Agios Nikolaos

by

Agios Nikolaos is een belangrijke plaats op Kreta, met een gezellige binnenstad. Kreta is het grootste eiland van Griekenland. Het eiland is opgedeeld in provincies waarvan Agios Nikolaos de hoofdstad van Lashiti is. De naam Agios Nikolaos betekent Sint-Nicolaas in de Griekse taal. Agios Nikolaos heeft ruim 20 duizend inwoners en was de eerste plek waar het toerisme op Kreta zich sterk ontwikkelde.

Vroeger was het een doodgewoon vissersdorpje, maar tegenwoordig is het uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming op Kreta. Agios Nikolaos zelf beschikt niet over een groot cultureel aanbod, maar er zijn genoeg leuke dingen te doen in de stad en de omgeving.

Agios Nikolaos dient ook als een centraal gelegen uitvalsbasis voor excursies naar nabijgelegen dorpjes, zoals Spinalonga en Elounda die beide een bezoek waard zijn. De schoonheid van Agios Nikolaos ligt onder andere in het meertje Voulismeni, omringd door rotswanden. Dit meertje is in de 19e eeuw verbonden met de haven. Het gerucht is dat Voulismeni geen bodem heeft waardoor zwemmen in dit meertje verboden is.

Het is dan ook zeker een aanrader om een bezoek te brengen aan het Voulismeni meer, en daar op een terras te genieten van Venetië in het klein en de mooie omgeving.

Agios Nikolaos is zeer gemakkelijk met de bus te bereiken. Er rijden regelmatig bussen langs de noordzijde van Kreta heen en weer naar Heraklion, waarbij ze stoppen in de bekende badplaatsen. Een reis naar Heraklion vanaf Agios Nikolaos duurt ongeveer een uur. Ook kan je opstappen vanaf Chersonissos, Malia en Stalis.

Een populaire activiteit is een boottocht naar Spinalonga vanuit Agios Nikolaos. Spinalonga word ook wel het melaats eiland genoemd en ligt net voor de kust van Agios Nikolaos. Het eiland bevat een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden, waaronder een historisch Venetiaans fort en andere historische gebouwen.

Het nachtleven van Agios Nikolaos is zeker niet slecht. De sfeer in de stad wordt vooral in de late avond meer levendig. De prijzen van hotels in Agios Nikolaos zijn gemiddeld en er is voldoende keuze uit accommodaties in de stad.

Het busstation van Agios Nikolaos is verplaatst naar het noordwesten van de stad. Het stadscentrum is gelegen bij het Voulismeni meer. De meeste banken, reisbureaus en winkeltjes zijn te vinden op Koundourou. 

Bezienswaardigheden Agios Nikolaos

Enkele bezienswaardigheden in Agios Nikolaos zijn de Agia Triada Kathedraal en de Panagia kerk. Voor museum liefhebbers is een bezoek aan het archeologisch museum een uitstekende keuze. Dit archeologisch museum in Agios Nikolaos bevat verschillende overblijfselen uit de Minoïsche tijd. Een ander interessant museum is het Volkenkunde museum.

Archeologisch Museum

Agios Nikolaos is niet altijd een toeristische bestemming geweest, pas in de aren 70 is dit tot bloei gekomen. De stad zelf is al duizenden jaren geleden gevestigd door Dorische bezetters. Met zoveel historie in deze stad en de omliggende omgeving is het dan ook zeker de moeite waard om het Archeologisch museum te bezoeken. Je vindt in het museum vooral veel Minoïsche voorwerpen. Het is een zeer belangrijk museum die veel inzichten heeft gegeven over hoe de Minoïsche beschaving leefde, het is dan ook na Heraklion het museum met de grootste collectie uit dit tijdperk.

Zoals veel museums heeft ook dit museum een topstuk in hun collectie, bij dit museum is dat een standbeeld wat afstamt uit tijdperk zo’n 2500 jaar voor Christus, genaamd de Godin van Myrtos. Het keramieken kunstwerk beeldt een vrouw af die een kruik vasthoudt. Dit eeuwenoude kunstwerk is gevonden aan de zuidoostelijke kust van Kreta, waar destijds een Minoïsche beschaving leefde.Veel experts op het gebied van kunst verbazen zich over de moderne stijl van de Minoïsche kunstvoorwerpen, terwijl deze al duizenden jaren oud zijn.

Folklore Museum

Dit museum gebouwd in 1985 door de Culturele vereniging van Oost-Kreta is een leuke bezienswaardigheid in Agios Nikolaos. Het Folklore Museum is gevestigd op de eerste etage van het gebouw van de havenautoriteiten. Het is tevens een van de oudste gebouwen in Agios Nikolaos en ligt naast het Voulismeni meer.

Je vindt in dit museum werktuigen, klederdracht en traditioneel erfgoed uit de Kretenzische oudheid. Ook is er een huis nagebouwd in oud Kretenzische stijl, bezoekers kunnen dit huis bezichtigen en alle voorzieningen uit deze tijd bekijken, onder andere Kretenzische huishoudelijke artikelen en keukengerei.

Beste stranden van Agios Nikolaos

Agios Nikolaos is een vrij grote stad op Kreta, de stad heeft langs de haven verschillende kleine stranden waar je prima kunt vertoeven, maar ze zijn niet zo idyllisch als je gewend bent van de stranden op Kreta. Toch hoef je niet ver te reizen vanaf Agios Nikolaos om een van deze prachtige stranden te ontdekken, hieronder volgen de mooiste stranden van de omgeving:

Voulisma Beach

Misschien wel een van de mooiste stranden op Kreta. Dit strand ligt in een afgesloten baai op zo’n 12 kilometer vanaf Agios Nikolaos in het kleine plaatsje Istron. Dit strand wordt ook wel Golden Beach genoemd, en die naam is zeer toepasselijk voor dit prachtige gebied. Het strand is vrij lang uitgestrekt en is voorzien van ligbedden met parasols, een hapje en drankje kan je bestellen vanaf de ligbedden bij de bedienden die rondlopen op het strand. Het strand is niet breed, je ligt met je strandstoel tussen de branding en de rotspartijen in. Het enige nadeel van dit strand is dat er op sommige dagen, wanneer de stroming verkeerd staat veel afval in het water deze baai instroomt.

Almyros Beach

Het strand van Almyros ligt zo’n 2,5 kilometer ten zuiden van Agios Nikolaos en is het populairste strand in de omgeving. Het is een mooi strand met een prachtig landschap waarbij de Almyros rivier op dit strand uitmondt in zee. Dit zandstrand is goed onderhouden en de ondiepe wateren maken dit strand ook geschikt voor jonge kinderen. Je vindt op dit strand verschillende eetgelegenheden en er zijn ook mogelijkheden om verschillende watersportactiviteiten te ondernemen.

Gargadoros beach

Het strand van Gargadoros ligt vlakbij het meer van Agios Nikolaos en ligt in een buitenwijk van de stad. Deze stranden zijn heel levendig doordat het in de stad ligt en omringt is door gezellige restaurants en bars. Het strand bestaat uit kiezels en heeft goede voorzieningen in de vorm van ligbedden en parasols.

Meer verhalen

css.php