ontstaan in het oude Athene. Het historisch centrum van Athene staat vol met overblijfselen van monumenten en antieke theaters.

In Athene is het bijna net alsof je in een openluchtmuseum wandelt, Vrijwel alle historische bezienswaardigheden zijn overblijfselen en opgravingen, er zijn weinig gebouwen die nog intact zijn. Maar dat maakt niet uit, het gaat om de belangrijke historische waarde die deze gebouwen hadden in de oudheid van Athene.

De geschiedenis van Athene gaat ver terug in de tijd tot aan 3000 voor Christus, wanneer de eerste inwoners zich vestigden op de heuvel van Akropolis in Athene. Athene is tot de 11e eeuw een Koninkrijk geweest en het centrum van de Myceense beschaving. Athene was eeuwenlang in handen van de Turken, en werd voor het eerst terug veroverd in 1456.

Meer dan 400 jaar voerden de Ottomanen het bewind over Athene. De Akropolis werd het huis van de Turkse gouverneur, het Parthenon was omgevormd in een moskee en het Erechtheion werd gebruikt als een harem. De onafhankelijkheidsoorlog begon vanaf 1821, een aantal jaar later in 1834 wordt Athene gekozen als de hoofdstad van het nieuwe koninkrijk van Griekenland, hiervoor was de plaats Nauplion de hoofdstad van Griekenland. Vooral in de 20e eeuw groeide Athene enorm, tegenwoordig is het een grote toeristische trekpleister. Jaarlijks komen miljoenen toeristen vanuit de hele wereld naar Athene om de historische bezienswaardigheden te bezoeken. 

Bezienswaardigheden Athene

Athene is een stad die doordrenkt is van geschiedenis en cultuur, en het is een must-see bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in de oudheid. De stad staat bekend om zijn monumenten, musea en archeologische sites. In dit artikel zullen we de beste bezienswaardigheden van Athene verkennen.

Het Parthenon

Het Parthenon is zonder twijfel de beroemdste bezienswaardigheid van Athene. Het is een tempel die is gewijd aan de godin Athena en werd gebouwd in de 5e eeuw voor Christus. Het Parthenon is een prachtig voorbeeld van de klassieke Griekse architectuur en is nog steeds indrukwekkend om te zien.

De Akropolis

De Akropolis is een heuvel die hoog boven de stad uitsteekt en een aantal van de belangrijkste monumenten van Athene herbergt. Naast het Parthenon vind je hier ook de Tempel van Athena Nike, het Erechtheion en de Propylaeën. Het is een absolute must-see voor iedereen die Athene bezoekt.

Het Akropolismuseum

Het Akropolismuseum is een modern museum dat zich bevindt aan de voet van de Akropolis. Het museum heeft een uitgebreide collectie van artefacten die werden opgegraven op de Akropolis en in de omgeving. Hier vind je onder andere de beroemde kariatiden van het Erechtheion en het originele frieze van het Parthenon.

De Agora

De Agora was in de oudheid het hart van Athene. Het was een plek waar handelaren, politici en burgers bijeenkwamen om te discussiëren en zaken te doen. Vandaag de dag vind je hier nog steeds een aantal van de belangrijkste monumenten van de stad, zoals de Tempel van Hephaestus en de Stoa van Attalus.

Het Nationaal Archeologisch Museum

Het Nationaal Archeologisch Museum is het grootste archeologische museum van Griekenland. Het museum herbergt een uitgebreide collectie van artefacten uit de prehistorie tot de late oudheid. Hier vind je onder andere de beroemde Gouden Maskers van Mycene, het mechanisme van Antikythera en tal van andere indrukwekkende artefacten.

De Tempel van Zeus Olympios

De Tempel van Zeus Olympios is een van de grootste tempels uit de oudheid en werd gebouwd in de 6e eeuw voor Christus. Hoewel de tempel tegenwoordig grotendeels in puin ligt, zijn de overgebleven zuilen nog steeds indrukwekkend om te zien.

Het Romeinse Forum

Het Romeinse Forum was in de oudheid het commerciële en politieke centrum van Athene. Het forum werd gebouwd in de 1e eeuw na Christus en is een belangrijk voorbeeld van de Romeinse architectuur. Hier vind je onder andere de Toren der Winden, de bibliotheek van Hadrianus en tal van andere monumenten.

De Filopapposheuvel

De Filopapposheuvel is een prachtige heuvel die zich aan de zuidkant van Athene bevindt en een adembenemend uitzicht over de stad biedt. Op de top van de heuvel staat het Filopapposmonument, een indrukwekkend bouwwerk ter ere van de Romeinse consul Gaius Julius Antiochus Epiphanes Philopappos. Het beklimmen van deze heuvel is een absolute aanrader voor iedereen die Athene bezoekt en op zoek is naar een panoramisch uitzicht op de stad.

Het Odeon van Herodes Atticus

Het Odeon van Herodes Atticus is een prachtig theater uit de oudheid dat nog steeds in gebruik is voor concerten en andere culturele evenementen. Het theater werd gebouwd in de 2e eeuw na Christus en biedt plaats aan meer dan 5.000 mensen.

Het Benaki Museum

Het Benaki Museum is een kunstmuseum dat zich richt op de geschiedenis en cultuur van Griekenland. Het museum heeft een uitgebreide collectie van artefacten uit de prehistorie tot de moderne tijd. Hier vind je onder andere oude iconen, traditionele kostuums en moderne kunstwerken.

Uitgaan in Athene

Athene staat bekend om zijn bruisende nachtleven en biedt tal van mogelijkheden voor bezoekers die op zoek zijn naar een leuke avond uit. Of je nu op zoek bent naar een gezellige bar, een trendy nachtclub of een traditionele Griekse taverne, er is voor elk wat wils in deze levendige stad. Hier zijn enkele van de beste plekken om te genieten van het nachtleven van Athene:

Gazi

Gazi is een hippe wijk in het centrum van Athene die bekend staat om zijn uitgaansgelegenheden. Hier vind je tal van bars, restaurants en nachtclubs die populair zijn bij de lokale bevolking en toeristen. Een van de hoogtepunten van de wijk is Technopolis, een voormalige gasfabriek die is omgebouwd tot een cultureel centrum met een openluchttheater, een museum en een café.

Psirri

Psirri is een andere levendige wijk in het centrum van Athene die bekend staat om zijn uitgaansleven. Hier vind je tal van bars, cafés en restaurants die open zijn tot in de vroege uurtjes. Een populaire plek is Six Dogs, een bar en club die regelmatig live muziek en DJ-evenementen organiseert.

Kolonaki

Kolonaki is een chique wijk in het centrum van Athene die bekend staat om zijn exclusieve bars en restaurants. Hier vind je enkele van de meest trendy uitgaansgelegenheden van de stad, waaronder cocktailbars en lounges met een prachtig uitzicht over de stad.

Monastiraki

Monastiraki is een historische wijk in het centrum van Athene die bekend staat om zijn traditionele Griekse tavernes en bars. Hier vind je tal van gezellige plekken waar je kunt genieten van lokale gerechten en drankjes, terwijl je luistert naar live muziek en traditionele Griekse dans.

Plaka

Plaka is een charmante wijk in het hart van Athene die bekend staat om zijn pittoreske straatjes en gezellige bars en restaurants. Hier vind je tal van traditionele tavernes waar je kunt genieten van Griekse gerechten en drankjes, terwijl je geniet van het uitzicht op de Akropolis.

Of je nu op zoek bent naar een avondje uit met vrienden of een romantische avond met je partner, Athene biedt tal van mogelijkheden om te genieten van het nachtleven van de stad. Van hippe wijken tot traditionele tavernes, er is voor elk wat wils in deze bruisende stad.

In Athene kun je ook erg goed shoppen en dan met name in de wijk Glyfada. Het winkelcentrum in deze wijk ligt dicht bij het strand en is erg geliefd bij de jonge en hippe Grieken.

In Athene kun je heerlijk eten. Athene is rijk aan uitstekende restaurants waar je de Griekse keuken volop kunt ontdekken. Gerechten zoals Tzatziki of Moussaka zijn maar twee van de vele authentieke Griekse gerechten (met Turkse invloeden), die je zeker moet proeven. Ook wijnliefhebbers kunnen in Athene goed terecht, met wijnen afkomstig uit de wijngaarden rondom Athene waan je je helemaal op vakantie.

Meer verhalen

css.php